WASP-10b VE WASP-93b ötegezegenlerinin geçiş zamanlamasındaki değişimlerinin gözlenmesi
Observation of WASP-10b VE WASP-93b explanations for change in transition timing
  1. Tez No: 735165
  2. Yazar: MAHMUT TEKEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ötegezegen, Işık Eğrisi, WASP-10b, WASP-93b, Exoplanet, Light Curve, WASP-10b, WASP-93b
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Astrofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tez çalışmasında, WASP-10b ve WASP-93b ötegezegenlerinin geçiş gözlemleri Çukurova Üniversitesi UZAYMER Gözlemevi'nde bulunan 50 cm (UT50) Ritchey Chretien tipi teleskobu ile gerçekleştirilmiştir. Tez kapsamında seçilen iki ötegezegen için UT50 verilerinin yanı sıra; ATA50, IST60, TUGT100 teleskopları ve TESS uydusunun verileri de analizlerimize dahil edilmiştir. Çalışmamızda, veri analizleri ve modelleme sonuçlarını kullanarak ötegezegen ve barınak yıldızı için sistem parametreleri elde edilmiştir. WASP-10 yıldız sistemi için belirlenen paramatreler: Mp= 3.2218±0.3936MJ, Rp= 1.0945±0.2077RJ, M*= 0.7238±0.0124M , R*= 0.6993±0.1172R ve [Fe/H]= +0.0153±0.0102 dex olup Bonomo ve ark. (2017) çalışmasında verilen değerler ile uyumludur. WASP-93 yıldız sistemi için ise: Mp= 1.5881 ±0.1341MJ, Rp= 1.4813 ±0.16063RJ, M*= 1.4044 ±0.0071M , R*= 1.5583 ±0.0057R ve [Fe/H]= +0.0616 ±0.0209dex olup Hay ve ark. (2016) çalışmasında sunulan değerler ile uyumlu olduğu belirlenmiştir. Çalışmamız kapsamında analiz ettiğimiz tüm verilerden yararlanarak oluşturulan geçiş ışık eğrilerinden elde edilen geçiş zamanları kullanılarak WASP-10b ve WASP-93b için Lomb-Scargle (LS) periyodogramı sonucunda anlamlı Geçiş Zamanları Değişimi (TTV) bulgusuna rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
conducted in this thesis using the 50 cm (UT50) Ritchey Chretien type telescope at Çukurova University UZAYMER Observatory. In addition to the UT50 data for the two exoplanets selected within the scope of the thesis; data from the ATA50, IST60, TUGT100 telescopes and the TESS satellite are also included in our analysis. In our study, system parameters for exoplanet and host star are obtained by using data analysis and modeling results. These parameters for the WASP-10 star system are: Mp=3.2218±0.3936MJ, Rp=1.0945±0.2077RJ, M*=0.7238±0.0124M , R*=0.6993±0.1172R and [Fe/H]=+0.0153±0.0102dex and these results are consistent with the values given in the Bonomo et al. (2017). For the WASP-93 star system: Mp=1.5881±0.1341MJ, Rp=1.4813±0.16063RJ, M*=1.4044±0.0071M , R*=1.5583±0.0057R and [Fe/H]=+0.0616 ±0.0209dex and these results are also consistent with the values given in Hay et al. (2016). No significant Transition Time Variations (TTV) were found as a result of the Lomb-Scargle (LS) periodogram for WASP-10b and WASP-93b based on their transit times obtained from all the transit light curves analyzed within the scope of our study..