Judo sporcularının başarı algısı ve mutluluk düzeylerinin incelenmesi
Investigation of judo athletes perception of success and happiness levels
- Tez No: 735789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Judo, athlete, perception of success, happiness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı judo sporcularının başarı algısı ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin bazı demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma grubunu 2021-2022 yıllarında Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde spor yapan 314 lisanslı judo sporcusu oluşturmuştur. Araştırmada katılımcılara ''Kişisel Bilgi Formu'', Roberts ve ark. (1998) tarafından geliştirilen, Türkçe uyarlaması Kazak ve Çetinkalp (2006) tarafından yapılan ''Başarı Algısı Ölçeği'' ile Hills ve Argyle (2002) tarafından geliştirilen, Türkçe uyarlaması Doğan ve Akıncı Çötok (2010) tarafından yapılan“Oxford Mutluluk Ölçeği”(Kısa Formu-OMÖ-K) kullanılmıştır. Parametrik dağılan veriler için Independent Sample T-Test ve ANOVA testi kullanılmıştır. Gruplar arasında tespit edilen istatistiksel farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlenmesinde Post-hoc testlerinden LSD testi kullanılmış, istatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05).
Özet (Çeviri)
The study aims to determine whether the relationship between the perception of success and happiness levels of judo athletes differ in terms of some demographic variables. The research group consisted of 314 licensed judo athletes who did sports within the body of Manisa Provincial Directorate of Youth and Sports in the years 2021-2022.Perception of success was measured by an adapted version of“Success Perception Scale”(Roberts, Treasure and Balague, 1998) by Kazak and Çetinkalp (2006). Degree of happiness was measured by an adapted version of“Oxford Happiness Scale Short Form-OHS-S”(Hills and Argyle, 2002) by Doğan and Akıncı Çötok (2010). ANOVA and t-tests were used to analyse the effect of demographic variables on dependent variables in question. Group dfferences were analyzed with post-hoc tests. Education level was found to have a significant effect on athlethes' degree of happiness, for high school- and university gradute athlethes scoring higher compared to others (p0,05). Result, a significant positive correlation was found between perception of success and degree of happiness, it can be said that there is a significant relationship between education level and happiness levels of belt colors. It can be said that education level and belt color are important factors that can be considered on the success perception and happiness level of judo athletes.