İnternet tabanlı çözüm odaklı kısa süreli grup danışmanlığının hemşirelik öğrencilerinin duygusal yeme düzeylerine etkisi
The effectiveness of internet-based solution focused short-term group counseling on emotional eating levels of nursing students
- Tez No: 734594
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE SUKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beden kitle indeksi, çözüm odaklı danışmanlık, duygu düzenleme, duygusal yeme, hemşirelik öğrencileri, Body mass index, emotional eating, emotion regulation, nursing students. solution-oriented counseling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırma internet tabanlı çözüm odaklı kısa süreli grup danışmanlığının hemşirelik fakültesi öğrencilerinin duygusal yeme düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla planlandı. Araştırmanın evrenini İstanbul'da bir devlet üniversitesinin Hemşirelik Fakültesi'nde 2020-2021 eğitim öğretim döneminde eğitim gören 481 hemşirelik öğrencisi oluşturdu. Çalışmanın ilk aşamasında 301 öğrenci yeme davranışları anketini doldurdu. Çalışmanın ikinci aşamasında anketten en yüksek puan alan, çalışmaya katılmayı kabul eden 60 öğrenci deney-kontrol grubunu oluşturdu. Öğrenciler basit rastgele örnekleme yöntemi ile deney ve kontrol gruplarına atandı. Deney grubuna (n=26) internet üzerinden 6 oturumluk haftada bir duygusal yeme üzerine çözüm odaklı kısa süreli grup danışmanlığı verildi. Kontrol grubuna (n=29) ise internet üzerinden bir oturum 45 dakikalık sağlıklı Beslenme Alışkanlığına yönelik bir eğitim verildi. Veriler“Bilgi Formu”,“Hollanda Yeme Davranışı Anketi (DEBQ) Duygusal Yeme Alt Boyutu”“Duygu Düzenlemede Zorluklar Ölçeği”ile toplandı. Verilerin analizi SPSS programında ki-kare testi, bağımsız gruplar t-testi ve tekrarlı gruplar Anova testi ile gerçekleştirildi. Deney ve kontrol grubundaki katılımcıların beden kitle indeksleri arasında anlamlı bir fark bulunmazken (p>0,05), deney grubundaki katılımcıların ön test beden kitle indexleri ile son test ve izlem testi beden kitle indexleri arasında anlamlı farklılık bulundu (p0,05). İnternet tabanlı kısa süreli çözüm odaklı grup danışmanlığının hemşirelik öğrencilerinin duygusal yeme düzeylerini azaltmada etkili bir yöntem olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine the effect of internet-based solution-oriented group counseling on the emotional eating levels of nursing faculty students. The population of the research consisted of 481 nursing students studying at the Nursing Faculty in Istanbul. In the first phase of the study, 301 students filled out the eating behavior questionnaire, then 60 students who had the highest score from the questionnaire and agreed to participate in the study formed the experimental-control group. The students were assigned to the experimental and control groups by simple random sampling method. The experimental group (n=26) was given solution-oriented group counseling on emotional eating once a week for 6 sessions over the internet. The control group (n=29) was trained 45-minute about healthy eating habits. Data were collected with the“Information Form”,“Dutch Eating Behavior Questionnaire Emotional Eating Sub-Dimension”and“Challenges in Emotion Regulation Scale”. The data analysed by chi-square test, independent groups t-test and repeated groups Anova test in SPSS program. While there was no significant difference between the body mass indexes of the participants in the experimental and control groups (p>0.05), a significant difference was found between the pre-test body mass indexes of the participants in the experimental group and the post-test and follow-up test body mass indexes (p0.05). It was found that internet-based solution-focused group counseling was an effective method in reducing the emotional eating levels of nursing students.