COVİD-19 pandemisi döneminde SBÜ Dışkapı Yıldırım Beyazıt SUAM'ne başvuran hastaların akılcı ilaç kullanımı ölçeği ile sağlık okuryazarlığı ölçeği puanlarının karşılaştırılması
Comparison of rational drug use scale and health literacy scale scores of patients applying to health science university Dişkapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital during the COVİD-19 pandemic period
  1. Tez No: 735871
  2. Yazar: MÜCAHİT ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SUVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akılcı İlaç Kullanımı, Sağlık okuryazarlığı, Covid-19, Rational Use of Drugs, Health Literacy Level, Covid-19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Covid-19 pandemisi sonrası Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran hastalarda akılcı ilaç kullanım bilgisini, sağlık okuryazarlığı düzeyini ölçmek ve bu ikisi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Aile Hekimliği Merkez polikliniklerine 60 gün içerisinde başvuran, araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan, 18 yaş ve üzeri bireylere yüz yüze anket uygulanmıştır. Akılcı ilaç kullanım bilgisinin ölçülmesi için Demirtaş ve arkadaşları tarafından hazırlanan Akılcı İlaç Kullanım Ölçeği uygulanmıştır. Sağlık okuryazarlığının ölçülmesi için TSOY-32 ölçeği uygulanmıştır. Ayrıca bireylere Covid-19 özgeçmişleri ve Covid-19 aşı bilgileri sorulmuştur. Bulgular: Çalışmaya 407 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 36,17±13,08 olup %51,8'i kadındır. Katılımcıların %61,9' u evli, %45,7'si yüksekokul mezunudur, %44'ü Covid-19 geçirmiş, %76,9'u Covid-19 aşısı olmuştur. Akılcı ilaç kullanım ölçeği puan ortalamaları 37,12±4,17 TSOY-32 ölçeğindeki puan ortalamaları ise 32,42±7,82'dir. Katılımcıların %77,6'sı akılcı ilaç kullanım bilgisine sahiptir. Akılcı ilaç kullanım bilgisi ile cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve meslek istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Katılımcıların %28,7' si yeterli sağlık okuryazarlığı düzeyine sahiptir. Sağlık okuryazarlık düzeyi ile medeni durum, yaş ve meslek istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Katılımcıların akılcı ilaç kullanım ölçeği puanları ile sağlık okuryazarlığı ölçeği puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Dünyada Covid-19 salgını sonrasında sağlık ön plana çıkmış doğru bilgi ile beraber bilgi kirliliği de oluşmuştur. Bunların sonucunda toplumda sağlık okuryazarlığı düzeyi ve dolaylı olarak akılcı ilaç kullanım bilgisi önem kazanmıştır. Çalışmamız sonucunda akılcı ilaç kullanım bilgisi ve sağlık okuryazarlığı düzeyi halen düşük görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Rational Drug Use Scale and Health Literacy Scale Scores of Patients Applying to Health Science University Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital during the Covid-19 Pandemic Period Aim: It was aimed to measure the rational drug use knowledge and health literacy level in patients who applied to Family Medicine polyclinics after the Covid-19 pandemic and to investigate the relationship between these two. Materials and Metods: A face-to-face questionnaire was applied to individuals aged 18 and over, who applied to the Family Medicine Center polyclinics within 60 days and met the inclusion criteria. The Scale Rational Use of Drugs prepared by Demirtaş et al. was applied to measure the knowledge rational use of drug. The TSOY-32 scale was applied to measure health literacy. In addition, individuals were asked about their Covid-19 CVs and Covid-19 vaccine information. Results: 407 people participated in the study. Average age of participants 36,17±13,08 and 51.8% of them are women. 61.9% of the participants are married, 45.7% are college graduates, 44% have had Covid-19, and 76.9% have been vaccinated against Covid-19. The mean . The Scale Rational Use of Drugs score was 37.12±4.17, and the mean score on the TSOY-32 scale was 32.42±7.82. 77.6% of the participants have rational use of drug knowledge. rational use of drug knowledge, gender, age, educational status and occupation were found to be statistically significant. 28.7% of the participants have sufficient health literacy level. Health literacy level, marital status, age and occupation were found to be statistically significant. There was no statistically significant relationship between the participant's scale of rational use of drug scores and scale of health literacy scores. Conclusion: After the Covid-19 epidemic in the world, health came to the fore, along with the correct information, information pollution also occurred. As a result of these, the level of health literacy and, indirectly the knowledge of knowledge rational use of drug has gained importance in the society. As a result of our study, knowledge Rational use of drug knowledge and health literacy level still show low.