'Kitâb-ı Dede Korkut' ta ekli ve edatlı isim çekimi-işlevsel bir yaklaşım
Declension with prepositions and suffixes in The Book Of Dede Korkut-a functional approach
  1. Tez No: 734855
  2. Yazar: İLAYDA TEVKÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Dede Korkut, Ekli ve Edatlı Hâl Çekimi, İşlev, İstem, Old Anatolian Turkish, The Book of Dede Korkut, Declension with Prepositions and Suffixes, Function, Valency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 484
Özet
Tezde, Eski Anadolu Türkçesi dönemi eserlerinden Dede Korkut Kitabı temelinde ekli ve edatlı hâl çekimleri incelenmiştir. Çalışmada, Dede Korkut Kitabı hakkında bilgi verilmesinin ardından, ekli ve edatlı hâl çekimini oluşturan yapıların kullanımları bağlam temelli bir yaklaşımla ele alınarak değerlendirilmiştir. Ayrıca; ekli ve edatlı hâl çekimini oluşturan yapıların kullanım sayısı ile bunların hangi işlev ve kullanımlar ile metinde yer aldığı belirlenmiş; ilgili yapıların Türkiye Türkçesine göre farklılık gösteren istem durumları da ele alınmıştır. Elde edilen verilerin ayrıca sözel ve grafik dökümleri de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, declension with prepositions ant suffixes are examined on the basis of The Book of Dede Korkut, hiçe is an Old Anatolian Turkish period. In this study, after providing information about The Book of Dede Korkut, uses of structures that create declension with prepositions and suffixes are evaluated with a context-based approach. In addition, the number of uses that form declension with prepositions and suffixes and with which function and uses they appear in the text are determined; valency examples of these structures, which present differentiations compared to Turkey Turkish are discussed. Verbal and graphic lists of the accumulated data is also presented.