Sekizinci sınıf öğrencilerinin matematiksel modelleme sürecinde matematiksel okuryazarlık becerilerinin incelenmesi
Analysis of the mathematic literacy skills of eighth grade students in the mathematical modeling process
- Tez No: 736007
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA ADA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel okuryazarlık, matematiksel okuryazarlık temel becerileri, matematiksel modelleme, Mathematical literacy, mathematical literacy basic skills, mathematical modeling
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu araştırmada veri işleme konusu kapsamında matematiksel modelleme etkinliklerine dayalı olarak sekizinci sınıf öğrencilerinin matematiksel okuryazarlık becerilerinin (iletişim, matematikleştirme, temsil, muhakeme ve argüman, stratejilerin belirlenmesi, sembolik dilin kullanımı) hangilerini ve bu becerileri ne düzeyde kullandıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle desenlenen araştırma durum çalışması yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcı grubu matematik akademik not ortalaması 85 ve üzeri olan aynı sınıfta öğrenim gören 5 kişilik sekizinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Sekizinci sınıf öğrencilerinin modelleme sürecinde gösterilen matematiksel okuryazarlık temel becerileri Turner, Blum ve Niss (2015) tarafından oluşturulan mtematik okuryazarlık çerçevesi kapsamında, modelleme süreçleri ise temsilcileri Lesh ve Doerr (2003) olan bağlamsal yaklaşım çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma sonucunda matematiksel modelleme etkinlikleri ile tasarlanan öğrenme sürecinin sekizinci sınıf öğrencilerinin matematiksel okuryazarlık temel becerilerinin işe koşulmasını desteklediği görülmüştür. Ayrıca matematiksel okuryazarlık becerilerinin kendi içinde birbirinin gelişimini de desteklediği ve böylece bu becerilerin düzeylerinde de artış olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of data processing in this research according to mathematical modeling activities, It is aimed to examine which math literacy skills (communication, mathematization, representation, reasoning and argument, determination of strategies, use of symbolic language) eighth grade students use and to what extent they use these skills. The research designed with the qualitative research method was carried out with the case study method. The participant group of the study consists of five eighth grade students studying in the same class with an academic grade point average of 85 and above. The basic skills of mathematical literacy demonstrated in the modeling process of eighth grade students were examined within the framework of mathematical literacy created by Turner, Blum, and Niss (2014). Modeling processes were examined within the context of the contextual approach, whose representatives were Lesh and Doerr (2003). As a result of the research, it was seen that the learning process designed with mathematical modeling activities supported the use of basic mathematical literacy skills of eighth grade students. In addition, it was determined that mathematical literacy skills also support each other's development and thus the levels of these skills increase.