Yardımcı üreme tekniklerinde farklı gona dotropin salıcı hormon analoglarının yeri
The effects of different gonadotropin releasing hormone analogues in ivf cycles
- Tez No: 735953
- Danışmanlar: DOÇ. NEŞET CEM FIÇICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Yardımcı üreme teknikleri, GnRH-a, kontrollü over hiperstimülasyonu, Triptorelin, Nafarelin, Leuprolide asetat, Assisted reproductive techniques, GnRH-a, controlled ovarian hyperstimulation, Triptorelin, Nafarelin, Leuprolide acetate
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üreme Tıbbı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Tüp bebek siklusları için kontrollü over hiperstimülasyonu uygulanan kadınlarda Triptorelin, Leuprolide asetat ve Nafarelin sodyumun karşılaştırılması. Ayarlar: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastanesi Üreme Endokrinolojisi - İnfertilite - Tüp Bebek Merkezi. Gereç ve Yöntemler: Her GnRH-a grubu için altmış hasta gelişigüzel dağıtıldı. GnRH-a, uzun protokol için adet döngüsünün 21. gününden başlayarak uygulandı: Triptorelin (Decapeptyl, 0.1 mg) 0,1 mg/gün SC, löprolid (Lucrine, 5 mg flakon) 0,5 mg/gün SC olarak ve nafarelin (Synarel, 2 mg/mi burun spreyi) her bir burun deliğine 200 mikrogram olarak günlük toplam 800 mikrogram dozunda. Her gruptan alınan yanıtlar stimülasyon süresi, toplam gonadotropin dozu, 5. gündeki E2 değerleri, down- regülasyon süresi, kist oluşumu, uyarının 1. günündeki E2 değerleri ve HCG, progesteron değerleri ve HCG gününde endometrium kalınlığı, toplanan oosit sayısı, döllenme oranları, transfer edilen embriyo sayısı, gebelik ve implantasyon oranları şeklinde değerlendirildi. Sonuçlar: Sırasıyla Triptorelin (T), Leuprolide (LA) ve Nafarelin (NA) grupları değerlendirildiğinde, her GnRH-a için down-regülasyonu doğrulamak için ölçülen adet döngüsünün 1. gününde E2 değerleri 24.67 pg/ml, 21.23 pg idi. /ml, 29.62 pg/ml (p0,05); fertilizasyon oranları %89, %100 ve %100 idi (p>0.05). Çalışmanın iki ana parametresi olan implantasyon ve gebelik oranları T grubunda %5 ve %15, LA grubunda %16.5 ve %40, NA grubunda %14.8 ve %38.8 idi (p>0,05). Sonuç: Triptorelin grubunda başarı oranları biraz daha düşük olsa da her GnRH-a grubunun sonuçları istatistiksel olarak benzerdi; ama aynı sonuca ulaşmak için bu eski grupta daha fazla gonadotropin kullanmak zorunda kaldık. Üç GnRH-a'nın maliyet-etkililik analizi, Leuprolide ve Nafarelin'in Triptorelin'den daha iyi birer seçim olduğunu ortaya koydu. Ancak, çalışmamızın iki önemli limitasyonu vardı,bunlar randomize olmaması ve hasta sayısı çok azlığıydı.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare Triptorelin, Leuprolide acetate and Nafarelin sodium in women undergoing controlled ovarian hyperstimulation for in vitro fertilization cycles. Settings: Zeynep Kamil Women and Children's Hospital Reproductive Endocrinology - Infertility - IVF Center. Material and Methods: Sixty patients were haphazardly distributed for each GnRH-a group. GnRH-a was administrated, starting on the 21st day of menstrual cycles for the long protocol: Triptorelin (Decapeptyl, 0.1 mg) as 0.1 mg/day SC, leuprolide (Lucrine, 5 mg flacon) as 0.5 mg/day SC and nafarelin (Synarel, 2 mg/mi nasal spray) as 200 micrograms to each nostril with a daily total dosage of 800 micrograms. The responses from each group were compared on the basis of duration of stimulation, total dosage of gonadotropin, E2 values on day 5, the down regulation duration, cyst formation, E2 values on the 1st day of stimulation and HCG, progesterone values and endometrial thickness on the HCG day, the number oocytes picked up, fertilization rates, the number of transferred embryos, pregnancy and implantation ratios. Results: Evaluating Triptorelin (T), Leuprolide (LA) and Nafarelin (NA) groups respectively, E2 values on the 1st day of menstrual cycles, measured to confirm the down regulation for each GnRH-a, were 24.67 pg/ml, 21.23 pg/ml, 29.62 pg/ml (p0,05); the fertilization rates were 89%, 100% and 100% (p>0.05). The implantation and pregnancy rates, the two major parameters of the study were 5% and 15% in T, 16.5% and 40% in LA, 14.8% and 38.8% in NA groups respectively (p>0,05). Conclusions: Even though the success rates in Triptorelin group were somewhat lower, the results of every GnRH-a group were statistically similar; but to reach the same outcome we had to use more gonadotropins in this former group. Cost-effectivity analysis of the three GnRH-a makes Leuprolide and Nafarelin better choices than Triptorelin. However, we must state that our study has two major limitations to give a concrete conclusion, namely the study was not randomized and the number of patients was very small.