Yüksek tünel koşullarında farklı bor uygulama metodlarının kavun yetiştiriciliğinde beslenme, verim ve meyve özellikleri üzerine etkisi
The effect of different boron application methods on nutrition, production and fruit properties in metal growing in high tunnel conditions
  1. Tez No: 735196
  2. Yazar: DERYA ÖZER YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER ALKAN TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarsus, kavun, bor, besin elementi, kalite, Tarsus, melon, boron, nutrient, quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışma Mersin ili Tarsus ilçesinde tünel sera koşullarında kavun yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Özel Bahşiş Köyünde yürütülmüştür. Bölgede yaygın yetiştiriciliği yapılan Balkovan kavun çeşidi üç farklı bor (B) uygulama metodu ile test edilmiştir. Bor uygulama metodları topraktan, yapraktan ve toprak+yapraktan B uygulamalarının kombinasyonu şeklinde yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildiğinde farklı B uygulama metodlarının kavun bitkisinde; meyve verimi, meyve ağırlığı, meyve yüksekliği, meyve çapı, meyve eti kalınlığı, çekirdek evi yüksekliği, çekirdek evi çapı, suda çözünür kuru madde verimi (SÇKM) üzerine etkisi olmadığı belirlenmiştir. Buna karşılık pomolojik özelliklerden biri olan kabuk kalınlığı üzerine istatistiksel olarak kontrol uygulamasına göre en önemli anlamlı farkın ise toprak+yaprak uygulamasında ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Topraktan ve yapraktan yapılan B uygulamalarının çiçek tozu üretim miktarını önemli düzeyde artırdığı belirlenmiştir Yüksek tünel koşullarında farklı B uygulama metodlarının meyve eti, meyve kabuğu ve meyve tohumu B konsantrasyonlarını arttırdığı görülmüştür. Farklı B uygulamalarından bağımsız ortalama B konsantrasyonu meyve etinde 20.0 mg kg-1 , meyve kabuğunda 37.1 mg kg-1 ve meyve tohumunda e ise 6.7 mg kg-1 olarak belirlenmiştir. Farklı B uygulama metodlarının meyve eti B konsatrasyonunu kontrol uygulamasına göre topraktan, yapraktan ve toprak+yapraktan B uygulamaları ile sırasıyla%39 %58 ve %52 oranında arttırdığı belirlenmiştir. Meyve kabuğu B konsantrasyonundaki artışın kontrol uygulamasına göre topraktan, yapraktan ve toprak+yapraktan B uygulama metodları ile sırasıyla %24, %33 ve %14 oranında olmuştur. Farklı B uygulama metodlarının meyve tohumu B konsantrasyonu üzerine etkisi, kontrol uygulamasına göre topraktan, yapraktan ve toprak+yapraktan B uygulaması ile sırasıyla %38, %29 ve %31 oranında artış olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in Private Bahşiş District, where melon cultivation is intensively done under tunnel greenhouse conditions in Tarsus district of Mersin province. The Balkovan melon variety, which is widely grown in the region, was tested with three different boron (B) application methods. Boron application methods were made as a combination of soil, foliar and soil + foliar B applications. When the data obtained from the study were evaluated statistically, in the melon plant of different B application methods; It was determined that there was no effect on fruit yield, fruit weight, fruit height, fruit diameter, fruit flesh thickness, core house height, core house diameter, water soluble dry matter yield (SSC). On the other hand, it was determined that the most significant statistically significant difference on the bark thickness, which is one of the pomological features, compared to the control application, emerged in the soil+leaf application. It has been determined that B applications made from soil and leaves significantly increase the amount of pollen production. It has been observed that different B application methods increase the fruit pulp, fruit peel and fruit seed B concentrations in high tunnel conditions. The average B concentration independent of different B treatments was determined as 20.0 mg kg-1 in fruit flesh, 37.1 mg kg-1 in fruit peel and 6.7 mg kg-1 in fruit seed. It was determined that different B application methods increased the fruit pulp B concentration by 39%, 58% and 52%, respectively, with soil, leaf and soil+leaf B applications compared to the control application. It was determined that the increase in the fruit peel B concentration was 24%, 33% and 14%, respectively, with the soil, leaf and soil + foliar B application methods compared to the control application. The effect of different B application methods on fruit seed B concentration was increased by 38%, 29% and 31%, respectively, with soil, foliar and soil+foliar B applications compared to the control application.