Gevaruk-Tırşin Yaylaları kaya resimleri ve tamgalar
Gevaruk-Tırşin Highlands rock picture and tags
- Tez No: 735070
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Geography, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Tamgalar, Kaya resimleri, Hakkâri, Gevaruk ve Tırşin Yaylaları, Tamga Rock paintings, Hakkâri, Gevaruk and Tırşin Pedestrians
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnsanlık tarihi boyunca geçmişten günümüze kadar devam eden var olma düşüncesi çeşitli şekillerde vücut bulmuştur. Tamgalar ve kaya resimleri bu düşüncenin günümüze kadar gelen somut örnekleridir. Tamgalar ve kaya resimleri sadece var olma düşüncesinin somut kaynağı değil aynı zamanda insanlık tarihinin gelişim evresinin de temel kaynaklarındandır. Bu kaynaklar, kültürün yaşatılarak ve aktarılarak korunmasında dil ve kültür bakımından ulus bilincinin gelişmesine ve evrensel boyutta milli kimlik bilincinin sağlam temeller üzerine inşa edilmesine olanak sağlamıştır. İnsanlık tarihinin en eski versiyonu olan tamgalar ve kaya resimleri, sadece birer sembol değil aynı zamanda kültürel formların yorumlanması, tanımlanması ve kimliklendirilmesi bakımından değerlendirilen gelişim evrelerinin en önemli aynalarıdır. Gevaruk ve Tırşin Yaylalarında bulunan kaya resimleri bu bağlamda değerlendirilerek insanın kültürel ve bilişsel formlarının açıklanmasına çalışılmıştır. Bölgede beş ana sembol olmak üzere yirmiye yakın sembol tespit edilmiş ve belgendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of mankind, the idea of“existence eden that has continued from past to present has been embodied in various Tamgas and rock paintings are an exemplary example that goes as far as the treatment of this idea. Tamgalar and rock paintings are representative of this idea. tamgalar and rock paintings are not only the concrete source of the idea of ”existence aynı but also the basic sources of the developmental stage of human history. It has enabled the development of national awareness in terms of language and culture in the preservation of culture by preserving and preserving it by living and transferring it and building the consciousness of national identity on a solid basis in universal dimension. The earliest version of the history of humanity, tamras and rock paintings are not only symbols, but also the most important mirrors of the stages of development that are evaluated in terms of interpretation, identification and identification of cultural forms. The rock paintings found in Gevaruk and Tırşin Plateaus were evaluated in this context and tried to explain the cultural and cognitive forms of human beings. Nearly twenty symbols, including five main symbols, have been identified and documented in the region.