Romatoid artrit ile ilişkili interstisyel akciğer hastalığında biyobelirteçler
Biomarkers of rheumatoid arthritis associated interstitial lung disease
- Tez No: 734568
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: HSP70, HSP90, IP10, romatoid artrit, interstisyel akciğer hastalığı, HSP70, HSP90, IP10, interstitial lung disease, rheumatoid arthritis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Romatoid artrit (RA) birçok organ ve dokuyu etkileyen yaygın sistemik otoimmün bir hastalıktır. Bu çalışmada RA-İAH'ın erken tespiti ve gelişme riskinin belirlenmesinde yardımcı olabilecek serolojik markerları araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2019-2020 yılları arasında Dahiliye Romatoloji Bilim Dalı'nda takipli 87 hastanın takip ve tedavi özellikleri hastanemizde kullanılan bilgisayar otomasyon sistemi ve hastalara ait dosyaların taranmasıyla elde edilmiştir. Akciğer tutulumu olan ve olmayan hastalarla serum IP10, HSP90 ve HSP70 düzeyleri karşılaştırılarak hastalık tutulumu ile biyomarker ilişkileri değerlendirildi. Bulgular: Hastalarımızın ortalama yaşı 59.9±10.8 yıl idi. Akciğer tutulumu saptanan hastalar daha ileri yaşta idi. Akciğer tutulumu olan hastalarda ortalama ESR değeri 38.52±19.64, tutulumu olmayanlarda 28.12±13.77 bulunmuş olup istatiksel açıdan anlamlı saptanmıştır. Tutulum paternleri ile biyomarkerlar arasındaki karşılaştırmada nodül paterni saptanan hastalarda RF değeri istatiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Ayrıca RF ile IP10 arasında ve DAS-28 skoru ile RF arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Akciğer tutulumu olan RA hastalarının ileri yaşta olması literatürdekine benzer olarak bizim çalışmamızda da istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Hastalarda yüzde olarak en fazla nodül ve UİP saptanmış olup literatürde de benzer şekilde görülmektedir. Hastaların ESR ile akciğer tutulumu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Tutulum paterni ile biyomarkerların değerlendirilmesinde nodül saptanan hastalarda RF değeri istatiksel anlamlı çıkmıştır. Ayrıca RF ile IP10 arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur. Mortalite ve morbiditenin önemli bir sebebi olan İAH'ın erken saptanmasında yeni biyomarker çalışmaları ümit vaat etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Rheumatoid arthritis (RA) is a common systemic autoimmune disease which is affects many organs and tissues. In this study, serological markers that can help in the early detection and development risk of RA-ILD was invesigated. Materials and Methods: In our study, the follow-up and treatment characteristics of 87 patients who were followed up in the Internal Medicine Rheumatology Department between 2019-2020 were obtained by scanning the files of the patients and the computer automation system used in our hospital. Serum IP10, HSP90 and HSP70 levels were compared with patients with and without lung involvement, and biomarker relationships with disease involvement were evaluated. Results: The average of our patients is 59.9±10.8 years. Patients with pulmonary involvement were at an older age. The mean ESR value was found to be 38.52±19.64 in patients with lung involvement and 28.12±13.77 in patients without lung involvement, which was statistically significant. In the comparison between uptake patterns and biomarkers, the RF value was found to be statistically significantly higher in patients with nodule pattern. In addition, a statistically significant positive correlation was found between RF and IP10 and between DAS-28 score and RF. Conclusion: The advanced age of RA patients with lung involvement was found to be statistically significant in our study, similar to the literature. The highest percentage of nodules and UIP were detected in patients, and it is similarly seen in the literature. A statistically significant difference was found between the patients' ESR and lung involvement. In the evaluation of the involvement pattern and biomarkers, the RF value was statistically significant in patients with nodules. In addition, a statistically significant positive correlation was found between RF and IP10. New biomarker studies are promising in the early detection of ILD, which is an important cause of mortality and morbidity.