Kinetic resolution of 2-halo carboxylic acids and synthesis of new isobomeol and menthol derivatives with antibacterial activity
2-halo karboksilik asitlerin kinetik ayrıştırılması ve antibakteriyel aktiviteye sahip izoborneol ve mentol türevlerinin sentezi
- Tez No: 90652
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR, PROF. DR. İDRİS MECİDOĞLU AKHMEDOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kinetik Ayrıştırma, a-halo Karboksilik Asit, Antibakteriyel Aktivite, İzoborneol Türevleri, Mentol Türevleri. iv, Kinetic resolution, a-halo Carboxylic Acids, Antibacterial Activity, Isoborneol Derivatives, Menthol Derivatives. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
öz 2-HALO KARBOKSİLİK ASİTLERİN KİNETİK AYRIŞTIRILMASI VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTEYE SAHİP İZOBORNEOL VE MENTOL TÜREVLERİNİN SENTEZİ Duygu, Arife Neşe Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Aralık 1999, 100 sayfa Bu çalışmada, 2-bromopropiyonik asit ve 2-kloropropiyonik asit, doğal kamfenin katalitik esterifikasyonu ile kinetik ayrıştırma yöntemi kullanılarak enansiyomerlerine ayrılmıştır. Çabşmanın ikinci bölümünde, amino asitlerin izobornil ve mentil esterlerinin antibakteriyel aktiviteye sahip oldukları öngörülen amin tuzları sentezlenmiştir. Öncelikle kinetik ayrıştırma yöntemi çalışmalarında elde edilen ester ürünü, dietil amin ile reaksiyona sokulmuş ve izoborneolün amin türevi sentezlenmiştir. Ardından kloroasetik asitin mentil esteri sentezlenmiş ve dietil amin eklenerek amin türevi elde edilmiştir. Kamfen ayrıca propargilik alkol ile reaksiyona sokulmuş ve izoborneolün eter türevi sentezlenmiştir. Bu eter türevi de değişik aminler kullanılarak amin türevlerine çevrilmiştir. Elde edilen amin bileşiklerinin aktivite testlerine tabi tutulabilmeleri için suda çözünür olmaları gerekmektedir. Bu amaçla sentezlenen amin bileşikleri metil iyodür ile reaksiyona sokularak amin tuzlarına çevrilmiştir. Sentezlenen amin tuzlan bitkiler üzerinde test edilmiş ve kayda değer antibakteriyel aktiviteye sahip oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINETIC RESOLUTION OF 2-HALO CARBOXYLIC ACIDS AND SYNTHESIS OF NEW ISOBORNEOL AND MENTHOL DERIVATIVES WITH ANTIBACTERIAL ACTIVITY Duygu, Arife Neşe M.S. Department of Chemistry December 1999, 100 pages In this work, kinetic resolution of 2-bromo propionic acid and 2-chloro propionic acid was carried out by catalytic esterification of (-) camphene. In the second part of the work, new isoborneol and menthol derivatives with possible antibacterial activities were synthesized. Firstly, the isobornyl esters of a-halo propionic acids was reacted with diethylamine to synthesize amine derivative of isoborneol. Secondly, chloroacetic acid menthyl ester was synthesized and then treated with diethylamine to obtain the amine derivative of acetic acid menthyl ester. Camphene was also reacted with propargylic alcohol and ether derivative of isoborneol was synthesized. This ether derivative was converted into various amine derivatives by treating with different amine compounds. For the activity tests, the compounds should be soluble in water. For this reason, the amine derivatives were converted into amine salts with methyl iodide. The amine salts were tested against bacterial pathogens and they were found to have noteworthy antibacterial activity.