Çocuk acil kliniği başvurularının adli vakalar yönünden retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of applications to the pediatric emergency clinic in terms of forensic case
  1. Tez No: 735348
  2. Yazar: EMİNE DİDEM DEMİRDÖKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KARBUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Acil Servisi, Adli vaka, Pediatri, Pediatric Emergency Service, Forensic Case, Pediatrics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda çocuk acil servise başvuran adli nitelikteki olguların demografik, epidemiyolojik özelliklerini ve klinik özelliklerini retrospektif olarak incelemeyi ve literatür ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2015-31.12.2020 tarihleri arasında Çocuk Acil Servis'e başvuran, 0-18 yaş arası, adli olgu olarak nitelendirilen 2355 hasta dahil edildi. Hastaların klinik ve demografik verilerine retrospektif değerlendirmeyle hasta dosyalarından ulaşıldı. Bulgular: Çalışmamız kapsamındaki 2355 olgunun %49,2'si kız, %50,8'si erkek idi. Ortalama başvuru yaşı 61,88±57,8 idi. Tüm olgulara bakıldığında en sık başvuru saat aralığının 18:00 – 24:00 olduğu görüldü. Olguların 2124'ü (%90,2) zehirlenme, 114'ü (%4,9) yabancı cisim yutma, 57'si (%2,4) elektrik çarpması, 41'i (%1,7) madde alımı, 19'u (%0,8) alkol alımı nedeniyle başvurmuştu. Olguların %13'ü (306) intihar nedenli başvuru, %84,7'si (1994) kaza nedenli başvuru ve %2,3'ü (55) madde kötüye kullanım nedenli başvuruydu. İntihar nedeniyle başvuran olguların %82,6 ile kız cinsiyette sık görülmesi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Zehirlenme nedeni ile başvuran olguların en sık 25-60 ay arası görülmesi anlamlı bulundu. Zehirlenme nedeni ile başvuran olguların %93,9'u (1994) oral yolla, %6,1'i (130) inhalasyon yolu ile etkene maruz kalmış idi. Karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle başvuruların en sık 00:00-06:00 saat aralığında ve kış mevsiminde gözlenmesi anlamlı bulundu. Korozif madde alımına bağlı zehirlenmelerin %57,9'u erkek, %42,1'i kız olup bu başvuruların en çok 5 yaşın altında olduğu, en sık 18.00-24.00 saat aralığında başvurduğu görüldü. Elektrik çarpması ve madde alımı nedenli olgularda erkek cinsiyet kız cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı ve daha yüksek saptandı. Madde alımı nedenli olgular en sık 144 ay üzeri yaş grubunda görüldü. Yabancı cisim yutma nedenli olgularda en sık 25-60 ay grubunda başvuru görülmüş olup olguların %50,9'unda yutulan maddenin madeni para olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda en sık zehirlenme nedenli olguların gözlenmiş olması sonucunda özellikle evde bulundurulan ilaçların ve korozif etkili maddelerin çocukların erişemeyeceği, kilitli yerlerde muhafaza edilmesi, ev içi güvenlik tedbirlerinin arttırılması ile çocuklardaki adli vaka sıklığının azaltılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to retrospectively analyze the demographic, epidemiological and clinical features of forensic cases admitted to the pediatric emergency department and compare them with the literature. Materials and Methods: A total of 2355 patients, aged 0-18 years, admitted to the Pediatric Emergency Service between 01.01.2015 and 31.12.2020 and defined as forensic cases, were included in the study. Demographic data of the patients were obtained from patient files by retrospective evaluation. Findings: Of the 2355 cases in our study, 49.2% were female and 50.8% were male. The mean age at presentation was 61.88±57.8 months. When all cases were examined, it was observed that the most frequent admission time interval was between 18:00 and 24:00. Of the cases, 2124 (90.2%) were poisoned, 114 (4.9%) foreign body ingestion, 57 (2.4%) electric shock, 41 (1.7%) substance ingestion, 19 0.8% of them applied for alcohol consumption. Of the cases, 13% (306) were admitted due to suicide, 84.7% (1994) were admitted due to accident, and 2.3% (55) were admitted due to substance abuse. It was concluded that 82.6% of the cases who applied for suicide were female statistically significant. It was also statistically significant that the most frequent incidence of the cases presenting with poisoning was between the ages of 25-60 months. 93.9% (1994) of the cases who applied due to poisoning were exposed to the agent orally and 6.1% (130) were exposed to the agent by inhalation. It was statistically significant that applications due to carbon monoxide poisoning were observed most frequently between 00:00-06:00 hours and in the winter season. 57.9% of the poisonings due to corrosive substance ingestion were male and 42.1% were female, and it was observed that these applications were mostly under the age of 5, and most frequently between 18:00-24:00 hours. In cases due to electric shock and substance intake, male gender was found to be statistically significant and higher than female gender . Cases due to substance intake were most common in the age group >144 months. In cases with foreign body ingestion, the most frequent application was seen in the 25-60-month group, and it was determined that the ingested substance was coins in 50.9% of the cases. Conclusion: As the most common cases of poisoning were observed in our study, it was thought that the frequency of forensic cases in children could be reduced by keeping the drugs and corrosive substances kept at home in locked places out of the reach of children, and by increasing domestic security measures. It is expected that raising awareness of parents and caregivers about forensic cases will lead to a decrease in juvenile forensic cases.