Başlangıçtan Tibet İmparatorluğu'nun çöküşüne kadar Tibet-Türk ilişkileri
Tibetan Turkish relationships from the begining to fall of the Tibetan Empire
  1. Tez No: 735665
  2. Yazar: KAĞAN ERTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA GÖKÇE BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tibet İmparatorluğu, Budizm, Tarım Havzası, Budist Tarihler, Tibetan Empire, Buddhism, Tarim Basin, Buddhist Histories
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tibetliler, Orta Asya tarihinde büyük etkiye sahiptirler. Başlangıç döneminden Tibet İmparatorluğu'nun çöküşüne kadar bu etki Türklerle yaptıkları siyasi ilişkilerle şekillenmiştir. Erken dönemden Tibet İmparatorluğunun yıkılış sürecine kadar çeşitli Türk toplulukları ile inşa edilen münasebetler neticesinde Tarım Havzası ve Pamirler bölgesinde Çin nüfuzunun yayılması engellenebilmiştir. Bu çalışma Tibetliler ile Türkler arasındaki siyasi ilişkileri ve bahsedilen bölgelerdeki Çin nüfuzunu engelleme çabalarını ortaya koymaktadır. Tezde ele alınan zamanda, özellikle Erken Orta Çağ döneminde Tibetliler ve Türkler yeni yollar ve fikirler benimsemeye başlamışlardır. Erken Orta Çağ zamanında bahsi geçen kavimler kendi içlerinde ve dış politikada ciddi sorunlarla karşılaşmışlardır. Mevcut çalışmamız Tibetliler açısından bu gelişmelerin ne olduğunu ve nasıl sonuçlandığını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Tibetans have a great impact on the History of Central Asia.This impact is shaped with their political relationships with the Turks from the begining of their history to the fall of the Tibetan Empire. Because of these relationships that developed through the beggining of their history to the collapse of the Tibetan Empire, Chinese influence on theTarim Basin and the Pamirs was prevented. The study tries to show this political relations and also preventing the Chinese influence of mentioned areas. Also the era that the study tries to illuminate, especially the early Middle Ages,Tibetan and Turkish peoples have started to embrace new ideas and ways. In Early Middle Ages these mentioned two peoples faced many inside and outside political situations and conflicts. The study also tries to mention how this process of learning new ideas and ways concluded on the Tibetan perspective.