Son Osmanlı döneminde Arnavut milliyetçiliğinin doğuşu
The birth of Albanian nationalism in the late Ottoman Empire
  1. Tez No: 735711
  2. Yazar: FRİMZİM DAUTİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, Osmanlı İmparatorluğu, Arnavut Milliyetçiliği, 1878 Berlin Antlaşması, Albania, Ottoman Empire, Albanian Nationalism, 1878 Treaty of Berlin, Ottoman Parliament 1908-1912
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflamasıyla birlikte Büyük Güçler, Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarını ve halklarını nüfuzları altına almak için planlar yapmaya başladılar. Arnavutların yaşadığı topraklar da Büyük Güçler tarafından hedef alındı. Bu devletler, Arnavutlar arasında Arnavut milliyetçiliğini yayarak Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa kısmında huzursuzluk çıkarmaya çalıştılar. 1912'de bazı Arnavutların isyanı, Balkan devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ortak saldırısının nedeni oldu ve bu da Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki varlığının sonunu getirdi. Bu araştırma için kullanılan yöntem, Osmanlı döneminde Arnavutlar hakkında farklı dillerde yazılmış kitapların kronolojik sırayla olarak okunması ve 19. yüzyıl ile ve 20. yüzyılın başlarında Arnavutlarla ilgili antlaşmalar ve diplomatik raporların incelemesine dayanmaktadır. 1908-1912 döneminde Arnavutlar meselesine ilişkin Meclis-i Mebusan toplantılarının tutanakları ile basında yer bulan Arnavut milliyetçiliği propagandası niteliğindeki yazılar Arnavutça ve Osmanlıca asıllarından incelenmiştir. Ele alınan ana hipotez Arnavutların organize bir Arnavut milliyetçiliği yaklaşımını benimseyip benimsemediğini ve bu milliyetçiliğin Arnavutların Osmanlı İmparatorluğu'ndan Arnavut ulusal devletini oluşturmak için ayrılmayı hedef alıp almadığını irdelemektedir.Varılan sonuç Arnavut halkının çoğunun ve o dönemin Arnavut siyasetçilerinin Arnavutların Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılması fikrini desteklemediği yönündedir. Son Osmanlı döneminde Arnavutluk devletinin kurulması fikrini destekleyen Arnavutlar, önemsiz bir azınlıktı veya yabancı devletlerin çıkarlarını savunan kişilerdi.
Özet (Çeviri)
With the weakening of the Ottoman Empire, the Great Powers made plans to influence the territories and peoples of the Ottoman Empire. The territories inhabited by Albanians were also targeted by the Great Powers. These states tried to cause unrest in the European part of the Ottoman Empire by spreading Albanian nationalism among Albanians. The revolt of some Albanians in 1912 became the reason for the joint offensive of the Balkan states against the Ottoman Empire, which ended with the loss of the European part of the Ottoman Empire. The method used for this study is based on a chronological reading of the books written in different languages about Albanians during the late Ottoman Empire, examining the treaties and diplomatic reports about the Albanians in the 19th century and the beginning of 20th century. The transcripts of the Ottoman Parliament in the period 1908-1912, with specific reference to the Albanian issue were also read, along with the Albanian nationalist propaganda in the press in Albanian and Ottoman languages. The main hypothesis investigates whether there was a form of Albanian nationalism organized by Albanians and whether such nationalism aimed to achieve the separation of Albanians from the Ottoman Empire, to create the Albanian national state. The conclusion reached is that most of the Albanian people and Albanian politicians of the time did not support the idea of the separation of Albanians from the Ottoman Empire. Albanians who supported the idea of establishing an Albanian state during the late Ottoman Empire were an insignificant minority or defended the interests of foreign states.