Çocukların süt ve sürekli dişlerinde taurodontizm görülme sıklığı ve dişlerin pulpa odası boyutlarının değerlendirilerek taurodontizmin sınıflandırılması
The frequency of in primary and permanent teeth of children and classification of taurodontism by evaluating the size of the pulp chamber of the teeth
- Tez No: 734853
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL KIRZIOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Taurodontizm, dişsel anomaliler, pulpa odası, süt molar, sürekli molar, Taurodontism, dental anomalies, pulp chamber, primary molar, permanent molar
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, panoramik radyografilerden yararlanılarak, 5-15 yaş grubu çocukların süt ve sürekli molar dişlerinde; taurodontizmin görülme sıklığı, çenelere göre dağılımı ve pulpa odası boyutlarının değerlendirilerek taurodontizmin sınıflandırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Anabilim Dalı'na, 2014-2021 yılları arasında başvurmuş ve teşhis/tedavi amacıyla panoramik radyografileri alınmış sağlıklı hastalara ait 15000 radyografi, anabilim dalı arşivinde incelenmiştir. Çalışmaya; kayıtları tam ve bilgilendirilmiş gönüllü olur formları olan 5-15 yaş grubu hastaların, iyi kalitede panoramik radyografileri dahil edilmiştir. Süt ve sürekli molar dişler çalışmada incelenmiş olup, piramidal yapıdaki molar dişler ayrıca kaydedilmiştir. Taurodontizmin süt ve sürekli molar dişlerde görülme sıklığı ve taurodont dişlerin çenelerdeki lokasyonu değerlendirilmiştir. Taurodont molar dişler, Daito yöntemi ile radyografi üzerinde ölçüm yapılarak; hipotaurodont, mezotaurodont ve hipertaurodont olarak sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Taurodontizme sahip hastalara ait radyografilerde, diğer dişsel anomalilerin (hipodonti, sürnumerer diş, infrapozisyon vb.) varlığı incelenmiştir. İstatistiksel olarak elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Bulgular: Taurodontizmin görülme sıklığı, 5-15 yaş grubunda %1,83 olarak bulunmuştur. Taurodont dişlerin görülme sıklığında, cinsiyetler ve sağ-sol çene arası fark olmadığı, ancak; üst/alt çene, süt/sürekli diş ve birinci/ikinci molar diş arasında istatistiksel farklılık olduğu görülmüştür. Hem süt hem de sürekli molar dişlerde en çok hipotaurodontizm tespit edilmiş olup, bunu mezotaurodontizm takip etmiştir. Taurodont dişlere hipodonti, hiperdonti gibi sayı anomalilerinin eşlik ettiği görülmüş olup, ayrıca infraoklüzyon ile de ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Morfolojisi değişmiş pulpa odası ve kökler nedeniyle, taurodontizmli hastalarda tedavi yaklaşımlarında bazı farklılıklar veya zorluklar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle taurodont dişler hakkında detaylı bilgi sahibi olmanın yanı sıra, dikkatli klinik ve radyografik muayene sonucu profesyonel ve bütünsel bir yaklaşıma sahip olmak gerektiği ortadadır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to determine of the incidence of taurodontism in primary and permanent molars of children aged 5-15 years, their distribution by jaws and classify taurodontism by evaluating the pulp chamber size by using panoramic radiographs. Materials and Methods: 15000 radiographs belonging to healthy patients who applied to the Department of Pedodontics of the Faculty of Dentistry of Suleyman Demirel University between 2014 and 2021 and whose panoramic radiographs were taken for diagnosis/treatment purposes were examined in the archives of the department. Good quality panoramic radiographs of patients with complete records and informed consent forms of the 5-15 age group were included in the study. Primary and permanent molars were included in the study, and pyramidal molars were also recorded. The incidence of taurodontism in primary and permanent molars and the location of taurodont teeth in the jaws have been evaluated. Taurodont molars were classified as hypotaurodont, mesotaurodont and hypertaurodont by measuring on radiography using the Daito method. Radiographs of patients with taurodontism show that other dental anomalies (hypodontia, supernumerary tooth, infraposition, etc.) its presence has been studied and examined. The data obtained statistically were evaluated. Results: The incidence of taurodontism was found to be 1.83% in the age group of 5-15 years. However, there were no differences between the sexes and between the right and left jaws in the incidence of taurodont teeth but; it has been seen that there was a statistical difference between upper/lower jaw, primary/permanent and first/second molars. The most common hypotaurodontism was detected in both of primary/permanent molars, followed by mesotaurodontism. It has been observed that taurodont teeth are accompanied by number anomalies such as hypodontia, hyperdontia, and it has also been found to be associated with infraocclusion. Conclusion: Due to the morphology of the altered pulp chamber and roots, there may be some differences or difficulties in treatment approaches in patients with taurodontism. Therefore, it is obvious that in addition to having detailed information about taurodont teeth, and have a professional and holistic approach as a result of careful clinical and radiographic examinations.