Said Nursi'nin risalelerinde nübüvvet anlayışı
The approach of prophety in Said Nursi's treatments
  1. Tez No: 735119
  2. Yazar: RIDVAN GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelam, Nübüvvet, Said Nursi, Risale-i Nur, Gereklilik, Kalam, Prophethood, Said Nursi, Risale-i Nur, Necessity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Peygamberler, bütün varlıklar arasından seçilen insan türünün en seçkin şahsiyetleridir. Zira onlar, kâinatın mutlak sahibi olan Allah tarafından, beşerin iki cihan mutluluğuna ulaştırılması için vazifeli tayin edilmişlerdir. Bu özellikleri onları, insanlık tarihi için vazgeçilmez kılmıştır. Çünkü insanlık, tarihindeki maddi ve manevi bütün gelişme ve ilerlemeleri, nübüvvet müessesesinin getirdiği hakikatlerle şekillendirmiştir. Nübüvvetin, bu özellikleri göz önünde olduğu halde, nübüvveti inkâr etmek, insanlık tarihine aykırılık teşkil etmektedir. Çünkü uzayın derinlikleri içinde, kendi aklına itimat edip nübüvveti inkâr eden adamın misali; kör bir adamın karanlık bir yolda yürümesi gibidir. Eğer nübüvvet olmazsa, insan kendi akıl gözünü açsa ve kendisini -hakikatiyle olmasa da- tanısa bile; uzay yolu -idrak, iktidar ve tasarruf cihetiyle- karanlık olduğu için insan yine karanlıkta kalacak ve bu dehşetli halin içinden çıkamayacaktır. İnsanın hakikati ve kâinatın sırları bütün halleriyle nübüvvetin varlığını gerektirmektedir. Aksi halde insan sefil ve korkak bir yolcu; kâinat ise manasız bir kâğıt ve karanlık bir yoldan ibaret olur. İnsanın hakikatinin ve kâinatın esrarının anahtarı, alemlerin rabbi olan Allah'ın elçilerindedir. Çünkü insanı ve kâinatı en iyi bilen Allah'tır ve Allah bu bilgileri elçilerine vahyetmiştir. Kâinatın anlam kazanması, insanın insan olması ve Allah'ın hakkıyla tanınması, Hak'tan getirdiği bilgileri halka tebliğ eden peygamberlerin varlığına bağlıdır. Bu bağlamda şu söylenebilir: Nübüvvetin olmadığı bir kâinat, hikmetsiz olacağından varlığının bir anlamı kalmazdı.
Özet (Çeviri)
Prophets are the most distinguished personalities of the human species chosen from among all beings. Because they have been appointed by Allah, the absolute owner of the universe, in charge of helping human beings reach the happiness of both worlds. These features have made them indispensable for human history. Because humanity has shaped all material and spiritual developments and progress in its history with the truths brought by the institution of prophethood. Despite these characteristics of prophecy, it is against the history of humanity to deny prophecy. Because in the depths of space, like the man who believes in his own reason and denies prophecy; It's like a blind man walking down a dark road. If there is no prophethood, even if a person opens his mind and knows himself -even if not with the truth-; Since the space path is dark - in terms of understanding, power and savings - man will still remain in the dark and will not be able to get out of this terrible state. The truth of man and the secrets of the universe require the existence of prophethood in all its forms. Otherwise, one is a miserable and cowardly traveler; the universe would be a meaningless piece of paper and a dark path. The key to the truth of man and the mystery of the universe is in the messengers of Allah, the Lord of the worlds. Because it is Allah who knows man and the universe best, and Allah revealed this information to His messengers. The meaning of the universe, man's being human and Allah's recognition depend on the existence of prophets who conveyed the information he brought from the Truth to the public. In this context, the following can be said: A universe without prophethood would be without wisdom, and its existence would be meaningless.