Önlenebilir halk sağlığı sorunu; koroziv özofajit nedeniyle takip ve tedavi edilen hastaların demografik özelliklerinin değerlendirilmesi
Preventable public health problem; evaluation of demographic characteristics of patients followed up and treated for corrosive esophagitis
- Tez No: 734628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERMAN DÖRTERLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroziv, özofajit, evreleme, Corrosive, esophagitis, staging
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
Amaç: Koroziv özofajit nedeniyle takip ve tedavi edilen hastaların geriye yönelik yaşadığı bölge, yaş, cinsiyet, anne eğitim düzeyi, hanedeki kardeş sayıları ve özofajit evrelerinin karşılaştırılması, sonuçlara göre koruyucu tedbirlerin arttırılması ve maruziyet sonrası erken dönemde yapılan endoskopinin öneminin vurgulanması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 0-18 yaş arası koroziv özofajit nedeniyle takip ve tedavi edilen 340 hastanın geriye yönelik demografik verileri (yaş, cinsiyet, kardeş sayısı, anne eğitim düzeyi, olguların meydana geldiği bölge, tedavi şekli) incelendi. Tüm hastalara maruziyet sonrası 24-36 saatte endoskopi ile özofajit evrelemesi yapılmış olup bu evrelemede Zargar sınıflaması kullanılmıştır. Bulgular: Koroziv özofajit görülme sıklığı her iki cinsiyette eşit olarak gözlenmiştir. En fazla maruz kalınan maddeleri %27.94 çamaşır suyu, %15 klima temizleme sıvısı, %12.64 lavabo açıcı oluşturmaktadır. Maruziyet yaşını %40.58 ile kreş öncesi yaş grubundadır. Hastaların %64.12'ü kırsal bölgede yaşamaktadır. %55.2'sinde anne eğitim düzeyi ilkokul seviyesindedir. Hastaların %42.64' ünde hanedeki kardeş sayısı 4 veya üzeridir. Olguların %71.87'sini Evre 2A ve altında olup, %25.29'una özofagus dilatasyonu uygulanmıştır. Sonuç: Kırsal bölgelerde ve anne eğitim düzeyi düşük olan yerlerde halkın daha fazla bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Erken çocukluk döneminde koroziv maddelerin, çocukların ulaşamayacağı ve kilitli yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Çocuk sayısının fazla olduğu bölgelerde evdeki çocuklarla yeterince ilgilenilebilmesi için doğum kontrol yöntemlerinin arttırılması ve ebeveynlerin ilgilenebilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları vurgulanmalıdır. Koroziv özofajitli hastaların erken dönem belirtileri korozyon derecesini belirlemede yetersiz olduğundan hastalara 24-36 saat içinde endoskopik evreleme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Corrosive esophagitis due to follow and regions where retrospective of patients treated, age, sex, mother's education level, number of siblings and the comparison of esophagitis in the household, increased protective measures based on the results and is intended to emphasize the importance of endoscopy in the early period after exposure. Materials and Methods: Aged 0-18 corrosive follow due esophagitis and treated 340 patient demographic data retrospectively (age, gender, number of siblings, maternal education level, cases of which occur, treatment methods) were analyzed. All patients after exposure to 24-36 per hour staging is made esophagitis endoscopy was used in this staging classification Zargar. Results: Corrosive esophagitis incidence was observed in both sexes equally. Maximum exposure to substances 27.94% bleach, 15% air conditioner cleaning liquid constitutes 12.64% drain opener. Exposure pre-kindergarten age is the age group with 40.58%. 64.12% of the patients live in rural areas. Maternal education level and 55.2% at primary level. 42.64% of patients had both the number of siblings in the household 4 or higher. Stage 2 and is under the 71.87's% of patients were administered esophageal dilatation 25.29%. Conclusion: The education level of mothers in rural areas and more efforts to raise awareness of the public in areas with low to be made. Early childhood corrosive substances, out of reach of children and should be kept in locked places. Increasing the birth control method can be enough to deal with children in regions where the number of children at home and have children so they can take care of parents should be emphasized. Corrosive esophagitis patients with early signs of endoscopic staging should be performed within 24-36 hours to patients is insufficient to determine the degree of corrosion.