Feminist representations of the vulnerable self and vulnerable relationality in Idra Novey's Those Who Knew and Ways to Disappear
Idra Novey'in Those Who Knew ve Ways to Disappear adlı eserlerinde kırılgan benlik ve kırılgan ilişkiselliğin feminist temsilleri
- Tez No: 735420
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SARIKAYA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, İlişkiselik, Idra Novey, Those Who Knew ve Ways to Disappear, Vulnerability, Relationality, Idra Novey, Those Who Knew, Ways to Disappear
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amerikalı yazar Idra Novey, Those Who Knew (2018) ve Ways to Disappear (2016) adlı romanlarında, yirmi birinci yüzyılın savunmasız insanlarının nasıl çeşitli siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik ve toplumsal cinsiyet tabanlı baskılarına maruz kaldıklarını ve yerleşik ataerkil uygulamalar ve zihniyetler nedeniyle, tüm bu baskıların, karakterleri nasıl görünmez, kırılgan ve güçsüz kılan çeşitli mücadelelerin her biri üzerinde farklı derecelerde savunmasız bir etki yarattığını anlatıyor. Bu travmatik olayların her biri, doğrudan veya dolaylı olarak, karakterlerin birer birey ve toplum üyesi olarak tüm hayatlarını etkilemektedir. Benliğin ve ötekiyle olan ilişkinin zaaflarının, çaresizliklerinin, kırılganlıklarının inşasında temel faktör olan ataerkillik, kırılganlıkla sonuçlanan suistimallerin ve yaraların doğrudan kaynağıdır. Idra Novey, siyasi baskıya maruz kalmış bir grup insanı ele alan Those Who Knew (2018) ; kayıp bir yazarı arayan bir grup insanı anlatan Ways to Disappear (2016) adlı romanlarında ataerkil norm ve uygulamalara dikkat çekerken savunmasız insanlara ışık tutar. Bu tez, şiddet, hegemonik erkeklik ve etik bilgi eksikliği sonucunda bireysel ve ilişkisel benliklerde kırılganlığın nasıl geliştiğini ve dolayısıyla onları görünmez, güçsüz, zayıf ve sahipsiz kıldığını inceleyecektir. Feminist bir teori çerçevesi kullanan bu tez, feminist bir dönüşümsel perspektiften, kırılganlığın olumsuz çağrışımlarının, açıklık, edilgenlik, mülksüzleştirme, sorumsuzluk, ötekilik ve etik olmayan tutumların benlik ve ilişkiler üzerindeki etkilerinin incelenmesi yoluyla yapı bozuma uğratılacağı bağlamı oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
In her novels Those Who Knew (2018) and Ways to Disappear (2016), the American author Idra Novey depicts how vulnerable people of the twenty-first century have been subjected to multiple forms of political, social, cultural, economic, and gender-based oppression, and how all of these oppressions create a variety of struggles that render them invisible, fragile, and powerless because of deeply entrenched patriarchal practices and mindsets, all of which have had a vulnerable impact on each of the characters to varying degrees. Every single one of these traumatic occurrences, whether directly or indirectly, has affected the characters' entire lives as individuals and members of society. As that of the essential aspect in the formation of the weaknesses, helplessness, and fragility of the self and connection to the other, patriarchy is the primary cause of the abuses and wounds that lead to vulnerability. Idra Novey brings attention to patriarchal norms and practices while shedding light on vulnerable people in her novels Those Who Knew (2018), which addresses a group of people subjected to political oppression; and Ways to Disappear (2016), which portrays a group of individuals in search of a missing author. This thesis will examine how vulnerability arises in individual and relational selves as a result of violence, hegemonic masculinity, and an absence of ethical understanding, hence leaving them invisible, powerless, vulnerable, and dispossessed. This thesis will establish the context within which, from a feminist transformational perspective, the negative connotations of vulnerability will be deconstructed by examining the concepts of openness, passivity, dispossession, irresponsibility, otherness, and unethical practices on the self and relationships.