Obezite polikliniğinde takip edilen hastalarda takip sırasında vücut kompozisyonundaki değişiklikler ile proteinüri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between changes in the body composition and proteinuria during the follow-up patients followed in the obesity polyclinic
- Tez No: 736148
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ESRA ATAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, proteinüri, albüminüri, vücut kitle indeksi, kreatinin, Obesity, proteinuria, albuminuria, body mass index, creatinine
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Hastanemiz obezite polikliniğinden takipli vakaların 6 aylık vücut kompozisyonundaki değişikleri ile 24 saatlik idrarda mikroalbüminüri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Materyal ve Metod: Kasım 2021-Haziran 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi obezite polikliniği tarafından takip edilen bmi>30 kg/m² olan, diyabeti, hipertansiyonu, kalp yetmezliği, ileri derece karaciğer hastalığı, nefrotik sendromu, kronik böbrek hastalığı, psikiyatrik ilaç kullanım öyküsü, kanser tanısı olmayan vakalar çalışmaya dahil edildi. Vakaların 0. ve 6. aydaki boy, kilo, bel çevresi, protein miktarı, mineral miktarı ve yağ miktarı obezite polikliniğinde buluna tanita tartı cihazı ile ölçülüp kaydedildi. Hastaların 0. ve 6. ayda 24 saatlik idrar toplama yöntemi anlatılarak 24 saatlik idrarda protein ölçümü ile beraber tam kan sayımı, tiroid fonksiyon testi ölçümü ve geniş biyokimyasal tetkikleri ölçüldü. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics for Windows 22.0 programı kullanıldı. Çalışmada tanımsal istatistik olarak 0. ve 6. ay sürekli veriler için ortalama, standart sapma, medyan, maksimum ve minimum değerler kategorik veriler için frekans (sıklık) kullanıldı. P değerinin 0,05 altında olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 44,32 ± 1,67 ve minimum yaş 20, max yaş 58 di. En fazla katılımcı 40-49 yaş aralığında (15) en az katılımcı 20-29(2) yaş aralığındaydı. Katılımcıların 0. ve 6. ay sonunda karşılaştırılan tanita tartı ölçümlerinde; katılımcıların 26'sının(%83,8) kilo verdiği, 3'ünün(%9,6) kilo aldığı ve 2'sinin(%6,6) kilosunda değişiklik olmadığı kaydedildi. Bel çevresi ölçüm takibinde 25 katılımcının (%84) bel çevresinde azalma, 3 katılımcının (%9,6) bel çevresinde artma ve 2 katılımcının (%6,4) bel çevresinde değişiklik olmadığı kaydedildi. BMİ ölçümünde 27(%83,2) katılımcıda azalma, 2(%6,4) katılımcıda artma ve 2(%6,4) katılımcıda sabitlik kaydedildi. Kilo kaybı ile 24 saatlik idrarda mikroalbüminüri, AST, GGT, HDL, HbA1c parametrelerinde anlamlı değişiklikler saptandı. Başlagıç NAFLD fibrozis skoru ile mikroalbüminüri arasında pozitif korelasyon olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışma herhangi bir böbrek hastalığı olmayan, daha önce proteinüri yapabilecek bir hastalık tanısı konulmayan obezite polikliniğinden takipli bmi > 30 kg/m² olan, başlangıçta anlamlı mikroalbüminürisi olmayan vakalarla yapılmıştır. Hasta sayımız G power analizine uygun olmakla birlikte proteinürisi olan vakalarla daha fazla sayıda çalışma yapılmalıdır. 6 aylık cerrahi olmayan kilo kaybı azalmış mikroalbüminüri ile ilişkilidir. Ancak bu düşüşün kalıcılığını ve KBH'na ilerlemesi üzerindeki etkisini değerlendiren hiçbir veri yoktur. Prognoz üzerine yorum yapmak mümkün değildir. Çalışma obezitesi olan diyabetiklerde yapılırsa daha kesin sonuçlar alınabilir.
Özet (Çeviri)
AİM: Evaluation of the relationship between 6-month changes in body composition and microalbuminuria in 24-hour urine in cases followed up in our hospital's obesity outpatient clinic. Materials and Methods: Between November 2021 and June 2022, in the Health Sciences University Haseki Training and Research Hospital obesity polyclinic ,with a bmi of >30 kg/m², cases without diabetes, hypertension, heart failure, advanced liver disease, nephrotic syndrome, chronic kidney disease, psychiatric drug use, and cancer diagnosis were included in the study. Height, weight, waist circumference, protein amount, mineral amount and fat amount in the 0th and 6th months of the cases were measured and recorded with the tanita weighing device available in the obesity outpatient clinic. The 24-hour urine collection method was explained to the patients at 0 and 6 months, and 24-hour urine protein measurement, complete blood count, thyroid function test measurement and comprehensive biochemical tests were performed. IBM SPSS Statistics for Windows 22.0 program was used for statistical analysis. In the study, mean, standard deviation, median, maximum and minimum values for 0th and 6th month continuous data were used as descriptive statistics, and frequency was used for categorical data. A P value below 0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age was 44.32 ± 1.67 years, minimum 20, maximum 58 years old. The highest number of participants was between the ages of 40-49 (15) and the least participants were between the ages of 20-29 (2). In the tanita weight measurements compared at the end of the 0th and 6th months of the participants; It was noted that 26 (83.8%) of the participants lost weight, 3 (9.6%) gained weight, and 2 (6.6%) did not change their weigh. In the follow-up of waist circumference measurement, it was noted that waist circumference decreased in 25 participants (84%), increased waist circumference in 3 participants (9.6%) and there was no change in waist circumference of 2 participants (6.4%). BMI measurement decreased in 27 (83.2%) participants, increased in 2 (6.4%) participants, and remained unchanged in 2 (6.4%) participants. Significant changes were found in microalbumin, AST, GGT, HDL, and HbA1c parameters in 24-hour urine with weight loss. A positive correlation was found between the initial NAFLD fibrosis score and microalbuminuria. Conclusion: This study was carried out with patients who did not have any kidney disease, who had not been diagnosed with a disease that could cause proteinuria, and who did not have significant microalbuminuria at baseline. The number of our patients was suitable for G power analysis, but more studies should be done with cases with proteinuria. 6-month non-surgical weight loss is associated with reduced microalbuminuria. However, there are no data to assess the persistence of this decline and its impact on progression to CKD. It is not possible to comment on the prognosis. More precise results can be obtained if the study is performed on diabetics with obesity.