Farklı irrigasyon aktivasyon tekniklerinin oval kök kanallarından enterococcus faecalis'in uzaklaştırılmasındaki etkinliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of different irrigation activation techniques in the removal of enterococcus faecalis from oval root canals
- Tez No: 735614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ AKTEMUR TÜRKER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İrrigation activation, EDDY, EndoUltra, XP-Endo Finisher R, CFU, Enterococcus faecalis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı EDDY, XP-Endo Finisher R ve EndoUltra'nın oval kök kanallarından Enterococcus Faecalis (E. Faecalis) 'in uzaklaştırılmasındaki etkinliklerinin geleneksel şırınga iğnesi irrigasyonu ile karşılaştırmaktır. Yöntem: 72 adet tek köklü, oval ve tek kanallı dişler seçildi. Otoklavda 121°C de 20 dakika boyunca sterilize edilen dişler E. faecalis (ATCC 29212) suşu ile enfekte edildi. Dişler biyofilm oluşması için 7 gün süresince 37°C sıcaklıkta etüvde bekletildi. 4 adet diş biyofilm oluşumunun kontrolü amacıyla taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelendi. Dişler uygulanacak irrigasyon aktivasyon tekniklerine göre 4 gruba ayrıldı: Geleneksel şırınga iğnesi, EDDY, EndoUltra ve XP-Endo Finisher R (n=17). Kök kanallarında biyofilm oluşumu gözlendikten sonra kök kanallarından ilk bakteriyel örnekler (S1) steril kağıt peletlerle alındı ve kanlı agar içeren plaklara ekilerek 37 °C'de 24 saat inkübe edildi. Koloni oluşturan birimler sayılarak CFU/ml cinsinden hesaplandı. İlgili gruplardaki irrigasyon aktivasyon teknikleri kullanılarak yapılan irrigasyon işlemlerinden sonra bakteriyel örnekler (S2) alındı ve CFU/ml cinsinden hesaplandı. Veriler Shapiro Wilk testi, Kruskal-Wallis testi ve Wilcoxon testiyle istatistiksel olarak analiz edildi (p= 0,05). Bulgular: E. faecalis'i uzaklaştırma açısından irrigasyon aktivasyon yöntemleri arasında fark bulunmadı (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis study is to compare the efficacy of EDDY, XP-Endo Finisher R and EndoUltra in removing Enterococcus Faecalis (E. Faecalis) from oval root canals with conventional syringe needle irrigation Methodology: 72 teeth with single root, oval shaped and single canals were selected. Samples sterilized in autoclave at 121°C for 15 minutes were infected with E. faecalis (ATCC 29212) strain and inoculated in an incubator at 37°C for 7 days. The teeth were divided into 4 groups according to the irrigation activation techniques to be applied: Conventional syringe needle, EDDY, EndoUltra and XP-Endo Finisher R (n=17). 4 teeth were processed for SEM analysis to control biofilm formation. After the biofilm formation was observed in the root canals, the first bacterial samples (S1) were taken from the root canals with sterile paper points and inoculated on plates containing blood agar and incubated at 37 °C for 24 hours. Colony forming units were counted and calculated in CFU/ml. After the final irrigation activation procedures post-procedure bacterial samples (S2) were taken and calculated in CFU/ml. The data were statistically analyzed with the Shapiro Wilk test, Kruskal-Wallis test and Wilcoxon test (p= 0,05). Results: There was no difference between the irrigation activation methods in terms of removing E. faecalis (p>0,05). In the pairwise comparison of S1 and S2 data, it was observed that the average S2 value was significantly lower than the S1 value in all experimental groups (p < 0,05). Conclusion: The efficiency of EDDY, EndoUltra ve XP-Endo Finisher R in the removal of E. faecalis was found similar. No irrigation-activation technique was able to completely remove E. faecalis from root canals.