Kariyer şoku ölçeğinin Türkçeye uyarlanması
Adaptation of the career shock scale to Turkish
- Tez No: 735872
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN EŞİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kariyer, kariyer şoku, ölçek uyarlama, kariyer şoku ölçeği, career, career shock, scale adaptation, career shock scale. Key words: career, career shock scale
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma Seibert, Kraimer, Holtom ve Pierotti (2013), tarafından çalışma deneyimi olan bireylerin yaşadıkları olumlu ve olumsuz kariyer şokunu belirlemek amacı ile geliştirmiş oldukları ''Career Shock Scale'' isimli ölçeğin, daha önce çalışmış veya halen çalışan 25-45 yaş aralığındaki kişilere uygulanarak Türkçe'ye uyarlanması çalışmasıdır. Geçerlilik kapsamında, uyarlanan ölçek ile bireylerin cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, çalışan sayısı ve çalışma süresi, değişkenleri bakımından bireylerin yaşadıkları olumlu ve olumsuz kariyer şokunu tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra Kariyer şoku alt boyutlarını yordamada yaşam dengesi alt boyutlarından genel sağlık, ilişkilerin kalitesi, olumlu uyumsama, depresyon, manevi destek, arkadaşlık, kariyer ve uyku zorluğunun rolünü belirlemeyi hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda bireylere; Kişisel Bilgi Formu, Kariyer Şoku Ölçeği ve Yaşam Dengesi Ölçeği uygulanmıştır. Ölçeğin dilsel eşdeğerliliği için 44, test tekrar test yöntemi için 73, geçerlilik ve güvenirlik analizleri için gerçekleştirilen testlerde 190 ve uyarlaması yapılan ölçeğin uygulanmasında 477, 25-45 yaş aralığında, çalışma deneyimi olan katılımcı yer almıştır. Araştırma verileri SPSS ve AMOS programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Türkçeye uyarlanan“Kariyer Şoku Ölçeği”nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted by Seibert, Kraimer, Holtom, and Pierotti (2013) to determine the positive and negative career shock experienced by individuals who have work experience, and the scale named“Career Shock Scale”, which was developed by individuals between the ages of 25-45 who had previously worked or still working. It is the work of adapting it to Turkish by applying it to people. Within the scope of validity, the adapted scale aims to determine the positive and negative career shock experienced by individuals in terms of gender, marital status, educational status, number of employees and working time, variables. In addition, it aims to determine the role of general health, quality of relationships, positive adjustment, depression, moral support, friendship, career and sleep difficulties, which are life balance sub-dimensions, in predicting career shock sub-dimensions. In line with these goals, individuals; Personal Information Form, Career Shock Scale and Life Balance Scale were applied. There were 44 participants for the linguistic equivalence of the scale, 73 for the test-retest method, 190 for the tests performed for validity and reliability analysis, and 477 participants between the ages of 25-45 who had working experience in the application of the adapted scale. Research data were analyzed through SPSS and AMOS programs. It has been determined that the“Career Shock Scale”adapted into Turkish is a valid and reliable measurement tool. participants with working experience. Research data were analyzed through SPSS and AMOS programs. It has been determined that the“Career Shock Scale”adapted into Turkish is a valid and reliable measurement tool. participants with working experience. Research data were analyzed through SPSS and AMOS programs. It has been determined that the“Career Shock Scale”adapted into Turkish is a valid and reliable measurement tool.