Mermer işleme tesislerinde çalışma duruşlarının OWAS yöntemi ile analizi
Analysis of working postures in marble processing plants by OWAS method
  1. Tez No: 734841
  2. Yazar: BEKİR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Mermer kesme, ĠĢ sağlığı ve güvenliği, OWAS, Ergonomi, Marble processing, Occupational health and safety, OWAS, Ergonomics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Mermer sektörü gerek ocakta blok üretimi gerekse fabrikada levha, plaka ve fayans üretimi olsun ağır ve tehlikeli birçok faaliyetin gerçekleĢtirilmesini gerektirir. Üretim sürecinde, mermerin yoğunluğunun fazla olması nedeniyle mermer parçalarının ağır olması, vinç, forklift gibi araçlar kullanılmasına rağmen insan gücüne de ihtiyaç duyulması, çalıĢanların kas ve iskelet sistemlerinde ciddi problemlere yol açabilmektedir. ÇalıĢanların iĢlerini yapmaları sırasındaki vücut hareketlerinin ve pozisyonlarının doğru olması hem iĢ kazası hem de meslek hastalıklarının önlenmesi bakımından önemlidir. OWAS (Ovako Working Posture Analysing System), çalıĢanın kas–iskelet sistemindeki yüklenmeyi ve sistemin neden olduğu kötü duruĢların belirlemeye yarayan, gözleme dayalı bir çalıĢma duruĢu analiz metodu olup, inĢaat, maden, tekstil, makine vb. birçok endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Yöntemin amacı, duruĢları sınıflandırmak çalıĢanı rahatsız edici durumları ortadan kaldırmaktır. Bu çalıĢmada mermer kesme ve iĢleme sürecinde yapılması gereken fiziksel faaliyetler gruplandırılmıĢ, bu faaliyetler sırasında çalıĢanların hareketleri incelenmiĢ, doğru ve yanlıĢ yapılan hareketler sınıflandırılarak her bir faaliyet için doğru hareket ve pozisyon önerileri geliĢtirilmiĢtir. ÇalıĢma sırasındaki hareketler OWAS yönteminden yararlanılarak analiz edilmiĢtir. Ġnceleme boyunca, mermer iĢleme üretim sürecinde 61 duruĢ incelenmiĢ bunlardan 11‟inin birinci kategoride, 30‟unun ikinci kategoride, 13‟ünün üçüncü kategoride ve 7‟sinin dördüncü kategoride olduğu görülmüĢtür. Hareketlerin 3. ve 4. kategoriye giren %33‟ü için iyileĢtirme programı hazırlanmıĢ ve her bir iĢ parçasına özel öneriler geliĢtirilmiĢtir. Sonuç olarak mermer fabrikalarında yapılan faaliyetlerin çoğunluğun ergonomik açıdan uygun olduğu ancak bazı hareket ve duruĢların hem iĢ kazalarına hem de meslek hastalıklarına neden olabileceği öngörülmüĢtür. OWAS yönteminin de bu durumların belirlenmesinde ve riskin azaltılmasında etkin Ģekilde kullanılabileceği anlaĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Marble worldwide requires heavy and dangerous activities to be carried out, be it the production of slabs, slabs and slabs at the factory for project production. Since there are too many pieces of marble from production, it is heavy for use, those that can be opened to products for use, such as forklifts, can cause problems in road muscles and systems. The correctness of the body and condition of the employees while they travel is important in the course of both work accidents and work accidents. OWAS (Ovako Working Posture Analysing System) is an observation-based working posture analysis method, which is used to determine the load on the musculoskeletal system of the employee and the bad postures caused by the system. It is widely used in many industries. The purpose of the method is to classify the postures and eliminate the disturbing situations for the employee. In this study, the physical activities that must be done in the marble cutting and processing process are grouped, the movements of the employees during these activities are examined, the correct and incorrect movements are classified and the correct movement and position suggestions for each activity are developed. Movements during the study were analyzed using the OWAS method. During the review, 61 postures in the marble processing production process were examined, and it was observed that 11 of them were in the first category, 30 in the iv second category, 13 in the third category and 7 in the fourth category. An improvement program has been prepared for 33% of the movements in the 3rd and 4th categories, and specific recommendations have been developed for each workpiece. As a result, it has been predicted that most of the activities carried out in marble factories are ergonomically appropriate, but some movements and postures may cause both work accidents and occupational diseases. It has been understood that the OWAS method can be used effectively in identifying these situations and reducing the risk.