Sokak çocukları ve din
Street children and religion
- Tez No: 286751
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sokak, Sokak Çocukları, Aile, Din, Dindarlık, Street, Street Children, Family, Religion, Religiosity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu araştırma, anne ya da babanın sokağa atması, aile içi şiddet, değişik nedenlerle yetiştirme yurtlarından kaçma, üvey anne baba ile anlaşamama, anne babanın vefat etmesi vb. nedenlerle evden ayrılmak ve sokakta yaşamak zorunda kalan çocukların dindarlık düzeylerini araştırmak amacıyla düzenlenmiştir.Araştırmanın evrenini, Samsun, Ordu, Ankara, İstanbul, Bursa ve Antalya illerinde sokaklarda yaşayan 7?18 yaş arası sokak çocukları oluşturmaktadır. Mayıs 2008 ile Eylül 2009 tarihleri arasında evrenden ?Kartopu Örnekleme? yöntemi ile seçilen 270 deneğe ?Kişisel Bilgi Anketi? ve ?Dinî Tutum Ölçeği?ni içeren ve iki bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır.Anket yoluyla elde edilen verilerin istatstiksel analizi, t-testi (Independent? Samples T tests), Varyans Analizi (Analysis of Variance, ONE-WAY- ANOVA) ve Tukey HSD (Post Hoc Multiple Comparisions) testleriyle yapılmıştır. Sonuçların önemlilik düzeyi ile dindarlık puan ortalamaları arasındaki farkın kontrolünde 0.05 hata payı kabul edilmiştir.Araştırmada, ilk olarak sokakta yaşayan çocukların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, evden ayrılma nedenleri, sokaklarda kaldıkları yerler, sokakta yaptıkları işler, beklentileri vb. durumlarla ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci olarak ise çocukların dindarlık düzeyleri ile yaş, cinsiyet, eğitim, aile tipi, anne-babanın öğrenim durumu, sosyo-ekonomik gelir düzeyi, anne babanın öz olup olmama durumu, anne baba mesleği, anne baba durumu, anne ve baba ile ilişki durumu ve anne baba uyumu vb., arasındaki ilişkiler incelenmiştir.Araştırma sonucunda, sokakta yaşayan çocukların dindarlık düzeyleri üzerinde ailenin yaşadığı yerin, yetiştikleri aile tipinin, anne babanın öz veya üvey olmasının, anne baba uyumunun ve anne ve baba ile olan ilişkilerin olumluluk derecesinin önemli oranda etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is, the mother or father take to the street, domestic violence, raising their homes to escape, they escaped their orphanages for various reasons, not getting along with step-parents, parents to death in children are forced to live on the streets such as reasons to leave home, prepared to investigate the levels of religiosity of street children.The scobe area of this study (research) consists of the street children living on the streets from 7 -18 years of age and who are living in Samsun, Ordu, Ankara, İstanbul, Bursa and Antalya provinces of Turkey. 270 subjects were selected with the method of `'Snowball sampling?? and to the this group was applied a questionnaire consisting of two parts which consist of ?Questionnaire of Personal İnformation? and ?Religious Attitude Scale? between May 2008 and September 2009.Statistical analysis of the data obtained by surveying and which was conducted with t-test, (Independent-Samples T-tests), ANOVA (Analysis of Variance, ONE-WAY-ANOVA) and Tukey HSD (Post Hoc Multiple Comparisions) tests. The difference between the importance level of the results and religiosity score?s average was admitted as a 0.05 of margin error.In the study, children living on the streets first as age, gender, educational status, reasons for leaving home, their places in the streets, the streets of their deeds, the expectations etc. are given general information about their situations. Secondly, the relation between the children's religiosity levels and age, gender, education, family type, parents 's education level, socio-economic income level, to have own mother or father or not to have, parental occupation, parental harmony, parental relationship status were examined.End of the study; where the family lived, type of family they grow up, to have a parents who are step or not, parental harmony, the degree of positiveness of the relationship with the mother and father, which were found to be effective in significantly on the level of religiosity of children living on the streets.