Acil servise iş kazası nedeniyle başvuran hastaların epidemiyolojik analizi
Epidemiological analysis of patients presenting to the emergency department due to an occupational accident
- Tez No: 734886
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN, DR. BURAK DEMİRCİ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
 - Anahtar Kelimeler: Travma, İş kazası, yanık, hemogram, Trauma, occupational accident, burn, hemogram
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: İş, insanların yaşantısında onlara bir yer kazandıran önemli bir sosyal etmen olduğu gibi fiziksel, kimyasal, psikolojik, sosyal ve ekonomik pek çok nitelikleri ile de insan sağlığını etkilemektedir. Yaşanan kazalar sonucu morbidite ve mortalite artmaktadır. Çalışmamızda iş kazası sonucu acil servise başvuran olguların epidemiyolojik özellikleri tespit etmeyi amaçladık. Metotlar: Çalışmaya 01 Ocak 2019 ve 31 Aralık 2020 tarihleri arasında, iş kazası nedeniyle acil servise başvuran 246 hasta dahil edildi. Hastaların travma mekanizmaları, klinik bulguları, labarovatuvar değerleri, konsultasyonları, tedavi, takip ve mortalite durumları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 246 hastanın, 238' i (% 96,8) erkek, 8'i (%3,2) kadın, ortalama yaş 37.23±12.2 yıl (yaş dağılımı 16-63 yıl) bulundu. Yanık hastalarının 26'sı (%10.6) termal, 24'ü (%9.8) elektrik, 9'u (%3.7) kimyasal yanıktı (p=0.001). Yanık sonrası iş kazasıyla gelen hastalarının 47'sinde (%19.1) %20 üstünde, 12'nde (%4.9) %20 altında vücut yanığı mevcuttu (p=0.001). Travması olan hastaların; 6'nda (%2.4) ince bağırsak yaralanması, 3'ünde (%1.2) karaciğer, 2'nde (%0.8) dalak laserasyonu, 1'inde (%0.4) erkek genitoüriner sistem yaralanması tespit edildi (p=0.001). Ekstremite travması olan 131(%53.3) hastanın; 15'i (%6.1) parmak, 3'ü (%1.2) el-el bileği, 1'inde (%0.4) ayak amputasyonu saptandı (p=0.001). Hastaların acile başvuru sırasında ve 24'üncü saatti hemoglobin değerleri istatistiksel anlamlı saptanmadı. Sonuç: Travma olgularının erken multidisipliner bir anlayışla yaklaşılması, yapılacak işlemlerin kararının erken verilmesi ile morbidite ve mortalite oranlarını düşürülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Work is an important social factor that gives people a place in their lives, and it also affects human health with its many physical, chemical, psychological, social and economic qualities. Morbidity and mortality increase as a result of accidents. In our study, we aimed to determine the epidemiological characteristics of the cases who applied to the emergency department as a result of work accident. Materials and Methods: Between 01 January 2019 and 31 December 2020, 246 patients who applied to the emergency department due to work accident were included in the study. Trauma mechanisms, clinical findings, laboratory values, consultations, treatment, follow-up and mortality status of the patients were evaluated. Results: Of the 246 patients included in the study, 238 (96.8%) were male, 8 (3.2%) were female, with a mean age of 37.23±12.2 years (age range 16-63 years). Of the burn patients, 26 (10.6%) were thermal, 24 (9.8%) electrical, 9 (3.7%) chemical burns (p=0.001). Body burns were more than 20% in 47 (19.1%) patients who came with a work accident after burns, and less than 20% in 12 (4.9%) patients (p=0.001). Patients with trauma; Small bowel injury was found in 6 (2.4%), liver laceration in 3 (1.2%), spleen laceration in 2 (0.8%), and male genitourinary tract injury in 1 (0.4%) (p=0.001). Of 131 (53.3%) patients with extremity trauma; Fifteen (6.1%) fingers, 3 (1.2%) hand-wrist amputations, and 1 (0.4%) foot amputation were detected (p=0.001). The hemoglobin values of the patients at the time of admission to the emergency room and at the 24th hour were not statistically significant. Conclusion: The early multidisciplinary approach to trauma cases and the early decision of the procedures to be performed can reduce the morbidity and mortality rates.