Çağdaş Türk resim sanatında kadın ve şiddet
Women and violence in contemporary Turkish painting
  1. Tez No: 734958
  2. Yazar: GÜLSÜM DOĞANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Resim Sanatı, Kadın, Şiddet, Sanat, Savaş, Turkish Painting, Women, Violence, Art, War
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Şiddet, geçmişten günümüze kadar varlığı her dönemde bilinen ve dünyanın hemen her yerinde karşımıza çıkan toplumsal, bireysel bir olgudur. Şiddet olgusu bireysel ve toplumsal bağlamda farklı biçimlerde karşımıza çıkar. Şiddetin hem fiziksel hem de psikolojik boyutları birçok farklı sosyokültürel yapı içerisinde ortaya çıkar. Türk resim sanatında 'kadın' imgesi farklı birçok sanatçılar tarafından değişik konularda resmedilmiştir. Bu çalışmada öncelikle Batı sanatında şiddet kavramını konu olarak eserlerine yansıtan sanatçıların çalışmalarına değinilmiştir. Çalışmanın amacına yönelik bulguların elde edilebilmesi bağlamında, Türk resim sanatında kadın imgesinin varlığına değinilerek, savaş temalı resimlerde kadın imgesinin varlığına yönelik değerlendirmeler yapılmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nın ortaya çıkarttığı toplumsal süreçler, Türk resim sanatımıza yansımıştır. Özellikle 14 Kuşağı sanatçılarının yaptığı savaş temalı resimler, yaşanan savaşın yıkıcı etkileri karşısında toplumun moral ve motivasyonunu arttırmaya yönelik önemli etki ortaya koymuştur. Bu amaç bağlamında kurulan 'Şişli Atölyesi' önemli bir misyon üstlenmiştir. Sonraki süreçte farklı sanatçılar da 'savaş' temalı resimler yaparak, toplumumuzun içinde yaşadığı sürecin etkilerini güçlü bir bağlamda eserlerine yansıtmışlardır. Sanatçılar, savaş temalı eserlerinde şiddet olgusunun birçok yönüne vurgu yapmışlardır. Toplumumuzun verdiği mücadelede kadının rolüne vurgu yapan ve savaşın yıkıcı etkileri karşısında vatanın kurtuluşu için Türk kadınının cesaretini ve fedakarlığını eserlerine yansıtan sanatçıların çalışmaları güçlü toplumsal mesajlar barındırır. Bu bağlamda savaş temalı resimlerde kadın imgesinin varlığına yönelik eser incelemelerinin yapılması bu çalışmayı önemli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Violence is a social and individual phenomenon that has been known in every period from the past to the present and is encountered almost everywhere in the world. The phenomenon of violence appears in different forms in the individual and social context. Both physical and psychological dimensions of violence occur in many different sociocultural structures. The image of 'woman' in Turkish painting has been depicted on different subjects by many different artists. In this study, firstly, the works of artists who reflect the concept of violence in Western art as a subject in their works are mentioned. In the context of obtaining the findings for the purpose of the study, the existence of the woman image in Turkish painting was mentioned and evaluations were made regarding the existence of the woman image in the war-themed paintings. The social processes brought about by the First World War were reflected in our Turkish painting. Especially the war-themed paintings made by the artists of the 14th Generation had an important effect on increasing the morale and motivation of the society in the face of the devastating effects of the war. The Şişli Workshop, which was established for this purpose, has undertaken an important mission. In the next period, different artists made paintings with the theme of“war”and reflected the effects of the process our society experienced in a strong context. Artists have emphasized many aspects of violence in their war-themed works. The works of artists who emphasize the role of women in the struggle of our society and reflect the courage and sacrifice of Turkish women for the liberation of the country in the face of the devastating effects of war, contain strong social messages. In this context, making studies on the existence of the woman image in war-themed paintings makes this study important.