Gebelerden izole edilen streptococcus agalactiae kökenlerinde antimikrobiyal direnç profilleri ve virülans faktörleri
Antimicrobial resistance profiles and virulence factors in strains of streptococcus agalactiae isolated from pregnant women
  1. Tez No: 735472
  2. Yazar: EMİNE HAMŞUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMİ DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: S. agalactiae, gebe, antibiyotik direnci, virülans, PCR, S. agalactiae, pregnant, antibiotic resistance, virulence, PCR
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Gebelerden İzole Edilen Streptococcus agalactiae Kökenlerinde Antimikrobiyal Direnç Profilleri ve Virülans Faktörleri Streptococcus agalactiae alt gastrointestinal sistemi ve genitoüriner yolları kolonize eden mikroorganizmadır. S. agalactiae gebeler, yaşlılar, bağışıklığı baskılanmış bireyler ve yeni doğanlarda önemli bir enfeksiyon etkenidir. Yeni doğanlarda pnömoni, menenjit ve sepsis gibi hastalıkların en önemli sebebidir. Biz bu çalışmada gestasyonun 35-37. haftasında olan gebelerden alınan vajinal sürüntü örneklerinde S. agalactiae varlığını kültür izolasyon yöntemiyle belirlemeyi, izolatlarda antimikrobiyal direnç profilleri ile lmb, hlyb, rib ve bac genleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçladık. Çalışmada gebeliğinin 35.-37. haftalarında olan 120 gebeden vajinal sürüntü örnekleri toplandı. Alınan swab örnekleri Todd Hewitt seçici besiyeri inoküle edilerek 18 saat süre ile 37 °C'de %5 CO2'li ortamda inkübe edildi. Daha sonra örnekler koyun kanlı agar plakalarına ekimleri yapılarak 37 C'de 48 saat %5 CO2'li ortamda inkübe edildi. İnkübasyondan sonra beta streptokoklarla uyumlu hemolitik koloniler Gram boyama, koloni morfolojisi, CAMP testi gibi konvansiyonel yöntemler kullanılarak verifiye edildi. Tüm izolatların tür tayinleri otomatize kültür yöntemi ile tür düzeyinde tiplendirilmesi yapıldı. Gebelerden izole edilen kökenlerde PCR yöntemiyle virülans genleri (lmb, hlyb, rib ve bac genleri)'nin varlığı araştırılmıştır Çalışmada toplam 120 gebeden alınan vajinal sürüntü örneğinden %36,7 (44/120)'sında S. agalactiae kültür pozitifliği tespit edildi. S. agalactiae izolatlarının %43.2 (19/44)'inde Lmb geni, %38.6 (17/44)'sında hlyb geni, %18.2 (8/44)'inde bac geni, %18.2 (8/44)'inde rib geni varlığı tespit edildi. Çalışmada gebelerden izole edilen S. agalactiae kökenlerinde tetrasiklin (%84.4) direnci çok yüksek olarak bulunurken, Eritromisin (%36.4) direncinin de yüksek olduğu bunun dışında iki gebeden izole edilen kökenlerde Sulfametaksazol (%4.5) direnci tespit edilirken, penisin, linezolid, gentamisin ve vankomisin direncine rastlanmamıştır. Çalışma sonuçlarımızdan da anlaşılacağı gibi terme yakın dönemdeki gebelerde S. agalactiae taşıyıcılığının oldukça önemli oranlarda olduğu tespit edilmiştir. Başta erken başlangıçlı S. agalactiae infeksiyonu olmak üzere hem yenidoğanın hem de annenin bu patojene karşı korunabilmesi için virülan taşıyıcıların belirlenmesi ve tedavi verilmesi son derece önemlidir. S. agalactiae kökenlerinde direnç oranlarının dünyanın birçok bölgesiyle kıyaslandığında daha düşük veya benzer seyretmesi tedavide akılcı antibiyotik kullanmanın önemini de göstermektedir. Taşıyıcı gebelerin doğru tanımlanması ve izolatlarda patojenite faktörlerinin belirlenmesi tedavi stratejisinin belirlenmesinde de yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Antimicrobial resistance profiles and virulence factors in strains of Streptococcus agalactiae isolated from pregnant women Streptococcus agalactiae is a microorganism that colonizes the lower gastrointestinal tract and genitourinary tract. It is an important infectious agent in pregnant women, the elderly, immunocompromised individuals and newborns. It is the most important cause of diseases such as pneumonia, meningitis and sepsis in newborns. In this study, we determined the presence of S. agalactiae in vaginal swab samples taken from pregnant women at 35-37 weeks of gestation by culture isolation method. We aimed to investigate the relationship between antimicrobial resistance profiles and lmb, hlyb, rib and bac genes in isolates. In the study, vaginal swab samples were collected from 120 pregnant women at 35- 37 weeks of pregnancy. The swab samples were inoculated with Todd Hewitt selective medium and incubated for 18 hours at 37 °C with 5% CO2. Then, the samples were inoculated on sheep blood agar plates and incubated at 37 ℃ for 48 hours. After incubation, hemolytic colonies compatible with beta streptococci were verified using conventional methods such as Gram stain, colony morphology and CAMP test. Identification of all isolates at the species level was performed, and they were typed at the species level by automated culture method. The presence of virulence genes (lmb, hlyb, rib and bac genes) was investigated by PCR method in isolates isolated from pregnant women. In the study, S. agalactiae culture positivity was detected in 36.7% (44/120) of the vaginal swab samples taken from a total of 120 pregnant women. Lmb gene in 43.2% (19/44) of S. agalactiae isolates, hlyb gene in 38.6% (17/44), bac gene in 18.2% (8/44), rib gene in 18.2% (8/44) gene was detected. Tetracycline resistance (84.4%) was found to be very high in S. agalactiae strains isolated from pregnant women in the study. While erythromycin (36.4%) resistance was high, Sulfamethoxazole (4.5%) resistance was detected in isolates isolated from two pregnant women, while penicine, linezolid, gentamicin and vancomycin resistance were not found. As can be understood from our results, S. agalactiae carriage was detected at very high rates in pregnant women near term. It is extremely important to identify virulent carriers and take protective measures in order to protect both the newborn and the mother against this pathogen, especially early-onset S. agalactiae infection. The fact that the resistance rates in S. agalactiae isolates are lower or similar when compared to many regions of the world, also shows the importance of using rational antibiotics in treatment. Accurate identification of carrier pregnants and determination of pathogenicity factors in isolates will also guide in determining the treatment strategy.