Kosova Kurtuluş Ordusu: İdeoloji, strateji ve pratik
Kosovo Liberation Army: Ideology, strategy and practice
- Tez No: 768742
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN EMBEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arnavut Milliyetçiliği, Kosova Kurtuluş Ordusu, Silahlı Mücadele, Kosova, Bağımsızlık, Albanian Nationalism, Kosova Liberation Army, Armed Struggle, Kosova, Independence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Modernist milliyetçilik kuramı açısından, Arnavutlar da diğer milletler gibi milliyetçiliğin üretimi olarak ortaya çıkmıştır. Arnavut milletinin ortaya çıkış süreci, dar bir çevreye ulaşabilen entelektüellerin öncülüğünde ortak alfabe, yazılı eserler, ortak tarih ve ulusal sembol ve mitlerin üretilmesiyle başlamıştır. Sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki toprak kayıpları ile Arnavut halkının diğer Balkan halklarının egemenliğine girmesi tehlikesi baş göstermiştir. Buna çözüm olarak geniş kapsamlı bir özerklik ve kendi güvenliğini sağlama amacı güden Arnavutlar ile Osmanlıcılık düzleminde tek bir kimlik oluşturma amacı güden İttihat Terakki iktidarı arasında uzun süren çatışmalar meydana gelmiştir. Sonunda Balkan Savaşı'nın Osmanlı İmparatorluğu için hezimetle bitmesiyle aradıkları fırsatı yakalayan Arnavutlar 1912'de bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlığa giden yolda isyanların sürükleyicisi olan Kosovalı Arnavutlar, bu yeni kurulan devletin topraklarının Kosova'nın dışında kalmasıyla yüz yıla yakın bir süre Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı, Yugoslavya Krallığı ve sosyalist Yugoslavya döneminde Arnavut milliyetçiliğinin sürüklediği siyasi ve askeri mücadelelerini sürdürmüşlerdir. Yugoslavya'nın kurucu lideri ve Devlet Başkanı Tito'nun ölümünden sonra, 1974'te kazanmış oldukları özerklik hakkının giderek yükselen Sırp milliyetçiliğinin etkisiyle 1989'da ellerinden alınmasıyla Kosovalı Arnavutlar için yeni bir mücadele dönemi açılmıştır. 1980'lerin ilk yarısında kurulmuş bir siyasi hareket olan LPK (Kosova Halk Hareketi), sınırlı sayıda ancak politik olarak bilinçli olan Enverist ve milliyetçi görüşteki militan kadrosuyla ortaya çıkmıştır. 1993 yılında siyasi hedefini Kosova'nın bağımsızlığı olarak belirleyen örgüt, aynı zamanda silahlı bir birim kurmaya karar vermiş ve böylece UÇK(Kosova Kurtuluş Ordusu) doğmuştur. 1997 yılına kadar sınırlı sayıda silahlı eylem yapabilen UÇK, liderleri Adem Jashari'nin ailesiyle birlikte katledilmesiyle halk desteğini arttırmış ve örgüte Kosova'dan ve diğer ülkelerden ciddi sayıda katılım olmuştur. 1999 yılı başında karşılıklı olarak şiddetin artmasının ardından Batılı ülkelerin zorlamasıyla gerçekleştirilen Rambouillet görüşmelerinde, bu ülkelerin Kosova ile ilgili taleplerini kabul etmeyen Yugoslavya NATO operasyonuna maruz kalmış ve 1999 yılının Haziran ayında Kosova'dan çekilmiştir. Rambouillet Anlaşması kapsamında silahsızlandırılan ve lağvedilen UÇK'nin eski mensuplarının önemli bir kısmı Kosova'da yeni kurulan polis ve güvenlik gücünde görev yapmıştır. Bir kısım eski UÇK üyesi ise LPK'nın kararıyla Preşova ve Makedonya'da Sırbistan ve Makedonya güvenlik güçlerine karşı silahlı eylemlerde bulunmuştur. Yaklaşık 9 yıl BM'nin geçici devlet yönetimini üstlendiği Kosova, 2008 yılında Kosova meclisinde alınan kararla bağımsızlığına kavuşmuştur.
Özet (Çeviri)
In terms of the Modernist Theory of Nationalism, Albanians, like other nations, created as the production of nationalism. The Formation Process of the Albanian Nation began with the production of a common alphabet, written works, common history and national symbols and myths under the leadership of intellectuals who could reach a narrow circle. Afterwards, the Ottoman Empire's territorial losses in the Balkans and the danger of Albanian people coming under the sovereignty of other Balkan peoples arose. Albanians who aimed to ensure comprehensive autonomy and their own security had long lasting conflicts with the Union and Progress Committee Government, which aimed to create a single identity on the level of Ottomanism. After the Balkan War ended in defeat for the Ottoman Empire, Albanians, who caught the opportunity they were looking for, finally declared their independence in 1912. When the new established Albanian State remained outside of Kosovo, Kosovar Albanians, who were the main force of the rebellions on the way to independence, continued their political and armed struggles, based on Albanian nationalism, during the period of the Kingdom of Serbs-Croats-Slovenes, the Kingdom of Yugoslavia and socialist Yugoslavia for nearly a century. After the death of Tito who was the founding leader and the President of Yugoslavia, a new period of struggle opened for the Kosovo Albanians when the right to autonomy they had gained in 1974 was taken away in 1989 with the effect of the increasing Serbian nationalism. LPK (Kosovo People's Movement), a political movement founded in the first half of the 1980s, with a limited availability militants who have political consciousness as Enverist and Nationalist. In 1993 UÇK (Kosovo Liberation Army) was born as an armed Unit, which determined its political goal as the independence of Kosovo. The UÇK, which was able to carry out a limited number of armed actions until 1997, increased its public support with the murder of its leader Adem Jashari with his family and there was a significant participation from Kosovo and other countries. In the beginning of 1999, after the mutual violence increased, in the Rambouillet negotiations held with the pressure of the Western countries, Yugoslavia, which did not accept the demands of these countries for Kosovo, was exposed to the NATO operation and withdrew from Kosovo in June 1999. Most of former members of the UÇK, which was disarmed and dissolved under the Rambouillet Agreement, served in the newly established police and security force in Kosovo. On the other hand, some former members of the UÇK carried out armed actions against the Serbian and Macedonian security forces in Presova and Macedonia with the decision of the LPK. Kosovo, The United Nations assumed responsibilities for the temporary state administration for about 9 years, gained its independence in 2008 with the decision taken by the Kosovo Assembly.