Suda çözünür antibakteriyel polimerler ile cerrahi maskelere antibakteriyel özellik kazandırılması
Gi̇vi̇ng anti̇bacteri̇al properti̇es to surgi̇cal masks wi̇th water soluble anti̇bacteri̇al polymers
  1. Tez No: 735347
  2. Yazar: AYŞENUR ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİLAY DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: yüz maskesi, polimer ksantat, aerosol, covid-19, face mask, polymer xanthate, aerosol, Covid-19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) hastalığının en önemli etkisi olan şiddetli akut solunum yolu sendromunun yaygınlaşmasından dolayı, yüz maskelerinin kullanımı tüm dünyada zorunluluk hale geldi. bu hayati öneme sahip hastalığın koruyucu tedbirlerinin başında yüz maskelerinin, havada mikro damlacıklar yoluyla yayılmaya karşı yeterli korumaya katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Bununla birlikte, yüz maskelerine, özellikle maliyeti ve kullanışlılığı ergonomik olmayan N95 tipi maskeye yönelik çok yüksek talepler edilmektedir. Basit bir polimer püskürtme tekniği ile yüz maskesi üretimi için ucuz ve sağlam bir çözüm sağlayabilir. Bu çalışmada, özellikle biyobozunur antioksidan özellikli polimerlerin kullanılarak yüz maskesinin güçlendirilmesine yönelik yeni yaklaşımlar sunulmaktadır. Antioksidan polimerlerin kullanıldığı ve virüs hareketsizliğini artırmak için yüz maskelerinin polimerik özelliklerini ayarlamak, gelecekteki araştırmalar için çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
The use of face masks has become a necessity all over the world due to the spread of severe acute respiratory syndrome, which is the most important effect of the Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) disease, which affects the whole world. It is believed that at the beginning of the preventive measures of this vital disease, face masks contribute to adequate protection against the spread via micro-droplets in the air. However, very high demands are placed on face masks, especially the N95 type mask, whose cost and convenience are not ergonomic. It can provide an inexpensive and robust solution for the production of face masks with a simple polymer spraying technique. In this study, new approaches for reinforcing face masks are presented, especially by using biodegradable antioxidant polymers. Tuning the polymeric properties of face masks using antioxidant polymers to increase virus immobility is crucial for future research.