Kültürel endüstri döngüsünde yer alan müzik üzerine Thedor W. Adorno söylemlerinin incelenmesi
Investigation of Thedor W. Adono discourse on music in the cultural industrial cycle
  1. Tez No: 735009
  2. Yazar: DENİZ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARABURUN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Thedor W. Adorno, Kültürel Endüstri, Müziğin Metalaşması, Frankfurt Okulu, Adorno'nun Müzik Söylemleri, Theodor W. Adorno, Cultural Industry, The Commodification of Music, Frankfurt School, Adorno's Discourses of Music
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Frankfurt Okulu'nun önemli düşünürlerinden biri olan Thedor W. Adorno'nun kültürel endüstriyel döngüde yer alan ve müzik üzerine yapmış olduğu söylemleri incelenmiştir. Öncelikle Kültürel Endüstrinin içerisinde önemli bir yere sahip olan müziğin metalaşma sorunsalı ele alınırken aynı zamanda kültürel endüstrinin içerisinde yer alan yabacılaşma ve pazarlanabilme özelliğinin yansıtılmasıyla Thedor W. Adorno'nun söylemlerine yer verilmiştir. Kültür Endüstrisindeki müziğin eleştirel bir yapıdan uzaklaşması gibi birçok eleştirisi ile karşımıza çıkan Adorno'nun söylemleri dikkat çekmektedir. Çalışmada Adorno'nun söylemleri incelenerek bu söylemlerin müziğe nasıl, ne şekilde etki sağladığı düşünce yapısı üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu sonuçların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Buradan yola çıkılarak oluşturulan çalışmada yöntem olarak Nitel Araştırma Yöntemlerinde biri olan Literatür Tarama Modeli kullanılırken ikinci bir yöntem olarak Tarihsel Araştırma Modeline başvurulmuştur. Thedor W. Adorno'nun müzik üzerine yapmış olduğu söylemlerinin incelenmesi ile müziğin kültürel endüstrisi içerisindeki konumlanma süreci ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the discourses of Thedor W. Adorno, one of the important thinkers of the Frankfurt School, on music, which are included in the cultural industrial cycle, were examined. First of all, while the commodification problem of music, which has an important place in the Cultural Industry, is discussed, the discourses of Thedor W. Adorno are also included with the reflection of the alienation and marketability feature in the cultural industry. The rhetoric of Thedor W. Adorno, who is confronted with many criticisms such as the distancing of music in the Culture Industry from a critical structure, draws attention to an important place. In the study, Adorno's discourses are examined and it is aimed to reveal how and how these discourses affect music and to reveal these results. In this study, which was created from this point of view, the Literature Review Model, which is one of the Qualitative Research Methods, was used as a method, while the Historical Research Model was used as a second method. By examining the discourses of Thedor W. Adorno on music, the positioning process of music in the Cultural Industry has been tried to be revealed.