Yatırımcıların kişilik tipinin risk alma düzeyi üzerine etkisi
The impact of investors' personality types on risk taking
- Tez No: 735565
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜN KOMŞUOĞLU YILMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Kişilik, Yatırım, Bireysel Yatırımcı, Risk Alma Eğilimi, Risk Alma Düzeyi, Personality, Investment, Individual Investor, Tendency to Take Risks, Risk Taking Level
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 252
Özet
Tasarruf eden bireyler tüketimlerinden geriye kalan miktarları bir takım amaçlar için yatırım araçlarına yönlendirmektedirler. Yatırım yapan bireyler bu aşamada çeşitli faktörlerden etkilenmektedirler. Yatırım kararlarını etkileyebilen bu faktörler kişilik özellikleri, psikolojik etmenler ya da bireyin etkileşimde olduğu sosyal çevre gibi unsurlar olabilmektedir. Bu çalışmada bireysel yatırımcıların yatırım kararı verirken kişilik tiplerinin risk alabilme düzeyi üzerinde etkisinin ne derece olduğu ölçülmeye çalışılmıştır. Bu amaçla 359 bireysel yatırımcı üzerinde anket çalışması yapılarak 16 farklı kişilik tipi ile 7 farklı risk alabilme düzeyi sorusu arasında istatistiksel anlamlılık durumu incelenmiştir. 16 kişilik tipinden bazıları risk alma düzey1, bazıları risk alma düzey5 ve bazıları ise risk alma düzey6 sorularında istatistiksel anlamlılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Saving individuals direct the remaining amounts of their consumption to invenstment tools for a number of purposes. Investing individuals are affected by various factors at this stage. These factors that can affect investment decisions can be personality traits, psychological factors or the social environment in which the individual interacts. In this study, it has been tried to measure the effect of personality types on risk taking level of individual investors while making investment decisions. For his purpose, a survey was conducted on 359 individual investors and the statical significance between 16 different personality types and 7 different risk taking questions was examined. Some of the 16 personality types showed statical significance in the risk taking level1, some in the risk taking level5 and some in the risk taking level6 questions.