Kitâb-ı Dede Korkut'ta diplomatik lisân: Halkbilimi bakımından bir anlam incelemesi
Diplomatic language in book of Dede Korkut (Dada Gorgut): A study of meaning in terms of folklore
  1. Tez No: 332431
  2. Yazar: SÜLEYMAN TEYEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halkbiliminde anlam, diplomatik dil, çatışma dili, uzlaşma dili
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 688
Özet
Bu çalışmada, Dede Korkut Hikâyelerinin diline halkbilimi nazariyeleri açısından ve bütüncül bir gözle yaklaşılmıştır. Dede Korkut Hikâyelerinin diline bakarak Oğuzların kültür, inanç ve zihniyeti tespit edilerek kimin, kiminle, niye, ne zaman, nasıl ve neyle çatıştığı veya uzlaştığı konusu ele alınmıştır. Kelimelerin anlamlarını yalnız karşıladıkları nesne, olay, durum, hareket, iş, oluş, kılış, yapış, ediş ve eyleyişler tayin etmezler. Dili konuşan insanların bilgi, görgü, tecrübe ve değerleri de anlamların muhtevasının oluşmasında büyük bir etkiye sahiptir. Değerler dünyasının tayin ettiği normlara riayet etmek gizli bir uzlaşma anlamına gelmektedir. Değerler dünyasının koymuş olduğu kuralların ihlal edilmesi ise toplumda çatışmaya sebep olmaktadır. Değerler dünyası, hâkim olanla tâbi olan arasındaki münasebetlerin seyrini belirleyici bir özellik ve güce sahip olduğu için de ayrıca dikkate değerdir. ?Tahakküm? ve ?direniş?in sistematik bir yapıya kavuşmasında değerler dünyasının büyük payının olduğu görülmektedir. Toplumun işleyişini belirleyen bu kurallar bütünü dilde kalıp şeklinde muhafaza edilmektedir. Dede Korkut Hikâyelerinin dilinin, Oğuzların hayatını ve zihniyetini tam manasıyla yansıtırken; çatışma ve uzlaşmada ikna, inandırma, kandırma, bilgilendirme, eleştirme, protesto etme, meşruiyet sağlama, iletişim kurma ve estetik değer oluşturma gibi işlevleri de yerine getirdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the language used in Dede Korkut (Dada Gorgut) Stories is evaluated from folklore aspect with a holistic approach. By looking at the language of Dede Korkut (Dada Gorgut) Stories, Oghuz culture, faith, and mentality are evaluated. With the help of evaluation of Oghuz culture, faith and mentality, the subject of who, why, when, how, and what for had conflicts and agreements is discussed. Meaning of words is not alone constituted by the object, event, condition, action, work, existence, execution, doing and activities which they connotate. Knowledge of people who speak the language, manners, experience and moral values have a major impact on the formation of meaning content. To comply with the norms determined by values system means a hidden consensus. Violation of the rules put by the values system leads to conflict in society. The values system additionally worths attention due to its features and power to determine the relationship between the dominant one and amenable one. The values system has a great effect to constitute the