Grafik temel eğitimi: Grafik sanatlar bölümü için özelleştirilmiş temel sanat eğitimi önerisi
Graphic design foundation: A basic design education specific to Graphic Arts
- Tez No: 735118
- Danışmanlar: DOÇ. ÇAĞLAR OKUR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Eğitimi, Grafik Temel Eğitimi, Grafik Sanatlar, Grafik Tasarım, Temel Sanat Eğitimi, Temel Tasarım Eğitimi, Graphic Education, Graphic Design Foundation, Graphic Arts, Graphic Design, Foundation in Art, Basic Design Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Sanat ve tasarım fakültelerinin lisans programlarının birinci ve ikinci yarıyıllarında yer alan Temel Sanat Eğitimi ya da Temel Tasarım dersleri, lisans eğitimine henüz adım atmış öğrencilerin sanat ve tasarım kavramlarıyla tanıştığı derslerdir. Görsel iletişim dilini anlamayı ve kullanmayı öğretmesi bakımından hazırlık eğitimine benzetilebilecek bu yoğun eğitim, geleceğin sanatçı ve tasarımcı adayı olan öğrencilerin, öğrenim hayatları boyunca bölümlerine dair alacakları diğer tüm dersler için altyapı oluşturmayı hedefler. Lisans ve kimi öğrenciler için lisansüstü eğitimlerinin temelinin atıldığı bu dersler, üzerine inşa edilecek diğer mesleki bilgilerin doğru ve kalıcı olması için sağlam bir zemin oluşturmayı amaçlar. Bu zemindeki eksiklikler ya da aksaklıklar, üzerine konulacak eğitimin de aksamasına neden olabilir. Bu nedenle temel eğitim dersleri, sanat ve tasarım bölümlerinin üzerinde dikkatle durulması gereken derslerindendir. Teknoloji, bilişim faaliyetleri ve sosyal alışkanlıklardaki değişimlerin hızla ve derinden etkilediği grafik tasarım sektörü, bu değişimlere aynı hızda tepki verebilen bir eğitime ihtiyaç duyar. Bu tepki, birçok grafik bölümünün ders programlarına son yıllarda dahil edilen etkileşim tasarımı, hareketli görüntü tasarımı, medya analizi, web tasarım, veri görselleştirme, oyun arayüzü tasarımı, çoklu ortam tasarımı ya da dijital modelleme gibi derslere bakılarak kolayca görülebilir. Temel eğitim derslerinin grafik eğitimindeki bu dinamik yapılanmaya ne ölçüde cevap verdiğini, içerik ve yöntemlerinde ekleme ya da değişikliklere ihtiyaç duyup duymadığını incelemek ve güncelliğini korumasını sağlamak, grafik eğitiminin bütünlüğü ve başarısı için oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
The Basic Art Education or Basic Design courses, which take place in the first and second semesters of the undergraduate programs of the art and design faculties, are the courses where the students are introduced to the basic concepts of art and design. This intensive training, which can be compared to the preparatory foreign language education in terms of teaching a visual language, aims to create the infrastructure for all the other courses that future artist and designer candidates will take throughout their education. These courses, in which the foundations of undergraduate and graduate education are laid, aim to establish a solid ground for the rest of professional knowledge to be built on, to be accurate and permanent. Deficiencies on this ground may also cause disruption of the education to be placed on it. For this reason, basic education courses are among the courses that should be emphasized very carefully in art and design departments. The graphic industry, which is rapidly and deeply affected by changes in technology, informatics and social habits, needs an education that can respond to these changes at the same speed. This reaction can be easily seen by looking at courses such as interaction design, motion graphics design, media analysis, web design, data visualization, game interface design or digital modeling that have been included in the syllabuses of many graphic departments in recent years. It is very important for the integrity and success of graphic education to examine to what extent the basic education courses respond to this dynamic structure in graphics education, whether they need additions in their content and methods, to ensure that they are kept up-to-date.