Hemşirelik öğrencilerinin terapötik iletişim becerilerinin manevi bakım yeterliliklerine etkisi
The effect of nursing students' therapeutic communication skills on spiritual care competencies
  1. Tez No: 735474
  2. Yazar: FATMANUR ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, İletişim, Terapötik kullanım Hemşirelik bakımı, Maneviyat, Nursing students, Communication, Therapeutic use, Nursing care, Morale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin terapötik iletişim becerilerinin manevi bakım yeterliliklerine etkisini incelemek amacıyla yapılan kesitsel, tanımlayıcı/ilişkisel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini, 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören, araştırmaya katılmayı kabul eden, veri toplama formlarını eksiksiz dolduran toplam 468 öğrenci (n=468) oluşturmuştur. Veriler,“Sosyodemografik Veri Formu”,“Manevi Bakım Yeterliliği Ölçeği”ve“Hemşirelik Öğrencileri için Terapötik İletişim Becerileri Ölçeği”ile toplanmış, aritmetik ortalama, standart sapma, Kruskal Wallis, Mann Whitney U, Kolmogrow Smirnov testleri, Spearman Korelasyon ve parametrik olmayan Benforrini analizleriyle değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.29±2.45, %62.18'i kadın ve %26.92'si dördüncü sınıf öğrencisidir. Hemşirelik öğrencilerinin %55.13'ü iletişim becerilerini iyi olduğunu, %62'si terapötik/nonterapötik iletişim kavramlarıyla ilgili herhangi bir ders almadıklarını, %50.25'i terapötik/nonterapötik iletişim becerilerini kullanırken zorlanma yaşamadıklarını belirtmişlerdir. Hemşirelik öğrencilerinin %82.48'i manevi bakım ile ilgili bir eğitim/ders almadığını, %68.2'si manevi bakım vermede kendini yeterli hissetmediğini, öğrencilerin %96.79'u hemşire olarak hastaya/bireye manevi bakım vermenin gerekli olduğunu belirtmiştir. Hemşirelik Öğrencileri İçin Terapötik İletişim Becerileri Ölçeği alt boyutlarına göre, öğrencilerin ortalama düzey nonterapötik iletişim becerilerine ve yüksek düzey terapötik iletişim becerilerine sahip oldukları, Manevi Bakım Yeterliliği Ölçeği toplam puan ve alt boyutlarına göre, öğrencilerin manevi bakım yeterliliklerinin ortalamanın üstünde olduğu ortaya çıkmıştır. Hemşirelik Öğrencileri için Terapötik İletişim Becerileri Ölçeği ile Manevi Bakım Yeterliliği Ölçeği arasındaki ilişkinin incelenmesinde, Nonterapötik İletişim Becerileri Alt Boyutu ile Manevi Bakımın Değerlendirilmesi ve Uygulanması Alt Alanı, Manevi Bakımda Profesyonellik ve Hasta Danışmanlığı Alt Alanı, Hastanın Maneviyatına Karşı Tutumu ve İletişimi Alt Alanı ve Manevi Bakım Yeterliliği Ölçeği toplam puanı arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Terapötik İletişim Becerileri Alt Boyut I ve Terapötik İletişim Becerileri Alt Boyut II ile Manevi Bakımın Değerlendirilmesi ve Uygulanması Alt Alanı, Manevi Bakımda Profesyonellik ve Hasta Danışmanlığı Alt Alanı, Hastanın Maneviyatına Karşı Tutumu ve İletişimi Alt Alanı ve Manevi Bakım Yeterliliği Ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Belirlenen bu ilişkiler istatistiksel olarak da anlamlıdır. Hemşirelik bölümü müfredatına manevi bakım ve terapötik iletişim becerileri ile ilgili ders konulması, öğrencilerin uygulamalı derslerinde manevi bakıma ve terapötik iletişime yönelik örnek vaka çalışmalarının yapılması, önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a cross-sectional, descriptive/relational study conducted to examine the effect of nursing students' therapeutic communication skills on spiritual care competencies. The sample of the research consisted of 468 students (n=468) who were studying at Muğla Sıtkı Koçman University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing in the Spring Term of the 2020-2021 Academic Year, who agreed to participate in the research, and filled out the data collection forms completely. Data were collected with“Sociodemographic Data Form”,“Spiritual Care Adequacy Scale”and“Therapeutic Communication Skills Scale for Nursing Students”, arithmetic mean, standard deviation, Kruskal Wallis, Mann Whitney U, Kolmogrow Smirnov tests, Spearman Correlation and non-parametric Benforrini evaluated by analysis. The mean age of the students participating in the study was 21.29±2.45, 62.18% were female and 26.92% were fourth grade students. 55.13% of the nursing students stated that their communication skills were good, 62% of them did not take any course related to the concepts of therapeutic/nontherapeutic communication, and 50.25% of them stated that they did not have any difficulties while using their therapeutic/nontherapeutic communication skills. 82.48% of the nursing students stated that they did not receive any training/course on spiritual care, 68.2% did not feel sufficient in providing spiritual care, and 96.79% of the students stated that it is necessary to provide spiritual care to the patient/individual as a nurse. According to the sub-dimensions of the Therapeutic Communication Skills Scale for Nursing Students, it was revealed that the students had average non-therapeutic communication skills and high-level therapeutic communication skills, and according to the total score and sub-dimensions of the Spiritual Care Competency Scale, the students' spiritual care proficiency was above the average. In the examination of the relationship between The Therapeutic Communication Skills Scale for Nursing Students and the Spiritual Care Efficiency Scale, the Nontherapeutic Communication Skills Sub-Dimension and the Evaluation and Application of Spiritual Care Sub-Field, Professionalism in Spiritual Care and Patient Counseling Sub-Field, the Patient's Attitude and Communication Sub-domain towards Spirituality, and Spiritual Care A negative correlation was found between the total score of the Proficiency Scale. There is a positive correlation between The Therapeutic Communication Skills Sub-Dimension I and The Therapeutic Communication Skills Sub-Dimension II and the Evaluation and Application of Spiritual Care Sub-domain, Professionalism in Spiritual Care and Patient Counseling Sub-domain, Patient's Attitude and Communication Sub-Dimension towards Spirituality, and Spiritual Care Adequacy Scale total score relationship was found. These determined relationships are also statistically significant. It is recommended to include lessons on spiritual care and therapeutic communication skills in the curriculum of the nursing department, and to conduct case studies on spiritual care and therapeutic communication in students' practical lessons.