Die auswirkung von lernstrategien zur wortschatzerweiterung auf den akademischen erfolg im DAF-unterricht: Wortschatzarbeiten zur entwicklung der interkulturellen kompetenz
Yabancı dil olarak Almanca öğretiminde sözcük dağarcığı geliştirmeye yönelik öğrenme stratejilerinin akademik başarıya etkisi: Kültürlerarası yeterlilik geliştirmeye yönelik sözcük çalışmaları / The effect of learning strategies for vocabulary expansion on academic success in DAF teaching: Vocabulary works to develop intercultural competence
- Tez No: 736093
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE ÇELİKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası yeti, Öğrenme stratejileri, Öğretmen adayı, Sözcük dağarcığı, Yabancı dil olarak Almanca, German as a foreign language, Intercultural competence, Learning strategies, Teacher candidates, Vocabulary Ziel dieser Untersuchung ist
- Yıl: 2022
- Dil: Almanca
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrenme stratejilerinin sözcük dağarcığı geliştirme bağlamında kullanılmasının öğretmen adaylarının akademik başarıları üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, Oxford'un öğrenme stratejileri temel alınarak yürütülmüştür. Derslerde sözcük öğretimi için kullanılan metinlerin seçiminde ve yürütülmesinde kültürlerarası yeti dikkate alınmıştır. Araştırma, uygulama öncesi, uygulama süreci ve uygulama sonrası olmak üzere üç aşamadan oluşmuş ve ön test- son test- kontrol gruplu deneysel desende desenlenmiştir. Öğrencilerle odak grup görüşmesi yapılmış, Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri (SILL) ve sözcük başarı testi uygulanmış ve grupların akademik açıdan eşdeğer oldukları saptanmıştır. 12 haftalık sözcük öğretimi çalışmaları deney grubunda öğrenme stratejileriyle, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemleriyle yürütülmüştür. Uygulama sonrasında ise SILL ve sözcük başarı testi tekrar uygulanmış,“Okuma Becerileri”dersinin ara ve final sınavları da incelenmiştir. Deney grubundaki öğretmen adaylarının ilgili stratejiye ilişkin görüşleri de alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, öğrenme stratejilerinin sözcük dağarcığını genişletmeye yönelik kullanılmasının öğretmen adaylarının akademik başarılarını arttırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of using learning strategies in the context of vocabulary development on the academic achievement of pre-service teachers. The research was conducted on the basis of Oxford's learning strategies. Intercultural competence was considered in the selection and execution of the texts used for teaching vocabulary in the lessons. The research consisted of three phases as pre-implementation, implementation process and post-implementation and was designed in an experimental design with pretest-posttest-control group. Focus group interviews were conducted with students, the Language Learning Strategies Inventory (SILL) and a vocabulary performance test were applied to both groups and it was determined that the groups were academically equivalent. 12-week vocabulary teaching activities were carried out with learning strategies in the experimental group and with traditional teaching methods in the control group. In post-implementation phase, SILL and the vocabulary performance test were applied again, the midterm and final exams of the“Reading Skills”course were also examined. The opinions of the pre-service teachers in the experimental group towards the relevant strategy were obtained. The results obtained from the research showed that the use of learning strategies to expand pre-service teachers' vocabulary increased their academic achievement.