Vücut geliştirme sporuyla ilgilenen üniversiteli erkek öğrencilerde bigoreksiya eğilimi ve sağlıklı beslenme tutumları ilişkisi
The relationship between bigorexia tendency and HEALTHY eating attitudes among university male students interested in bodybuilding
  1. Tez No: 736009
  2. Yazar: MÜBERRA ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN DURDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bigoreksiya, sağlıklı beslenme, vücut geliştirme, Bigorexia, healthy eating, body building
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bigoreksiya (kas dismorfisi) bireylerin kaslı oldukları halde kendilerini yeterince büyük ve kaslı olmadığını düşündüğü hatta zayıf olarak gördüğü bunun sonucunda da kas kütlesini arttırmak amacıyla yoğun çalışmalar yaptığı bir durumdur. Daha çok vücut geliştirme sporuyla ilgilenen bireylerde görülmektedir. Bu çalışmada vücut geliştirme sporuyla ilgilenen üniversiteli erkek öğrencilerde bigoreksiya eğilimlerinin belirlenmesi ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları ile bigoreksiya eğilimleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kesitsel tipte yapılan araştırma vücut geliştirme sporuyla ilgilenen 222 erkek üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Literatür taraması sonucu oluşturulmuş anket formu ile birlikte 'Kas Görünüm Memnuniyet Ölçeği (MASS)', 'Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği' ve besin tüketim sıklığı anket formu çevrimiçi olarak uygulandı. Verilerin istatistiksel analizinde analizler SPSS IBM v20.0 programı kullanıldı. Çalışmadaki katılımcıların %48,6 sının yüksek düzeyde, %40,1'i ideal düzeyde sağlıklı beslenme tutumu gösterdi. Kas Görünümü Memnuiyet Ölçeğinden alınan puan ortancası 52(20-86) idi. Ergojenik destek ürünü kullanan bireylerin haftalık spor yapma süreleri ve kas görünüm memnuniyet ölçeği puanları daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,009; p=0,011). Sağlıklı beslenmeye yönelik tutum ölçeği ile vücut görünümünden memnun olma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (p=0,005). Spor yapma amacı kas yapmak, tutku ve meslek olan bireylerin kas görünüm memnuniyet ölçeği puanlarının daha yüksek olduğu saptandı (p=0,001). Sonuç olarak, çalışmamızda vücut geliştirme sporuyla ilgilenen erkek üniversite öğrencilerinde sağlıklı beslenme tutumları ile bigoreksiya semptomları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Bigorexia (muscle dysmorphia) is a condition in which individuals think that they are not big and muscular enough even though they are muscular, or even weak, as a result of which they work hard to increase their muscle mass. It is mostly seen in individuals who are interested in bodybuilding sports. The aim of this study was to determine the bigorexia tendencies of male university students who are interested in bodybuilding and to evaluate the relationship between their attitudes towards healthy eating and their bigorexia tendencies. The cross-sectional study was conducted with 222 male university students interested in bodybuilding. The 'Muscle Appearance Satisfaction Scale (MASS)', 'Attitude Scale towards Healthy Eating' and the food consumption frequency questionnaire form were applied online, together with the questionnaire created as a result of the literature review. SPSS IBM v20.0 program was used for the statistical analysis of the data. 48.6% of the participants in the study showed healthy eating attitudes at a high level, and 40.1% at an ideal level. The median score from the Muscle Appearance Satisfaction Scale was 52(20-86). Weekly exercise duration and muscle appearance satisfaction scale scores of individuals using ergogenic supplements were found to be higher (respectively p=0,009; p=0,011). A significant relationship was found as statical between the attitude scale towards healthy eating and satisfaction with body appearance (p=0,005). It was determined that the muscle appearance satisfaction scale scores of the individuals whose purpose of doing sports was to build muscle, passion and profession were higher (p=0,001). In conclusion, in our study, a significant relationship was found between healthy eating attitudes and bigorexia symptoms in male university students who are interested in bodybuilding.