Akciğer kanseri tanısıyla rezeksiyon uygulanan altmış yaş üstü olgularda postoperatif komplikasyonları öngörmede frailty indeksin belirleyiciliği
- Tez No: 736036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZDİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Kırılganlık Sendromu, Kırılganlık İndeksi, Göğüs Cerrahisi, Ameliyat Sonrası Komplikasyon, Lung Cancer, Frailty Syndrome, Frailty Index, Thoracic Surgery, Postoperative Complications
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Kırılganlığın cerrahi sonrası komplikasyonlar, mortalite ve hastanede kalış süresi için bağımsız bir risk faktörü olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada akciğer kanseri tanısıyla cerrahi uygulanan altmış yaş ve üzeri hastalarda cerrahi kırılganlığın postoperatif komplikasyonlar ve hastanede yatış süresine etkisi araştırıldı. Gereç ve yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde Ocak 2020 ile Haziran 2022 tarihleri arasında primer akciğer kanseri tanısıyla akciğer rezeksiyonu uygulanan altmış yaş üstü 99 hastanın verileri prospektif olarak incelendi. Hastalar cerrahi kırılganlığın değerlendirildiği Modifiye Frailty İndeks-11 (MFI-11), Modifiye Frailty İndeks-5 (MFI-5) ve kliniğimizce geliştirilen Preoperatif Akciğer Kırılganlık İndeks'ine (PAKİ) göre gruplara ayrıldı. Cerrahi sonrası komplikasyon gelişimi ve hastanede yatış süreleri açısından cerrahi kırılganlık indeksleri ve gruplar birbiriyle karşılaştırıldı. Bulgular: MFI-11, MFI-5 ve PAKİ cerrahi kırılganlık indeksleri ROC analizi ile değerlendirildiğinde PAKİ (AUC: 0.651, %95 CL, p=0.010) için cerrahi sonrası komplikasyonları tahmin etme gücü MFI-11 (AUC: 0.532, %95 CL, p=0.590) ve MFI-5'ten (AUC: 0.518, %95 CL, p=0.758) çok daha iyiydi. Bu analiz sonucunda PAKİ için cut-off değer 3.5 olarak belirlendi (Duyarlılık: %64, Spesifite: %62) ve bu değerin üzerinde puan alan PAKİyüksek olgularda diğer guruba oranla daha fazla komplikasyon gelişti (%60'a karşı %34.7, p=0.012). Yine aynı şekilde PAKİ yüksek olgularda hastanede yatış süresi diğer gruptan daha uzundu. (7.74 ±5.11 (2-27) güne karşı 5.39 ± 1.77 (2-9) gün, p= 0.008). MFI-11 ve MFI-5 için belirgin bir cut-off değer belirlenemese de literatürle uyumlu olarak mFI-11 skoru 0.27 ve üzerinde olan MFI-11yüksek grubu ile MFI-11düşük olan olgular arasında komplikasyon durumu ve hastanede kalış süreleri açısından fark izlenmedi (p=0.448), (p= 0.627). Aynı şekilde MFI-5 puanı 2 ve üzerinde olan MFI-5yüksek hastalar ile MFI-5düşük olgular arasında komplikasyon durumu ve hastanede kalış süreleri açısından fark izlenmedi (p=0.934), (p= 0.553). Sonuç: Akciğer kanseri cerrahisinde postoperatif komplikasyon gelişimi ve hastanede kalış süresini öngörebilmesi açısından MFI-11 ve MFI-5 cerrahi kırılganlık indekslerinin yetersiz olduğu belirlendi. Bu durumun aksine akciğer rezeksiyonuna özgü parametreleri içeren PAKİ'ye göre cerrahi kırılganlığı yüksek olan hastalarda cerrahi sonrası komplikasyonlar ve hastanede kalış süresi daha fazla gözlendi. Sonuç olarak MFI-11 ve MFI-5 risk indekslerinin aksine PAKİ postoperatif komplikasyonları ve hastanede kalış süresini öngörebilme becerisiyle akciğer kanseri cerrahisi için daha etkili bir cerrahi kırılganlık indeksi olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The idea that frailty is an independent risk factor for postoperative complications, mortality and prolonged hospital stay is well known. In this study, the effect of surgical frailty on postoperative complications and length of hospital stay was investigated in patients aged 60 years and older who underwent surgery for lung cancer. Materials and Methods: The data of 99 patients over the age of 60 who underwent lung resection for primary lung cancer in Ege University Medical Faculty Hospital, Department of Thoracic Surgery between January 2020 and June 2022 was prospectively analyzed. The patients were divided into groups according to the Modified Frailty Index-11 (MFI-11), Modified Frailty Index-5 (MFI-5) and the Preoperative Lung Frailty Index (PAKI), which was developed by our clinic. Surgical frailty indices and groups were compared with each other in terms of postoperative complication development and length of hospital stay. Results: When the surgical frailty indices of MFI-11, MFI-5 and PAKI were evaluated by ROC analysis, the predictive strength of PAKI for post-surgical complications (AUC: 0.651, %95 CL, p=0.010) was much better in comparison with MFI-11 (AUC: 0.532, 95% CL, p=0.590) and MFI-5 (AUC: 0.518, 95%) CL, p=0.758) . As a result of this analysis, the cut-off value for PAKI was determined as 3.5 (Sensitivity: 64%, Specificity: 62%), and patients with PAKIhigh scores above this value developed more complications compared to the other group (34.7% vs. 60%, p=0.012). Likewise, the duration of hospitalization was longer in patients with PAKIhigh than in the other group. (7.74 ± 5.11 (2-27) days vs. 5.39 ± 1.77 (2-9) days, p= 0.008). Although a clear cut-off value could not be determined for MFI-11 and MFI-5, no difference was observed between the patients with MFI-11high score of 0.27 and above and the group of patients with MFI-11 low in terms of complication status and length of hospital stay, which is consistent with the literatüre (p=0.448), (p= 0.627). Likewise, no difference was observed between the patients with MFI-5high scores of 2 and above and those with MFI-5low scores in terms of complication status and hospital stay (p=0.934), (p= 0.553). Conclusion: It was determined that the surgical frailty indices of MFI-11 and MFI-5 are insufficient in terms of predicting the development of postoperative complications and length of hospital stay in lung cancer surgery. On the other hand, with the PAKI index, which includes parameters specific to lung resection, postoperative complications and hospital stay were observed to be longer in patients with higher surgical frailty score. In conclusion, unlike the MFI-11 and MFI-5 risk indices, PAKI showed to be a more effective surgical frailty index for lung cancer surgery with its ability to predict postoperative complications and length of hospital stay.