Türkiye acil servislerinde vardiya değişimlerindeki acil servis hekimleri arasındaki hasta devirlerinin ve devirlerin standardize edilebilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the standardizability of patient handoffs and handoffs between physicians at emergency services during shift changes in Turkish emergency departments
- Tez No: 736142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: acil servis, hasta devri, devir formu, hastam
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Hasta bakımının devamlılığının sağlanmasında en önemli noktalardan biri olan hasta devirleri, tüm tıp branşlarının ve doğal olarak acil servislerin de vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu çalışmada ülkemiz acil servislerinde yapılan hasta devirleri ile ilgili durum tespiti ve kullanılabilecek standardize bir devir formunda olası parametreler ile ilgili olarak hekim tercihlerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, 1 Mayıs 2022-30 Haziran 2022 tarihleri arasında ülkemizde acil servislerde çalışıp devirlere katılan pratisyen hekim, acil tıp asistanı ve acil tıp uzmanlarının ankete katılımları ile yapıldı. Çalışmaya ülkemizdeki tüm hastane grupları dahil edildi. Anketin online olarak dağıtılması için Türkiye geneli 200 hastane acil servisi telefonla arandı, telefonla ulaşılabilen 150 hastane ile toplamda 2 kez iletişime geçilerek çalışma anketinin online linkinin bu hastanelerin acil servisinde çalışan doktorlar arasında iki kez paylaşılması sağlandı. Bulgular: Çalışmaya 698 katılımcı dahil edildi. Çalışmamızın sonuçlarına göre; acil servis hekimlerinin %91'i hasta devirlerini muayene formu üzerinden gerçekleştirmektedirler. Acil servis hekimlerinin %40'ı hasta devirleri sonrası hastaları hatırlayıp, yönetimleri konusunda kendini yeterli hissetmediği saptanırken; %37'sinin ise zaman zaman, %47'sinin de sıklıkla ya da her zaman hasta bilgilerini hatırlayamama nedeniyle hasta devri sonrası tekrar hasta dosyasına bakma ihtiyacı duyduğu tespit edildi. Acil servis hekimlerinin %36'sı devir sırasında hastaların kliniklerine yeterince hâkim olamamaktan ötürü hastaların tetkik, görüntüleme ya da tedavilerinin zaman zaman geciktiğini belirtmiştir. Katılımcıların %10,6'sı her zaman, %22'si ise sıklıkla devir sırasında devredilmeyen ve devir sonrası ilk kez gördüğü sonlandırılmamış hastalar olduğunu belirtmiştir. Sonuç: Bu çalışma göstermiştir ki acil servis hekimlerinin yarıya yakını hasta devirleri sonrası hastaları hatırlayıp, yönetimleri konusunda kendilerini yeterli hissetmemektedir. Katılımcıların yarısı hasta devrinin kategorize edilmiş, kısa ve kolay anlaşılır matbu bir form üzerinden yapılmasının devir sürecini ve hasta yönetimini daha etkin, güvenli ve yeterli hale getireceğini düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: Patient handover, which is the most important point in ensuring the continuity of patient care, is an indispensable part of all medical branches and naturally emergency services. In this study, we aimed to determine the status of patient handovers in our country's emergency services and physician preferences regarding possible parameters in a standardized handover form that can be used. MATERIALS AND METHODS: This cross-sectional survey study was conducted with the participation in the survey of general practitioners, emergency medicine assistants and emergency medicine specialists who worked and participated in handovers in our country between 01.05,2022 and 30.05.2022. All hospital groups serving in our country were included in the study. Google forms were used as the survey method. In order to distribute the questionnaire online, by contacting 150 hospitals, which can be reached by phone, the online link of the study questionnaire was shared twice among the doctors in the emergency departments of these hospitals. RESULTS: The study included 698 participants. According to the results of our study; 91% of emergency physicians perform patient handovers through the examination form. It was determined that 40% of the emergency physicians remembered the patients after their transfer and did not feel component about their management; It was determined that 47% of participitants frequently or always needed to look at the patient's file again after the handover because of the inability to remember patient information. 36% of the emergency physicians stated that the examination, imaging or treatment of the patients was delayed sometimes due to the inability to have sufficient control over the clinics of the patients during handover. 10.6% of the participants always and of the %22 often stated that there were non-terminated patients who could not be handed over during the handover time. CONCLUSION: This study showed that; after handovers nearly half of the emergency physicians do not feel competent about patients management. Half of the participants think that making the handovers through a categorized, short and easy-to-understand printed form will make the handover process and patient management more effective, safe and sufficient. KEYWORDS: emergency department, patient handover, handoff toll, hastam