Eğitim fakültesi öğrencilerinin yaratıcılık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The students of faculty of education creativity levels examination with various variables
- Tez No: 734910
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ F. TÜRKAN ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Yaratıcı Düşünce, Eğitim, Creativity, Creative Thinking, Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı; Eğitim fakültesi öğrencilerinin yaratıcılık düzeylerinin; öğrencilerin cinsiyeti, öğrenim gördükleri bölüm, sınıf düzeyi, sanata yönelik ilgileri, sanatsal etkinliklere katılım sıklıkları, kitap okuma alışkanlıkları ve tercih ettikleri kitap türü değişkenlerine bağlı olarak incelenmesidir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu ile bir uygulama çalışması olan Torrance Yaratıcı Düşünce Testi Sözel Test A Formu uygulanmıştır. Kişisel Bilgi Formu, öğrenci hakkında bilgi toplamak amacıyla, öğrencinin cinsiyeti, öğrenim gördükleri bölüm, sınıf düzeyi, sanata yönelik ilgileri, sanatsal etkinliklere katılım sıklıkları, kitap okuma alışkanlıkları ve tercih ettikleri kitap türünü saptamada yardımcı olabilecek, 7 adet likert tipi soru içermektedir. Araştırmada öğrencilerin kişisel bilgi formunda belirlenen değişkenlere göre yaratıcı düşünme becerileri basamakları olan akıcılık, esneklik, orijinallik olgularının gelişiminde ne derecede etkisi olduğu ve aralarında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarına, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Ankara ilindeki, Sınıf Öğretmenliği, Psikolojik Danışmanlık Rehberlik ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinde okuyan 120 üniversite öğrencisi cevap vermiştir. Torrance Yaratıcı Düşünce Testinden elde edilen verilerin analizi uzman görüşü eşliğinde kendi değerlendirme kriterleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Öğrencilerin Kişisel Bilgi Formuna vermiş oldukları yanıtlar ile Torrance Yaratıcı Düşünce Testinden elde edilen verilerin ortak analizi ise SPSS 21.0 ile yapılmıştır. Ölçek puanının demografik özelliklere göre farklılık gösterme durumunun analiz edilmesi için İlişkisiz Grup t-testi ve Tekyönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılarak karşılaştırılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, öğrencilerin yaratıcılık düzeyleri ile cinsiyet, öğrenim gördükleri bölüm, sınıf düzeyi, sanata yönelik ilgileri, sanatsal etkinliklere katılım sıklıkları, kitap okuma alışkanlıkları arasında anlamlı bir fark olduğu ancak tercih ettikleri kitap türü değişkeni ile anlamlı bir farklılık bulunmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the students of faculty of education creativity level depending upon the variables of students gender, their education department, class level, their interests towards fine arts, their participation frequencies to fine arts events, their reading books habits and their choice of book kind. In this research as data collection tools both personal information form and Torrance Creative Thinking Test Verbal Test A which is an application form were applied. The personal information form which aims to collect data about students, their study department, students gender, level of class, their interests towards fine arts, their participation frequencies to fine art events, their reading book habits and to find out their choice to book kind, includes 7 likert scale questionnaire. According to the personal information form of students' determined variables in this research, the aim is to figure out both if there is a meaningful relation between the creative thinking steps fluency, flexibility and originality if there is then to what extend. 120 university students who studies primary school teaching, psychological counseling and guidance and preschool teaching in 2020-2021 education years in Ankara city answered to the data collection tools in this research. The data analysis of Torrance Creative Thinking Test were evaluated by its own evaulation criterias with the guidance of an expert opinion. Both the answers of students to the personal information form and the data which collected from the Torrance Creative Thinking Test analyzed with SPSS 21.0. To analyze the variations of the scale scor acocording to demographical features the Independent samples t-test and one-way analysis of variance (anova) were used then compared. The conclusion of data analysis, there is a meaningful discrepancy were determined between students' creativity level and their gender, their study department, class level, their interests to fine arts, their participation frequencies to fine arts events and their reading book habits, however there is no meaningful relation for their book choice variable was determined.