COVID-19 geçirmiş olan sağlık çalışanı ve diğer kişilerin birinci basamak sağlık hizmeti ile ilgili değerlendirmeleri
Assessment of primary health care service during the illness period of medical personnel and others who all have had COVID-19 infection
  1. Tez No: 734448
  2. Yazar: MERVE KIR KAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA AKBIYIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Birinci Basamak Sağlık Hizmeti, Sağlık çalışanı, Nitel Çalışma, Pandemi, COVID-19, Primary Health Care Service, Medical personnel, Qualitative Study, Pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Sağlık çalışanlarının sağlık hizmetlerine ulaşımlarının, beklenti ve gereksinimlerinin diğer kişilerden farklı olduğuna dair pek çok çalışma mevcuttur. Bu farklılıklar pandemi sürecinde daha da belirgin olarak ortaya çıkmıştır. COVID-19 geçiren sağlık çalışanı ve diğer kişilerin birinci basamak sağlık hizmetlerinden ne derecede yararlandıkları, bu süreçteki deneyimlerinden yola çıkarak sağlık hizmetlerinin kalitesini ve sürekliliğini arttırmaya yönelik öneriler sunmayı, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, fenomenolojik yaklaşımın kullanıldığı nitel (kalitatif) desende bir araştırmadır. Maksimum çeşitlilik örneklemi yöntemi ile 20 sağlık çalışanı ve 11 sağlık çalışanı olmayan COVID-19 geçiren ve hastane yatışı olmayan kişiler çalışmaya gönüllü olarak katıldı. Ses kayıtları katılımcıların imzalı gönüllü onamları alınarak kaydedildi. Derinlemesine görüşme tekniği ile elde edilen veriler manuel ve bilgisayar tabanlı NVivo nitel veri analizi yazılımıyla analiz edildi. Bulgular: Araştırmaya katılan 20 sağlık çalışanının yaş ortalaması 29,85 ± 5,86 standart sapma (SS) yıldır ve 13'ü evli, 7'si bekardır. Diğer katılımcıların yaş ortalaması 44,36 ± 7,59 (SS) yıldır ve hepsi de evlidir. Katılımcılar birinci basamak sağlık hizmetinden bahsederken“koruyucu, kolay ulaşılabilir ve ayaktan tedavi verilen merkezler”olarak tanımlamışlardır. Katılımcıların pandemiden önce aile hekimleri ile iletişimleri sorgulandığında sağlık çalışanlarının daha zayıf ilişki içerisinde oldukları belirlenmiştir. Katılımcıların, COVID-19 pozitif olduklarını öğrendikleri dönemde yaşananlar ve bu dönemde aile hekimleri ile iletişimleri sorgulanmıştır. Pandemiden sonra da katılımcılar, aile hekimleri ile aynı şekilde devam eden ya da olumlu yönde gelişen iletişimleri olduğuna değinmişlerdir. Tartışma-Sonuç: Sağlık çalışanlarının sadece pandemi döneminde değil pandemi öncesinde de diğer kişiler kadar birinci basamak sağlık hizmetinden faydalanamadıkları görülmüştür. Bunun sebebi olarak da hem aile hekimlerinin sağlık çalışanlarına yönelik“hasta”bakış açılarındaki farklılık hem de sağlık çalışanlarının sağlık problemlerini kendi çabaları ile gidermeleri ve birinci basamak sağlık hizmetinden talepkar olmamaları olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Indroduction and Aim: There are many studies showing that health care professionals's access to healthcare services, their expectations and needs are different from those of other people. These differences became even more evident during the pandemic process. We aim to provide suggestions to increase the quality and continuity of health services, and to contribute to the improvement of health services, based on the extent to which health care professionals and other people who have had COVID-19 benefit from primary health care services, and their experiences in this process. Materials and Methods: Phenomenological approach is used in this qualitative research. With the maximum diversity sampling method, 20 health care professionals and 11 non- health care professionals who had COVID-19 and were not hospitalized participated in the study voluntarily. Audio recordings were recorded with the signed voluntary consent of the participants. Data obtained by in-depth interview technique were analyzed with manual and computer-based NVivo qualitative data analysis software. Results: The mean age of the 20 health care professionals participating in the study is 29.85 ± 5.86 standard deviation (SD) years, and 13 of them are married and 7 of them are single. The mean age of the other participants, who are non- health care professionals, is 44.36 ± 7.59 (SD) years, and all are married. When talking about primary health care, the participants defined it as preventive, easily accessible and outpatient centers. When the communication of the participants with their family physicians before the pandemic was questioned, it was determined that the health care professionals had a weaker relationship. The experiences of the participants during the period when they learned that they were positive for COVID-19 and their communication with their family physicians during this period were questioned. After the pandemic, the participants mentioned that they had ongoing or positive communication with their family physicians. Discussion-Conclusion: It has been observed that health care professionals could not benefit from primary health care as much as other people, not only during the pandemic but also before the pandemic. The reason for this was determined as both the difference in the“patient”perspectives of family physicians towards health care professionals and the fact that health care professionals solve their health problems with their own efforts and are not demanding from primary health care services.