Orbitaya yönelik endoskopik intrakonal ve ekstrakonal cerrahi koridorun morfometrik özellikleri
Morphometric properties of intraconal and extraconal surgical corridor in endoscopic approaches of the orbit
- Tez No: 736134
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL AVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Endoskop, Lateral orbitotomi, Orbita, Sfenoid kemik, Endoscope, Lateral orbitotomy, Orbita, Sphenoid bone
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Orbitanın Endoskopik Yaklaşımlarında İntrakonal Ve Ekstrakonal Cerrahi Koridorun Morfometrik Özellikleri Minimal invaziv yöntemler arasında yer alan endoskopik orbital yaklaşımları, tüm orbita lezyonlarına ulaşmayı sağlayabilmekle birlikte orbitotomi ihtiyacını en aza indirgemektedir. Literatürdeki güncel kadaverik çalışmalarının ve vaka sunumlarının yayınlanması sayesinde, orbitaya yönelik endoskopik görüntüleme yöntemlerinin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Oftalmoloji, kulak burun boğaz ve nöroşirürji gibi başlıca uzmanlık alanlarında kombine yaklaşımların (transorbital yaklaşım, orbita lateral duvar yaklaşımı, transnazal yaklaşım vb.) da katkısı ile oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu araştırmada daha önce Mersin Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı koleksiyonunda bulunan ve Mersin Üniversitesi Anatomi laboratuvarına ait olan toplam 19 yetişkin kadavranın bilateral orbitaları incelenmiştir. Önemli intraorbital nörovasküler yapılar hem medial, süperior ve lateral duvar boyunca intrakonal olarak hem de sphenoid kanadın drillenmesini ve orbita lateral duvarının dekompresyonunu takiben ekstrakonal olarak endoskopi yardımıyla analiz edilmiştir. Optik sinir, anterior klinoidin ve süperior orbital fissürün cerrahi alan açıları ve derinlik ölçümleri değerlendirilmiştir. Kraniektomi alanının antero-süperior köşesi ile optik sinir arasındaki en yakın ekstrakonal mesafe ortalama 40.28 mm olarak ölçülmüştür. Optik sinirin kraniektomi sınırlarından ektrakonal olarak ölçülen cerrahi alan açısı ortalama 38.4 derece olarak hesaplanmıştır. Süperior orbital fissür arasındaki en yakın ekstrakonal mesafe ortalama 39 mm' dir. Süperior orbital fissürün kraniektomi sınırlarından ektrakonal olarak ölçülen cerrahi alan açısı ise ortalama 39,5 derece olarak hesaplanmıştır. Kraniektomi alanının antero-süperior köşesi ile anterior klinoid çıkıntı arasındaki en yakın mesafe ekstrakonal olarak ortalama 42,01 mm olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak hem intrakonal hem ekstrakonal cerrahi koridorda endoskopi kullanılarak çok büyük olmayan orbita içi lezyonlara ulaşmak mümkün olup, sphenoid kanat gibi ekstrakonal uzanımı olan lezyonlar için kombine endoskopik yaklaşımlar (intrakonal ve ekstrakonal) güvenle kullanılabilirler .
Özet (Çeviri)
Morphometric Properties of Intraconal and Extraconal Surgical Corridor in Endoscopic Approaches of the Orbit Endoscopic orbital approaches among the minimally invasive methods, can provide reach to all lesions of orbit and minimize the need for orbitotomy. Due to the current cadaveric studies and case reports in the literature, the use of orbital endoscopic asistance has become more common. The contribution of combined approaches has wide usage spectrum in any kind of surgeries (transorbital approach, orbital lateral wall approach, transnasal approach, etc.) such as ophthalmology, otolaryngology and neurosurgery. In our study, both orbits of a total of 19 adult cadavers, which were previously in the collection of Department of Neurosurgery, Faculty of Medicine, Mersin University and Mersin University Anatomy laboratory, were dissected with assistance of endoscope. Significant intraorbital neurovascular structures were analyzed both intraconally along the medial, süperior, and lateral wall, and extraconally, following drilling of the sphenoid wing and decompression of the orbital lateral wall. Measurements were done under endoscopic view. The surgical field angles and depth measurements of the optic nerve, anterior clinoid process and süperior orbital fissure were evaluated. The closest extraconal distance between the antero-süperior corner of the craniectomy area and the optic nerve was measured as 40,28 mm on average. The surgical field angles were measured extraconally from the craniectomy margins to the optic nerves, which was calculated as an average of 38,4 degrees. The closest extraconal distance between the süperior orbital fissure was 39 mm on average. The surgical field angle measured extraconally from the craniectomy margins to the süperior orbital fissure, which was calculated as an average of 39.5 degrees. The closest distance between the antero-süperior edge of the craniectomy and the anterior clinoid process was calculated as 42,01 mm extraconally. In conclusion, it is possible to reach intraorbital lesions that has appropriate size for using endoscopy in both the intraconal and extraconal surgical corridors, and combined endoscopic approaches (intraconal and extraconal) can be used safely for lesions with extraconal extension such as the sphenoid wing.