Why does Turkey prioritizes association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Cooperation in Southeast Asia relations?
Türkiye Güneydoğu Asya ilişkilerinde neden Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) işbirliğine öncelik veriyor?
  1. Tez No: 736018
  2. Yazar: MERVE NAZ ABANOZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, ASEAN, Yeniden Asya İnisiyatifi, ASEAN Merkeziyeti, ASEAN Yolu, Turkish Foreign Policy, ASEAN, Asia Anew Initiative, ASEAN Centrality, The ASEAN Way
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tezin temel amacı, tarihsel anlamda Türkiye ile Güneydoğu Asya bölgesi arasındaki ilişkilere odaklanmaktır. Tez, 8 Ağustos 1967'de kurulan ve Türkiye ile Sektörel Diyalog Ortaklığı bulunan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ne (ASEAN) önem vermektedir. Tarihsel analiz, Güneydoğu Asya ve ASEAN'ın Türk Dış Politikasında değişen rolüne cevap vermeyi amaçlamaktadır. Bu anlamda tez, bir alt amaç olarak ASEAN'ın dünya düzenindeki rolü ve önemine odaklanmaktadır. Türkiye arasındaki ilişkileri göz önünde bulundurarak ve hem bölgeyi hem de küresel anlamda Türkiye'nin önemini analiz ederek ilişkileri tarihsel akılda analiz eder.Türkiye'nin ASEAN ve Güneydoğu Asya bölgesine karşılaştırmalı tarihsel yaklaşımını inceleyen tez Necmettin Erbakan, Ahmet Davutoğlu ve Mevlüt Çavuşoğlu dönemleri politikalarını içermektedir. Türkiye'nin Güneydoğu Asya bölgesine doğru değişen dış politikasında ASEAN'a neden öncelik verdiği araştırma sorusunun alt amacına cevap verebilmek için, Türkiye ve ASEAN'ın daimi üyelerinin ikili ilişkilerine yönelik araştırmaya“ASEAN Merkeziliği”ve“ASEAN Yolu”kavramları dahil edilmiştir. Bu kavramlar, ASEAN'ın Türkiye için de rolüne ve önemine ışık tutuyor. Genel anlamda tarih ve vakalarda nitel analizlerle amaçlanan tutumların nasıl değiştiğini ortaya çıkarmaktır. ASEAN, aktif Güneydoğu Asya politikalarında Türkiye için önemli bir role sahiptir. Bu konulara ilişkin temel araştırma sorusu“Türkiye'nin değişen dış politikasında ASEAN'a neden önem veriyor?”sorusudur ve D8'den ASEAN'a stratejik geçişten bahsedecektir.
Özet (Çeviri)
The thesis' main aim is to focus on the relations between Turkey and Southeast Asia region in the historical sense. The thesis gives importance to the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), which was established on 8th August 1967, and has a Sectoral Dialogue Partnership with Turkey. The historical analysis aims to respond to the changing role of Southeast Asia and ASEAN in Turkish Foreign Policy. In this sense, as a subgoal, the thesis focuses on ASEAN's role and importance in the world order. It analyses the relations in the historical mind by considering the relations between Turkey and analysing both the region and its importance in the global sense of Turkey. Examining Turkey's comparative historical approach to ASEAN and Southeast Asia, the thesis includes the policies of Necmettin Erbakan, Ahmet Davutoğlu and Mevlüt Çavuşoğlu eras. To answer the subgoal of the research question,“ASEAN Centrality”and“ASEAN Way”concepts are included in the research to bilateral relations of Turkey and members of ASEAN. Those concepts also enlighten the role and importance of ASEAN for Turkey too. In a general sense, with qualitative analysis in history and cases, the aim is to highlight how the attitudes changed. ASEAN has an essential role for Turkey in active Southeast Asia policies. The main research question on these issues is“Why does Turkey give importance to the ASEAN in Turkey's changing foreign policy?”and will discuss the strategic transition from D8 to ASEAN.