Nano parçacık takviyeli tabakalı kompozit malzemelerin mod II kırılma mekaniği
Mod II fracture mechanics of nanoparticle reinforced laminated composite materials
- Tez No: 735647
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DARICIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Mod II Kırılma Tokluğu, Karbon Nano Tüp (KNT), E-cam lifi, Kompozit malzemeler, Epoksi, Mode II Fracture Toughness, Carbon Nano Tube (CNT), E-glass fiber, Composite materials, Epoxy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Polimer matrisli ve sürekli lif takviyeli tabakalı kompozitler ileri mühendislik uygulamalarında yaygın kullanıma sahiptir. Tabakalı kompozit malzemeler düzlemsel yüklere karşı oldukça dayanıklıyken düzlem dışı etkilere karşı dayanımları azdır. Özellikle düzlem dışı darbe ile katmanlar arasında tabaka ayrışmaları (delaminasyonlar) oluşmaktadır. Yine düzlem dışı yükler ile delaminasyonlar gelişmekte ve malzemenin hasarı meydana gelebilmektedir. Eğme yükleri nedeniyle tabakalar arasında oluşan kayma gerilmeleri delaminasyonların ilerlemesine ve malzemenin kırılmasına (mod II kırılması) neden olmaktadır. Tabakalı kompozit malzemelerde mod II kırılma direncini artırmak için malzemeyi düzlemine dik bileşenler ile takviye eden yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler ise malzemenin sürekli lif yapısına zarar vererek düzlemsel mekanik özellikleri olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle son yıllarda tabakalı kompozit malzemeleri nano parçacıklar ile takviye ederek mod II kırılma direncini artırmaya yönelik çalışmalar ilgi çekici hale gelmiştir. Tabakalar arasındaki polimer matris bakımından zengin hacimlerin kırılma direncini artırmak yapılan çalışmaların ana motivasyonudur. Nano parçacık ilavesi ile takviye lif ve polimer matris arasındaki yapışma kuvvetini artırmak da hedeflenmektedir. Bu projede epoksi matrisi karbon nanotüpler ile güçlendirilmiş E-cam lifi takviyeli tabakalı kompozit malzemelerin mod II kırılma davranışları araştırılmıştır. Farklı ebatlardaki karbon nanotüpler ağırlıkça farklı oranlarda kullanılarak epoksi matris takviye edilmiştir. Güçlendirilmiş matris malzeme ile üretilen kompozit malzemelerde karbon nanotüplerin mod II kırılma tokluğuna ve çatlak gelişimine etkisi incelenmiştir. Karbon nanotüplerin epoksi matrisin kırılma yüzeylerinde ve epoksi ile E-cam lifi ara yüzünde neden olduğu etkiler gözlemlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Continuous fiber-reinforced polymer laminated composites are widely used in advanced engineering applications. While laminated composite materials are highly resistant to in-plane loads, they are less resistant to out-of-plane effects. Especially with out-of-plane impact, layer separations (delaminations) occur between layers. Out-of-plane loads also cause propagation of delamination and failure of the material. The interlaminar shear stresses that are the result of bending load, are the main reason for the delamination growth and the interlaminar fracture (mod II fracture). To increase the mode II interlaminar fracture resistance, some methods reinforce the material with a third component perpendicular to its plane. These methods, on the other hand, can negatively affect the in-plane mechanical properties by damaging the continuous fibers in the composite material. For this reason, investigations to increase the mode II interlaminar fracture resistance by reinforcing laminated composite materials with nanoparticles have become interesting in recent years. Increasing the fracture resistance of polymer matrix-rich volumes between layers is the main motivation of these researches. In these studies, it is also aimed to increase the adhesion force between the reinforcement fiber and the polymer matrix by adding nanoparticles. In this project, the mode II interlaminar fracture behavior of carbon nanotube modified E-glass/epoxy laminated composite materials will be investigated. The epoxy matrix will be reinforced by using three different types of carbon nanotubes at five different weight ratios. The effects of sizes and weight ratios of the carbon nanotubes on mod II fracture toughness and crack propagation in the carbon nanotube modified composite materials will be examined. The effects of carbon nanotubes on the fracture surfaces of the epoxy matrix and the epoxy and E-glass fiber interface will be observed.