Başlangıçta ateş odağı saptanamayan 1-12 ay arası infantlarda ateş etiyolojisi
Etiology of fever without a source in infants between 1-12 months
- Tez No: 734435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED ALİ KANIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ateş, infant, odağı bilinmeyen ateş, virüs, Fever, infant, fever without a source, virus
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Akut odağı olmayan ateş infantlarda sık görülür. Etiyolojide daha çok viral enfeksiyonlar suçlansa da ciddi bakteriyel enfeksiyon (CBE) riski göz ardı edilemez. Çalışmamızın amacı akut odağı olmayan ateş tanısı ile hastaneye yatırılan 1-12 ay arası infantlarda CBE görülme oranı, nazofarengeal PCR yöntemiyle viral etkenleri ve gereksiz antibiyotik kullanım oranlarını saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2016 ve Ocak 2019 tarihleri arasında SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine akut odağı olmayan ateş tanısı ile yatırılarak izlenen hastaların elektronik tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik, klinik verilerinin yanında tam kan sayımı, akut faz reaktantları ve nazofarengeal viral sürüntü örneği ile viral etken varlığı değerlendirildi. Ayrıca tüm hastalardan kan ve idrar kültürü, gerekli olgulardan alınmış beyin omurilik sıvısı ve dışkı kültürüne göre CBE sıklığı incelendi. Bulgular: Çalışmaya 44 (% 44)'ü kız olmak üzere toplam 100 hasta alındı. Olguların %50' si 1-2 ay, %18'i 2-3 ay, % 32'si ise 3-12 ay yaş grubu aralığındaydı. CBE, olguların 34 (%34)'ünde saptandı. CBE dağılımına bakıldığında ise 28 (%82,3) olgu idrar yolu enfeksiyonu, 4 (%11,8) olgu gizli bakteriyemi, 2 (%5,9) olgu bakteriyel menenjit tanısı almıştır. Nazofarengeal viral PCR test değerlendirilmesinde 53 hastada en az 1 virüs saptanmıştır. rinovirüs en sık izole edilen virüs olmuştur. Nazofarengeal viral etken varlığının ciddi bakteriyel enfeksiyon olasılığını azaltmadığı görülmüştür (p=0,402). Bununla birlikte sadece rinovirüs saptanan olgularla diğer virüsler karşılaştırıldığında rinovirüsün CBE olasılığını 2,18 kat artırdığı saptanmıştır (p=0,024). Olguların %30'unda sonuç tanısında halen ateş odağının saptanamadığı görülmüştür. CBE saptanmayan olguların %63.6'sına gereksiz ampirik antibiyotik başlandığı saptanmıştır. Sonuç: Büyük çoğunluğunu 1-3 ay arası infantların oluşturduğu çalışmamızda, nazal viral PCR yöntemiyle saptanan etkenlerin CBE olasılığını dışlayamadığı görülmüştür. Olguların önemli bir kısmında sonuç tanısında ateş odağının saptanamadığı düşünülürse etkinliği en üst düzeye çıkarmak için kanda bakılabilecek viral ve bakteriyel PCR testlerinin de gerekli olduğu görülmüştür. Viral etkenlerin saptanması gereksiz antibiyotik kullanımını önleyeceği için bu konuda çalışmalar devam etmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Fever without an source (FWS) is common in infants. Although viral infection is the most common the etiology, the risk of serious bacterial infection (SBI) cannot be ignored. The aim of our study was to determine the ratio of SBI in infants aged 1-12 months who were hospitalized with the diagnosis of FWS, the viral agents by nasopharyngeal PCR, and the rate of unnecessary antibiotic use. Materials and Methods: The electronic medical charts of the patients who were hospitalized in Health Sciences University İzmir Tepecik Training and Research Hospital between January 2016 and January 2019 with the diagnosis of FWS were analyzed retrospectively. The demographic and clinical data of the patients, the presence of viral agents was evaluated with complete blood count, acute phase reactants and nasopharyngeal viral swab sample. In addition, the frequency of SBI was analyzed according to blood and urine cultures from all patients, cerebrospinal fluid and stool cultures obtained in necessary cases. Findings: A total of 100 patients, 44 (44%) of whom were female, were included in the study. 50% of the cases were in the 1-2 months age group, 18% were in the 2-3 months age group, and 32% were in the 3-12 months age group. SBI was detected in 34 (34%) of the cases. Considering the distribution of SBI, 28 (82.3%) of the cases cases were diagnosed with urinary tract infection, 4 (11.8%) cases with occult bacteremia, and 2 (5.9%) cases with bacterial meningitis. In regard to nasopharyngeal viral PCR test, at least one virus was detected in 53 patients. rhinovirus was the most frequently isolated virus. It was observed that the presence of a nasopharyngeal viral agent did not reduce the possibility of SBI (p=0.402). However, when only rhinovirus detected cases were compared with other viruses, rhinovirus was found to increase the probability of SBI by 2.18 times (p=0.024). It was observed that the focus of the fever could not be detected in the final diagnosis among 30% of the cases. Unnecessary empirical antibiotic was started in 63.6% of the cases without SBI. Conclusion: In our study, the majority of which consisted of infants aged 1-3 months, it was observed that the factors detected by nasal viral PCR method could not exclude the possibility of SBI. Considering that the fever focus could not be detected in the final diagnosis in a significant part of the cases, testing of blood in addition to nasopharyngeal secretions should expand the range of viruses and bacteries detected. Since the detection of viral agents will prevent unnecessary antibiotic use, studies on this subject should continue.