Ergenlerde özdenetim becerilerinin akıllı telefon bağımlılığına etkilerinin incelenmesi çorlu örneği
Investigation of the effects of self-control skills on smart phone addiction in adolescents example of çorlu
  1. Tez No: 736008
  2. Yazar: HATİCE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FULYA MANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Adolescence, Addiction, Smartphone Addiction, Self-control
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırmanın amacı; ergenlerde özdenetim becerilerinin ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada iki değişken arasında var olan ilişkiyi saptamak amacıyla; ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır.Araştırmanın evreni;Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel liselerde eğitim gören 9-10-11-12'nci sınıf öğrencileridir.Örneklemi ise;374 lise öğrencisidir. Veri toplama araçları Kişisel Bilgi Formu, Akıllı Telefon Bağımlılığı ve Özdenetim Ölçeği'dir. Araştırmanın sonuçlarına baktığımızda, ergenlerin özdenetim düzeyleri ile akıllı telefon bağımlılık düzeyleri arasında düşük düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu,cinsiyetlerine göreise, özdenetim becerilerinin ve akıllı telefon bağımlılıklarının farklılaşmadığı görülürken, ergenlerin öğrenim gördükleri okul türlerine göre özdenetim becerilerive akıllı telefon bağımlılıkları arasında genel bağlamda farklılık bulunmamıştır. Ergenlerin öğrenimgördükleri sınıf düzeyine göre ise; özdenetim becerileri ve akıllı telefon bağımlılıkları arasında farklılık bulunmamıştır;anne ve baba eğitim durumlarına göre özdenetim becerileri arasında farklılık saptanmamıştır.Ergenlerin aile gelir düzeyine göre özdenetim becerileri arasında farklılık bulunmamıştır.Ergenlerin akıllı telefon kullanım yıllarına göre öz-denetim becerileri arasında yenileyici özdenetim ve onarıcı özdenetim alt faktöründe görüş farklılıklarına ulaşılmış ancak yaşantısal özdenetim alt faktöründe farklılık sonucuna ulaşılmamıştır. Ergenlerin,akıllıtelefon kullanım yıllarındaki artış oranına doğru orantılı olarak akıllı telefon bağımlılığını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ergenlerin günlük akıllı telefon kullanım sürelerine göre özdenetim becerilerine bakıldığında,genel olarak günlük kullanımın etkilemediği;ancak yaşantısal özdenetim alt faktörünün günlük kullanım süresiyle görüş farklılıklarına neden xivolduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genel olarak günlük kullanım süresinin akıllı telefon bağımlılığınıetkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ergenlerin günlük akıllı telefon kullanma süresi, akıllı telefon kullanım yılı ve özdenetim becerilerinin akıllı telefon bağımlılıkları etkilediği saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: Ergenlik Dönemi,Bağımlılık,Akıllı Telefon Bağımlılığı, Özdenetim Becerileri.
Özet (Çeviri)
The Study of the Impact of Self-Control Skills on Smartphone Addiction among Adolescents: The Case of ÇorluThe aim of the study is to examine the relationship between self-control skills and smartphone addiction among adolescents. In order to determine the relationship between two variables in the research; the relational survaymethod was used. The universe of the research is 9-10-11-12th grade students studying in public and private high schools affiliated to the Ministry of NationalEducation in Çorlu district of Tekirdağ province. The sample is; 374 high school students. Data collection tools are Personal Information Form, Smartphone Addiction and Self-Control Scale.When we look at the results of the research, it isseen that thereis a low level of negative significant relationship between the self-control levels and the smartphone addiction levels of the adolescents, while the self-control skills and smartphone addictions do not differ according to their gender. There was no difference on the whole between self-control skills and smartphone addictions according to the school types of adolescents. According to the grade level of theadolescents; no difference has found between self-control skills and smartphone addictions. No difference has found between self-control skills according to the education levels of the parents. There was no difference between the self-control skills of the adolescents according to the family income level. Among the self-control skills of adolescents according to their smartphone usage years, there were differences of opinion in the regenerative self-control and restorative self-control sub-factors, but no difference in the experiential self-control sub-factor. It has been concluded that, according to the years of smartphone use of adolescents, it generally affects smartphone addiction. When the self-control skills of adolescents are examined according to the daily use of smartphones, it has been concluded that daily use does not affect them in general, but the experiential self-control sub-factor causes differences of opinion with the duration of daily use. In general, it was concluded that the duration of daily use affects smartphone addiction. It has been determined that the daily smartphone usage time, smartphone usage years and self-control skills of the adolescents affect smartphone addictions.The purpose of this research; is to examine the relationship between adolescents' self-control skills and smartphone addictions and to find solutions to the problems experienced in these issues.