Uluslararası kurumlarda iş birliği: Dünya Ticaret Örgütü ve ABD-Çin ticaret savaşları örneği
Cooperation in international institutions: The case of the World Trade Organization and the US-China trade wars
  1. Tez No: 735383
  2. Yazar: RUKİYE BETÜL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYLAN ÖZGÜR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Birliği, Kurumsalcılık Teorisi, DTÖ, ABD-Çin Ticaret Savaşları, Cooperation, Institutionalism Theory, WTO, USA-China Trade Wars
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan küresel ticari düzen GATT rejiminin kuralları ile düzenlenmiştir. Uluslararası ticari iş birliği sağlamak amacıyla kurulan bu rejim küresel ticaretin değişen şartlarına uyarlanarak yerini Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) bırakmıştır. Bu çalışmanın amacı da iş birliği kavramı ve kurumsalcılık teorisi varsayımlarını test etmek için ABD-Çin ticaret savaşlarındaDTÖ'nün konumunu analiz etmektir. Araştırmanın kapsamını ABD Başkanı Donald Trump dönemi ticaret savaşları ve DTÖ oluşturmaktadır. Çalışmada vaka analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu bakımdan önce uluslararası alanda iş birliğini kolaylaştıran ve kısıtlayan unsurlar tartışılmıştır. İş birliğini kolaylaştırıcı etkilerinin olabileceği düşünülen uluslararası rejimler ve örgütler teorik olarak incelenmiştir. Son olarak kurumsalcılık teorisinin varsayımları ABD-Çin ticaret savaşları bağlamında DTÖ özelinde test edilmiştir. İlgili vakada ABD'nin DTÖ'yü etkisiz hale getirmesi nedeniyle anlaşmazlıkları çözme kapasitesini yitirdiği gözlemlenmiştir. Ayrıca ABD'nin ticaret savaşlarını örgüt bünyesinde çözmek istememesi neticesinde ilgili vakada DTÖ'nün müzakere sağlama işlevi de yetersiz kalmıştır. Tüm bu sorunlara rağmen uluslararası sistemde başat güçlerinin DTÖ düzenini sürdürme istekleri örgütün güncellenerek devam ettirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The global commercial order established after the Second World War was regulated by the rules of the GATT regime. This regime, which was established to provide international trade cooperation, was adapted to the changing conditions of global trade and left its place to the World Trade Organization (WTO). The purpose of this study is to analyze the position of the WTO in the US-China trade wars to test the assumptions of the concept of cooperation and institutionalism theory.The scope of the research consists of the US President Donald Trump-era trade wars and the World Trade Organization. Case analysis method was used in the study. In this respect, firstly, the factors that facilitate and constrain cooperation in the international arena were discussed. The international regimes and organizations that are thought to have the effect of facilitating cooperation are examined theoretically. Finally, the assumptions of Institutionalism Theory have been tested in the context of the US-China trade wars in the WTO. In the relevant case, it has been observed that the USA has lost its capacity to resolve disputes due to the ineffectiveness of the WTO. In addition, as a result of the USA's unwillingness to resolve trade wars within the organization, the negotiation function of the WTO in the relevant case was also insufficient. Despite all these problems, the desire of the dominant powers of the international system to maintain the WTO order shows that the organization can be maintained by updating it.