Geri Dön

Sokak çocukları

Street children

  1. Tez No: 73527
  2. Yazar: SİBEL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL ATAUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 203

Özet

ÖZETBu araştırmada sokakta yaşayan çocukların ve ailelerinin sosyo-demografik özellikleri ve anne-babanın bazı bireysel özellikleri ile fiziksel istismar olarak ele aldığımız davranışlar arasındaki ilişki incelenmiştir. Aynca sokak çocuklarının sokaktaki yaşam durumları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Tarama modelinde ele alman bu çalışmada İstanbul'da sokakta yaşayan çocukların çoğunlukla bulunduğu; Taksim, Karaköy, Eminönü, Bakırköy, Kadıköy ve Haydarpaşa semtleri örneklem olarak alınarak sokakta yaşayan 7-18 yaş grubu arasındaki 60 çocuğa ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen önemli sonuçlar şunlardır; Araştırmada“sokak çocuklarının özellikleri nedir ?”sorusuna yanıt aranmıştır. Çocukların yaş gruplarında en büyük yoğunluğu 14-15 yaş grubundaki çocuklar oluşturmaktadır. Çocukların büyük bir çoğunluğu ilkokulu terketmiştir. Büyük bir kısmı sokakta yaşamaya başlamadan önce ücretli bir işte çalışmışlardır.“Sokakta yaşayan çocukların ailelerinin özellikleri nedir ?”sorusuna yanıt aranmıştır; Ailelerin büyük bir kısmı göç ederek İstanbul'a gelmiş ve çoğunluğu gecekonduda yaşamakta dır. Çocuklardan yansının anne-babası birlikte yaşamakta, diğer yarısı ise parçalanmış aile özelliği göstermektedir. Çocukların annelerinin büyük bir kısmı okur-yazar değildir. Babalarının büyük kısmı okur-yazar ve ilkokulu terkedenlerden oluşmaktadır. Annelerin büyük bir kısmı çalışmamakta, babalann ise büyük bir kısmı çalışmakta ya da vasıfsız işler yapmaktadırlar. Annelerin tamamına yakını içki içmemekte, babalann büyük bir kısmı ise içki içmektedir. Çocuklardan üçte biri ebeveynlerinden birinin suç işlediğini belirtmiştir; Suç işleyenlerin hepsi babalardır. Çocuklann sokaktaki yaşam durumlanna bakıldığında; çocuklann hepsi sigara kullandığı ve büyük bir kısmının tiner-bally alışkanlığına sahip olduğu görülmüştür. Çocuklar giyecek ve yiyecek ihtiyaçlannı insanlardan para isteyerek karşılamaktadırlar. Çocuklar sokakta yaşamalannda en çok etkili olan nedenleri; ev de uygulanan dayak, anne-baba tarafından sokağa atılma ve sokakta tanıştıktan arkadaşlarının etkisi olarak belirtmişlerdir. Çocuklann büyük bir kısmı anne-babaları tarafından fiziksel istismar görmekte, çocuklar sopa, demir, kemer, kablo, ip, hortum gibi cisimlerle dövülmektedir.

Özet (Çeviri)

n SUMMARY This is a study over socio-demography bound characteristics of street children and their families, seeking the relation between some attitudes comprising physical abuse and individual personality of their parents, giving a glance over their street children life. A scanning study is conducted over 60 street children, ages ranging between 7 and 18 cases carefully picked from regions of Taksim, Karaköy, Eminönü, Bakırköy, Kadıköy and Haydarpaşa, where they are heavily populated in Istanbul, Important results attained from research are as follows : In this study answers to the main question on the characteristics of street children were sought. I looked for an answer to the question;“what are the characteristics of street children?”Majority is consisted of the age range varying between 14 tol5, large portion of which are elemantry school drop ours. A great majority have worked in a paying job just before they started to dwell on the streets. Looking for aspects special to families of street children it was determined that most were nomads dwelling at 'gecekondus', who migrated to Istanbul from Anatolian provinces. About a half of the street children are living with their parents, the others showing of shattered family symptoms. Mothers of most of these children are illiterate, fathers mostly only elementary school graduates, doing odd jobs. Almost all of the mothers do not consume alcoholic beverages where as the their fathers are heavy drinkers. Despite one third of all street children claimed one of their parents was convicted of a crime, they are mostly the father. Looking over their life on the streets, one can see that a great of majority are either smokers or glue addicts. They come up with funds to get food and clothing by asking people for money. Their reason for preference on living in the Street, is due to the fear of abuse by the parents, danger of being kicked out to the street and the attraction of the street. Children have been abused by the parents have experienced spanking by clubs, iron bars, belts wires, ropes and hoses.

Benzer Tezler

  1. Sokak çocukları ve din

    Street children and religion

    İSA ÖZEL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    SosyolojiOndokuz Mayıs Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ RIZA AYDIN

  2. Türk romanında sokak çocukları (1920-1970)

    Street children in Turkish novel (1920-1970)

    GENÇ OSMAN GEÇER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Türk Dili ve EdebiyatıHacettepe Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DURSUN YILDIRIM

  3. Sokak çocuklarına yönelik hizmetlerin değerlendirilmesi: Sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu örneği

    The evaluation of services towards street children: The example of social services and child protection agency

    HAKAN ACAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Sosyal HizmetlerHacettepe Üniversitesi

    Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ERDEN ÜNLÜ

  4. Sokak çocukları rehabilitasyon merkezlerinin tanımlanması ve Diyarbakır örneğinin ergonomik açıdan değerlendirilmesi

    Description of the rehabilitation centres for street children and determination of ergonomics data in the example of Diyarbakır

    BETÜL GÜNYEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    MimarlıkDicle Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. DEMET ÇETİN

  5. Sokakta çalışan çocuklarda dini duygu ve düşünce gelişimi: Üsküdar örneği

    The development of religious feelings and thoughts among the children working in the street: Üsküdar case

    HATİCE DÜLGEROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    DinMarmara Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ ULVİ MEHMEDOĞLU