MİS-C tanısı ile hastanede yatırılarak izlenen hastalarda tanı ve tedaviye yönelik yaklaşım ve maliyet analizi
Approach and cost analysis for diagnosis and treatmentin hospitalized patients with MİS-C
- Tez No: 735648
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER DEVRİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: COVİD-19, intravenöz immünglobulin, maliyet analizi, COVID-19, intravenous immunoglobulin, cost analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Multisistem İnflamatuar Sendrom (MİS-C); hastaların mevcut konakçıya karşı gösterdiği büyük ve düzensiz inflamasyon sonucunda gelişen birden fazla organ sisteminin etkilendiği şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) ile ilişkili yeni tanımlanan bir sendromdur. Çocukların büyük bir bölümünde ciddi seyrettiği bilinen bu hastalıkta erken farkındalık, ileri tedavi desteği ve uygun tedavi yaklaşımı ile sağ kalımın arttırılması yönünden önemlidir. Çalışmamızda, MİS-C nedeni ile yatırılarak izlem gerektiren çocukların değerlendirilmesi sonucunda elde edilen verilerin vurgulanması, zamanında ve erken müdahale ile hastalık seyrinin kolaylaştırılması hedeflenmektedir. Diğer yandan tanı ve izlem süresince yapılan tetkikler ve uygulanan tedavilerin maliyet analizi ile değerlendirilmesiyle bu durum sağlık maliyet yükünün belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması hususunda etkili bir yol olacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya SBÜ İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği ve Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde Nisan 2020 - Nisan 2021 tarihleri arasında MISC tanısı ile yatırılarak izlenen 59 olgu dahil edildi. Hastalar cinsiyet, yaş, komorbid hastalık durumu, başvuru semptomları, fizik muayene bulguları, başvuru anı ve izlemdeki ateşli geçen gün süresi, laboratuvar bulguları, görüntüleme yöntemleri, konsültasyon istemleri, SARS-CoV-2 PZR (Polimeraz zincir reaksiyonu) ve antikor testleri, hospitalizasyon süresi, yoğun bakım/serviste izlem durumu, eşlik eden organ sistem tutulumları, uygulanan tedaviler, İVİG/İVİG+steroid kullanımı, hastalık düzeyi, izlemde gelişen ileri tedavi ihtiyaçları (inotrop, antikoagülan tedavi, biyolojik ajan uygulanması, diyaliz-plazmaferez-transfüzyon ihtiyacı), temel ve ileri solunum desteği (>%30 O2, NİMV, İMV) ihtiyacı gibi durumlar yönünden değerlendirildi. Hastaların maliyet verileri için hastanenin fatura birimlerinden, hastaların Sosyal x Güvenlik Kurumu'na (SGK) gönderilen çıkış fatura bilgileri elde edildi. Çalışmamızda hastaların toplam izlem maliyeti dört başlık altında incelendi. Tedavi ve sağaltım masrafları (günlük yatak ve muayene masrafı, istenen ek konsültasyonlar, biyokimyasal, mikrobiyolojik ve radyolojik tetkikler), ilaç masrafları (kullanılan ilaçlar ve transfüzyonlar), İVİG masrafı, sarf malzeme masrafları. İlgili bilgiler olgu rapor formuna kaydedilerek değerlendirdi. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastaların %67,8'i (n = 40) erkek birey, %32,2'si (n= 19) kız bireylerden oluşmaktadır. Hastaların ortalama tanı yaşı 7,7±4,2 yıldır. Büyük yaştaki hastalarda kardiyovasküler sistem tutulumu (p0,05). Sonuç: Multisistem İnflamatuar Sendrom eşlik eden ateş yüksekliği ve gelişen çoklu sistem tutulumları nedeniyle birçok hastalıkla benzer klinik seyir göstermekte ve tanı zaman zaman güçleşmektedir. İleri yoğun bakım desteği ve yüksek maliyetli tedavi stratejileri gerektirmesi nedeniyle hastalıkta patofizyoloji, epidemiyoloji, laboratuvar ve klinik bulgular ile mevcut seyrin bilinmesi erken teşhis ve uygun tedavi yönetimin sağlanması bakımından önemlidir. Hastalıkta izlem maliyeti ve ilişkili bulguların bilinmesi ile tanı ve tedavi süreci hız kazanacak, hastanede kalış süresi kısalacak ve bu durum sağlıkta ekonomik yükün hafifletilmesi hususunda yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Multisystem Inflammatory Syndrome (MIS-C); It is a newly defined syndrome associated with severe acute respiratory syndrome coronavirüs-2 (SARS CoV-2) infection in which more than one organ system is affected, which develops as a result of large and irregular inflammation of patients against the current host. Early awareness of this disease, which is known to have a serious course in the majority of children, is important in terms of increasing survival with advanced treatment support and appropriate treatment approach. In our study, it is aimed to facilitate the course of the disease with timely and early intervention, by emphasizing the important data obtained as a result of the evaluation of children requiring hospitalization due to MIS-C. On the other hand, this will be an effective way to determine the health cost burden and to take the necessary precautions, within the scope of the evaluation of the examinations performed during the diagnosis and follow-up and the cost analysis of the treatment applied. Materials and Methods: The study included 59 patients who were hospitalized with the diagnosis of MIS-C between April 2020 and April 2021 in the Pediatric Infectious Diseases Clinic and Pediatric Intensive Care Unit of İzmir Dr. Behçet Uz Pediatrics and Surgery Training and Research Hospital. Patients were determined by gender, age, comorbid disease, symptoms at presentation, physical examination, days with fever during follow-up, laboratory findings, imaging methods, consultations, SARS-CoV-2 PCR and antibody tests, hospitalization time, follow-up status in the intensive care/ward, organ system involvements, treatments (IVIG/IVIG+steroid), advanced treatment (inotropic, anticoagulant treatment, biological agent administration, dialysis-plasmapheresis-transfusion need), basic and advanced respiratory support ( >30% O2, NIMV, IMV) and disease level. For the cost data of the patients, the billing information of the patients sent to the Social xiii Security Institution was obtained from the billing units of the hospital. In our study, the total follow-up cost of the patients was analyzed under three headings. Treatment costs (daily bed and examination costs, additional consultations requested, biochemical, microbiological and radiological examinations), drug costs (drugs used and transfusions), IVIG costs, consumable costs. Relevant information was recorded in the case report form and evaluated. Results: Of the patients participating in our study, 67,8% (n=40) were male and 32,2% (n=19) were female. The mean age at diagnosis of the patients was 7,7±4,2 years. In older patients, cardiovascular system involvement (p0.05). Conclusion: Multisystem Inflammatory Syndrome has a similar course with many diseases due to the accompanying high fever and developing multisystem involvement, and the diagnosis becomes difficult from time to time. It is important to know the pathophysiology, epidemiology, laboratory and clinical findings and current course of the disease in terms of early diagnosis and appropriate treatment management, since advanced intensive care support and costly treatment strategies are required. Knowing the cost of follow-up and associated findings in the disease will accelerate the diagnosis and treatment process, shorten the hospital stay, and this will be a guide for alleviating the economic burden in health.