Çocukluk çağında glomerüler ve tübüler proteinüri ayrımında spot idrar mikroalbümin/total protein oranının tanısal açıdan değerlendirilmesi ve idrar β-2 mikroglobulin düzeyi ile ilişkisi
Diagnostic evaluation of urinary microalbumin/total protein ratio in children in discrimination of glomerular and tubular proteinuria and their relationship with urine β-2 microglobulin levels
  1. Tez No: 735634
  2. Yazar: EYLEM TAZEGÜL ÇOKGEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN SERDAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek Hastalıkları, Nefroloji, Proteinüri, Kidney Diseases, Nephrology, Proteinuri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Proteinürili çocuklarda glomerüler ve tübüler proteinüri ayrımında kullanılan rutinde düzeyine bakmak maliyetli bir işlem olması dolayısıyla tercih edilmeyen idrar β-2 Mikroglobulin (β-2M) düzeyi ile Spot İdrar Mikroalbumin/Total protein (iMa/Tp) oranının karşılaştırılarak tanısal açıdan değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Kliniğine başvuran 1 ay ve 18 yaş aralığında proteinüri saptanan hastalar dahil edildi. Spot İdrar Total Protein/Kreatinin oranı>0.2 olan hastalar değerlendirilmeye alındı. Olgulardan Spot İdrar Total protein, Mikroalbumin, Kreatinin, İdrar β-2M düzeyi çalışıldı. Olguların İdrar β-2 M düzeyi>0,32 mg/L olması Tübüler proteinüri için üst sınır değeri olarak kabul edildi. Çalışmamızda tübüler ve glomerüler proteinüri ayrımı için iMA/TP oranı ile β-2M, β-2M/Kre, BAA oranları receiver operator curves (ROC) eğrileri ile karşılaştırıldı. Pearson korelasyon analizi ile β-2M ve β-2M/Kre oranı ile iMa/Tp oranı karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 97 hastanın 39'unu kız (%40,2), 58'ini erkek (%59,8) cinsiyet oluşturmaktaydı. Başvuruda ortalama yaşları 10,18±5,2 yıl saptandı. Hastaların 57'sinde Glomerüler Proteinüri, 40'ında Tübüler Proteinüri mevcuttu. Tübüler Proteinürisi mevcut olan 40 hastanın iMa/Tp ortalaması 3,87±2,80 mg/mg, β-2M/Kre 14316,69±23786,99 mcg/gr saptanırken, Glomerüler Proteinürisi olan 57 hastanın iMa/Tp ortalaması 4,65±3,01 mg/mg, β-2M/Kre 22411,42±32231,27 mcg/gr saptanmıştır. Tübüler proteinüriyi saptamada Pearson korelasyon analizi ile İdrar β-2M değeri ve İdrar β-2M/Kre oranı ile iMa/Tp oranı karşılaştırıldığında anlamlı bulunmamıştır. Tübüler Proteinüri mevcut olan ve olmayan şeklinde gruplandırılan hastalarda β-2M, iMa/Tp, β-2M/Kre, BAA oranı roc curve analizi ile değerlendirildiğinde Eğri altında kalan alan β-2M için 0,40, iMa/Tp için 0,42, β-2M/Kre için 0,41, BAA oranı için 0,48) bulunarak eşik değer 0,5 kabul edildiğinde anlamlı değer tespit edilememiştir. Sonuç: iMA/TP oranı tübüler proteinüri tespitinde roc curve analizi ile değerlendirildiğinde eğri altında kalan alan anlamlı bulunmamıştır. Çalışmamızda glomerüler ve tübüler proteinüri ayrımında iMA/TP oranı roc curve eğrisi ile idrar β-2M, β-2M/Kre, BAA oranı ile karşılaştırıldığında tübüler proteinüri tespit etmede anlamlı bir değer bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to evaluate the diagnostically by comparing the urine Beta-2 Microglobulin level and the Spot Urine Microalbumin/Total protein ratio, which is not preferred because it is a difficult and costly procedure to measure the level of routine used in the differentiation of glomerular and tubular proteinuria in children with proteinuria. Materials and Methods: Patients with proteinuria between the ages of 1 month and 18 years who applied to the Dr. Behçet Uz pediatrics and surgery research hospital Pediatric Nephrology Clinic were included in our study. Patients with a Spot Urine Total Protein/Creatinine ratio>0.2 were included in the study. Spot Urine Total protein, Microalbumin, Creatinine, Urine β-2M levels were studied. Urine β-2 M level>0.32 mg/L was accepted as the upper limit value for tubular proteinuria. In our study, iMA/TP ratio and β-2M, β-2M/Cre, BAA ratios were compared with receiver operator curves (ROC) curves to differentiate tubular and glomerular proteinuria. The ratio of β-2M and β-2M/Cre and iMa/Tp ratio were compared with Pearson correlation analysis. Results: Of the 97 patients included in the study, 39 (40.2%) were female and 58 (59.8%) male. The mean age was 10.18±5.2 years.57 of the patients had Glomerular Proteinuria and 40 had Tubular Proteinuria. While the mean iMa/Tp of patients with Tubular Proteinuria was 3.87±2.80 mg/mg, and β-2M/Cre was 14316.69±23786.99 mcg/gr, the mean iMa/Tp of patients with Glomerular Proteinuria was 4.65±3, 01 mg/mg, β-2M/Cre 22411.42±32231.27 mcg/gr were determined. When Pearson correlation analysis was used to detect tubular proteinuria, urine β-2M value, Urine β-2M/Cre ratio and iMa/Tp ratio were not found significant.When the ratio of β-2M, iMa/Tp, β-2M/Cre, BAA was evaluated by roc curve analysis in patients grouped as having or without tubular proteinuria, the area under the curve was 0.40 for β-2M, 0.42 for iMa/Tp, 0.41 for β-2M/Cre, 0.48 for BAA ratio) and when the threshold value was accepted as 0.5, no significant value could be determined. Conclusion: When the iMA/TP ratio was evaluated by roc curve analysis in the detection of tubular proteinuria, the area under the curve was not found significant. In our study, when the iMA/TP ratio was compared with the roc curve and urine β-2M, β-2M/Cre, BAA ratio in the differentiation of glomerular and tubular proteinuria, no significant value was found in detecting tubular proteinuria.