Enfeksiyonlardan sıklıkla izole edilen streptococcus pneumoniae serotipleri için heterodupleks analizi ile serotiplendirme ve yöntemin gerçek zamanlı florometrik nükleik asit saptama sistemine uyarlanması
Serotyping the frequently isolated serotypes of streptococcus pneumniae byheteroduplex analysis and modificatio of this technique to real-time fluorometric nucleic acid detection system
  1. Tez No: 142388
  2. Yazar: AHMET PINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEMSETTİN USTAÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Streptococcus pneumoniae, serotiplendirme, PCR, heterodupleks, Streptococcus pneumoniae, serotyping, PCR, heteroduplex
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Pınar, A. Enfeksiyonlardan sıklıkla izole edilen Streptococcus pneumoniae serotipleri için heterodupleks analizi ile serotiplendirme ve yöntemin gerçek zamanlı florometrik nükleik asit saptama sistemine uyarlanması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Kapsül polisakkaritine bağlı serotiplendirme, Streptococcus pneumoniae enfeksiyonlarının epidemiyoloj isinde önemli bir yer tutmaktadır. Pnömokoklarda serotiplendirme, bakteri izolasyonunu takiben pahalı bir yöntem olan kapsül şişme reaksiyonu ile gerçekleştirilmektedir. Çalışmamızda kapsül şişme reaksiyonu yerine kullanılabilecek ve bakteri izolasyonu gerektirmeyen moleküler bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde pnömokokal enfeksiyonlardan en sık izole edilen serotiplerden 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 14, 15, 18, 19A, 19F, 22 ve 23 çalışmaya dahil edilmiştir. Yöntemin geliştirilmesi amacıyla öncelikle serotipi bilinen stok bakteriler kültürde üretilmiştir. DNA' lan otomatize nükleik asit izolasyon sistemi ile saflaştırıldıktan sonra, kapsül sentezi ile ilişkili ve serotipler arasında heterojenitenin en sık saptandığı genlerden cpsA ve cpsB, S.pneumoniae'yo. özgül olacak şekilde seçilen uygun primer seti kullanılarak PCR ile amplifiye edilmiştir. 1.8 kilobaz uzunluğundaki ürünler serotip 1 ile heterodupleks analizine alınmıştır. Heterodupleks analizi ile elde edilen heterodupleks paternleri ve homodupleks ürünler %8'lik poliakrilamid jel elektroforeziyle gösterilmiştir. Jelde serotip 1, 6, 14, 19F ve 22 heterodupleks vermeyerek homodupleks grubunu oluşturmuş, serotip 3, 5, 7, 8, 9, 11, 15 ve 23 kendilerine özgül ayrı heterodupleks bant paternleri gösterirken, serotip 18 ve 19A kendilerine özgül fakat aynı paternde bant vermişlerdir. Serotip 5 ile yapılan heterodupleks analizinde, homodupleks grubunda bulunan serotip 1 ve 6, diğerlerinden ayrılmışlardır. Daha sonra yöntem, gerçek zamanlı florometrik nükleik asit saptama sistemine uyarlanmış, erime derecesi analiziyle heterodupleksler homoduplekslerden özgül prob gereksinimi olmaksızın ayrılmıştır. Sonuç olarak heterodupleks analizi ile serotiplendirme yöntemi, bakteri izolasyonuna gerek kalmadan, kısa sürede pnömokok serotip ön bilgisine ulaşılmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Pınar, A. Serotyping the frequently isolated serotypes of Streptococcus pneumoniae by heteroduplex analysis and modification of this technique to real time fluorometric nucleic acid detection system. Hacettepe University Health Sciences Institute Ph. D. Thesis in Microbiology, Ankara, 2004. Serotyping of Streptococcus pneumoniae according to capsular polysaccarides is an important issue in epidemiology of pneumococcal infections. Pneumococcal serotypes are determined by an expensive method, capsule swelling reaction, which follows an initial isolation of bacteria. The aim of this study is to develop a molecular serotyping technique alternative to capsule swelling reaction, which will not require prior isolation of bacteria. S.pneumoniae serotypes 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 14, 15, 18, 19 A, 19F, 22 and 23, which are the frequently isolated serotypes from infections, were included in the study. Nucleic acid extraction and purification were done by automatic nucleic acid isolation system by using the stock cultures of known serotypes. cpsA and cpsB genes which are closely related to capsule synthesis, were amplified by PCR with S.pneumoniae specific, appropriate primers. Then, heteroduplex analysis was performed to the 1.8 kb PCR products of all serotypes with serotype 1. After 8% polyacrylamide gel electrophoresis, serotypes 1,6, 14, 19F and 22 showed only homoduplex bands while serotypes 3, 5, 7, 8, 9, 11, 15 ve 23 showed specific heteroduplex banding patterns. Serotypes 18 and 19A showed specific, but similar heteroduplex banding pattern. When further heteroduplex analysis was performed to serotypes 1, 6, 14, 19F and 22 with serotype 5, serotype 1 and 6 could be differentiated from others. This technique was then modified to real-time fluorometric nucleic acid detection system. Heteroduplex and homoduplex DNA strands could be distinguished by melting curve analysis without necessitating the use of specific probes in this system. In conclusion, serotyping by heteroduplex analysis can be used as a rapid and appropriate method to differentiate S.pneumoniae serotypes without requiring the cultivation of the bacteria.