İkinci trimester biyokimyasal tarama testlerinde kullanılan biomarkerların perinatal ve neonatal sonuçları öngörmedeki rolü
The role of biomarkers used in second trimester biochemical screening tests in predicting perinatal and neonatal outcomes
  1. Tez No: 736188
  2. Yazar: NIGAR ALMADADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ÖZDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: AFP, BhCG, ikinci trimester tarama testleri, İNHA, perinatal sonuç, uE3, AFP, BhCG, İNHA, perinatal outcome, second trimester screening tests, uE3
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu tez çalışmasının amacı, ikinci trimester biyokimyasal tarama testlerinde kullanılan biomarkerların (hCG, AFP, uE3, İNHA) perinatal ve neonatal sonuçları öngörmedeki rolünü belirlemektir. YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmada Ocak 2019 – Ocak 2020 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde ikinci trimester, üçlü ve dörtlü tarama testi yapılan ve çalışmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan 1034 gebenin sonuçları analiz edildi. Bu gebelerde olumsuz perinatal ve neonatal sonuçlar gestasyonel diyabet (GDM), gestasyonel hipertansiyon (GHT), preeklampsi, HELLP sendromu, fetal gelişim kısıtlılığı (FGR), preterm doğum, erken membran rüptürü (EMR), dekolman plasenta, gestasyonel haftasına göre düşük doğum ağırlığı (SGA), intrauterin fetal kayıp, 1. ve 5. dakika düşük Apgar skoru olarak tanımlandı. BULGULAR: Çalışmaya dâhil edilen 1034 gebenin biyokimyasal tarama test sonuçları incelendi. AFP'in MoM değerinin ≥ 1,14 olması ile intrauterin fetal kayıp arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,033). Yüksek AFP MoM değerleri ile aynı zamanda GHT, 1. ve 5. dakika düşük Apgar skoru, SGA arasında da anlamlı ilişki olduğu saptandı (sırasıyla p=0,031, p=0,002, p=0,029, p=0,001). hCG'nin yüksek MoM değerleri ile GHT gelişme riski arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0,021). İNHA'nın MoM ≥ 1,23 olması ile GHT, MoM ≥ 1,25 ile GDM, MoM ≥ 1,19 ile FGR, MoM ≥ 1,5 ile PROM, MoM ≥ 1,26 ile preterm eylem arasında anlamlı ilişki bulundu (sırasıyla p=0,006, p=0,049, p=0,001, p=0,016, p=0,000). İNHA'nın MoM değerinin > 1,38 olması ile 1. dakika düşük Apgar skoru, MoM > 1,82 ile düşük doğum ağırlığı arasında anlamlı ilişki bulundu (sırasıyla p=0,045, p=0,001). AFP'nin MoM değerinin > 1,37 olması ile 1. dakika düşük Apgar skoru, MoM > 1.37 ile 5. dakika düşük Apgar skoru, MoM > 1,17 olması ile düşük doğum ağırlığı arasında anlamlı ilişki bulundu (sırasıyla p=0,002, p=0,029, p=0,001). uE3 MoM değeri ile negatif perinatal ve neonatal sonuçlar arasında anlamlı ilişki saptanmadı. SONUÇ: Çalışmamızda AFP, uE3, hCG ve İNHA seviyelerindeki değişim ile olumsuz perinatal sonuçlar arasında anlamli ilişki bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this thesis is to determine the role of biomarkers (hCG, AFP, uE3, İNHA) used in second trimester biochemical screening tests in predicting perinatal and neonatal outcomes. It is a retrospective study. MATERIALS AND METHODS: In this retrospective study, the results of 1034 pregnant women who had second trimester, triple and quadruple screening tests at Sakarya University Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2019 and January 2020 and met the inclusion criteria of the study were analyzed. Adverse perinatal and neonatal outcomes in these pregnant women are gestational diabetes (GDM), gestational hypertension (GHT), preeclampsia, HELLP syndrome, fetal growth Restriction (FGR), preterm birth, premature rupture of membranes (PROM), placental abruption, small for gestational age (SGA), intrauterine fetal loss was defined as low Apgar score at 1st and 5th minutes. RESULTS: Biochemical screening test results of 1034 pregnant women included in the study were analyzed. A significant correlation was found between the MoM value of AFP ≥1.14 and intrauterine fetal loss (p=0.033). There was also a significant correlation between high AFP MoM values and GHT, low Apgar scores at 1st and 5th minutes and SGA (respectively p=0.031, p=0.002, p=0.029, p=0.001). A significant correlation was found between high MoM values of hCG and the risk of developing GHT (p=0.021). A significant correlation was found between İNHA with MoM≥1.23 and GHT, MoM ≥ 1.25 and GDM, MoM ≥ 1.19 and FGR, MoM ≥ 1.5 and PROM, MoM ≥ 1.26 and preterm labor (respectively p=0.006, p=0.049, p=0.001, p=0.016, p=0.000). A significant correlation was also found between İNHA with MoM > 1.38 and low Apgar scores at the 1st minutes, MoM > 1.82 and SGA (p=0.045, p=0.001). No significant correlation was found between uE3 MoM value and negative perinatal and neonatal outcomes. CONCLUSION: In our study, it was observed that there was a significant relationship between the changes in AFP, uE3, hCG and İNHA levels and negative perinatal outcomes.